Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Finombeállítás- mikor válik szükségessé?

Finombeállítás- mikor válik szükségessé?

A nyílászárók élettartamának növelése számos ponton függ a használóitól, a karbantartás gyakoriságától, milyenségétől. Ugyan helytálló kijelentés, hogy egy vadiúj, minőségi nyílászáróhoz nem kell sűrűn hozzányúlnunk és állítgatni, különösen, ha szakemberek szerelték be.

Ugyanakkor már a beszerelést követően pár hónappal, illetve néhány évvel a beszerelést követően javasolt lehet néhány finomhangolási technika alkalmazása akár házilag, akár szakember segítségével, hogy a lehető legoptimálisabb nyílási és záródási szöget, a legsimább és legjobb szigetelést hozzuk ki a minőségi ablakokból, ajtókból. De feltétlenül szükséges ez? Mikor gyanakodhatunk arra, hogy valami nincs rendben? Mutatjuk!

A beépítést követő időszakban

A frissen beszerelt nyílászáró remekül funkcionál, néhány hét, hónap szükséges azonban ahhoz, hogy a szerkezet „becsiszolódjon” a használat során. Különösen a nehéz szárnyak esetében figyelhetjük ezt meg, mikor a vasalat már kicsit átalakul a használat és terhelés során. Súrlódást, akadást figyelhetünk meg ilyenkor.

Ez természetes dolog, nem kell attól tartani, hogy kontár módon végezték a beépítést, egyszerűen a szerkezetek működtetése idézi elő ezt a változást a bejáratás során. Ilyenkor érdemes megigazítani korrigálni a vasalat beállításokat, hogy hosszú évekig rendben legyenek.

Vasalatok kenése, olajozása

Nagyvárosi környezetben fél évente, vidéken is évente javasolt a vasalat és a gumírozás ápolása, tisztítása, méghozzá olajos anyagokkal. A WD40 lehet a legkézenfekvőbb megoldás a vasalatoknál, a glicerin, vagy vazelin a gumírozás áttörlésére. Ezzel a rendszeres karbantartással akár egy évtizedet is hozzácsaphatunk az ajtók, ablakok élettartamához.

Klimatikus viszonyok változása

Az is előfordulhat tehát, hogy a vasalathoz az első beállítást követően hosszú évekig nem szükséges hozzányúlni sem esőben, sem fagyban, sem kánikulában, mert a rugalmas szigetelőképesség ellenáll a kihívásoknak. Azonban az egyre gyakoribb szélsőségesen hosszú ideig tartó, vagy extremitásokba hajló hőmérséklet és páratartalom közbeszólhat, és akár hamarabb is szükségessé teheti a vasalatok finombeállítását.

Mikor és mit tegyünk, ha észrevesszük a problémát?

A beállításról elmondható, hogy csak az a személy tudja megfelelően elvégezni, aki teljesen ismeri a vasalat működését és állítási lehetőségeit. A több funkciós szerkezeteknél (mint a bukó-toló erélyajtók, bukó-nyíló nyílászárók stb.) a beállítások összetettsége miatt még bonyolultabb a művelet, mint az egyszerűbb nyílászárók (nyíló, bukó szerkezetek, beltéri ill. bejárati ajtók) esetén. Ezért – mivel az Aranyablak Kft. nem végez beépítést és kapcsolódó szolgáltatásokat – javasoljuk elvégzéséhez szakember megkeresését.

Több kérdésed is van?

Összegzésképpen elmondható, hogy a finombeállítás egy rendkívül fontos dolog a nyílászárók élettartama, és a könnyű használhatóság érdekében. Erre vonatkozó írásunkat megtalálod az oldalon, illetve további hasznos leírásokat találhatsz a termékeknél, és a szakmai cikkek között is. Amennyiben további kérdésed lenne arra bíztatunk, keress minket személyesen, vagy az ügyfélszolgálatunkon keresztül, ahol minden kérdésedre igyekszünk válaszolni.

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás