Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Nyílászárók finombeállítása

Nyílászárók finombeállítása

A nyílászáró szerkezetek tökéletes működéséhez a szárny-tok egymáshoz való viszonyát bizonyos esetekben módosítani, állítani kell.

Ezt az állítást nevezzük finombeállításnak.  

Erre a műveletre a szerkezetek élettartama alatt többször is szükség lehet.

Honnan tudjuk, hogy a nyílászárónak beállításra van szüksége?

Szinte minden esetben a „tünet” egyértelmű. Nyitás-csukás esetén valami akad, súrlódik, nehezen működik, vagy a kilincs a zárszerkezet működtetésekor nehezen mozdítható, akad vagy akadozva működik, esetleg túlzott erőkifejtés szükséges a működtetéshez. A finombeállítással a szerkezet légzárása is módosítható.

Finombeállítás:

A nyílászárók beépítésekor szinte biztosan szükséges, mert a szerkezetbe épített vasalatok a gyártó által egy „középső” állásba vannak állítva. Ez a szerkezet beépítése után nem minden esetben megfelelő. Ezt a beállítást a beépítő szakembernek kell elvégezni a beépítés alatt, vagy azt követően. Rendkívül fontos, mert egy rosszul elvégzett, vagy el nem végzett finombeállítás szélsőséges esetben rövid időn belül a nyílászáró, vagy a működtető vasalat károsodását is okozhatja.

A szárny tömegétől függően nagy általánosságban az is elmondható, hogy a nehéz szárnyak esetén valószínűleg a beépítést követően néhány héttel-hónappal a finombeállítást ellenőrizni, korrigálni kell, mert a működtető vasalat ennyi idő alatt „alakul” a terheléshez. Ekkor előfordulhat, hogy a szerkezet súrlódik, akad, stb.

Az is jellemző, hogy az utánállítást követően valószínűleg évekig nem lesz szükség finombeállításra, csak a vasalatok előírt karbantartására (kenés, olajozás). Amennyiben a nyílászárónk „szelel” nem zár megfelelően, akkor is nagy valószínűséggel finombeállításra van szükség.

Esetenként a klimatikus viszonyok szélsőséges változása (hosszan tartó magas vagy alacsony páratartalom, rendkívül magas vagy alacsony hőmérséklet) is igényelhet utánállítást.

A beállításról elmondható, hogy csak az a személy tudja megfelelően elvégezni, aki teljesen ismeri a vasalat működését, és állítási lehetőségeit. A több funkciós szerkezeteknél (mint a bukó-toló erélyajtók, bukó-nyíló nyílászárók, stb.) a beállítások összetettsége miatt még bonyolultabb a művelet, mint az egyszerűbb nyílászárók (nyíló, bukó szerkezetek, beltéri ill. bejárati ajtók) esetén. Ezért – mivel az Aranyablak Kft. nem végez beépítést és kapcsolódó szolgáltatásokat – javasoljuk elvégzéséhez szakember megkeresését.

Összegzésképpen elmondható, hogy a finombeállítás egy rendkívül fontos dolog a nyílászárók élettartama, és a könnyű használhatóság érdekében.

 

 

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás