Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Védelem kívülről és belülről!  Bombabiztos ajtók, ablakok

Védelem kívülről és belülről! Bombabiztos ajtók, ablakok

Nagyon sok szó esik arról, hogy milyen fontos, hogy a külső behatolókkal szemben biztonságossá tegyük az ajtóinkat, ablakainkat. A különböző zárszerkezetek és az ütés-törés- tűzálló nyílászárók képesek extra védelmet nyújtani ezen a téren. Lesz szó tehát a külső veszélyek elleni védelemről, de kitérünk a belső nyílászárók védelmi funkcióira is. 

Azt viszont ritkábban emlegetik, hogy belülről sem árt, ha biztonságossá tesszük ezeket, legalábbis akkor, ha olyan helyre kerülnek a nyílászárók, ahol vannak gyerekek. Óvodákban, iskolákban, kisgyerekes családoknál az ablak bizony potenciális veszélyforrást jelenthet, ezért fontos, hogy belülről is biztosítva legyen a kellő védelem, a balesetek (és a szökés) megelőzése érdekében.

Tűzálló és acélerős megoldások

Az alagsorban, pincében mindenképp indokolt, de sokan családi házak esetében a garázs és a lakás közé is tömött acél, vagy valamilyen strapabíró biztonsági ajtót szerelnek. Ez remek ötlet, sok bosszúságtól és váratlan szituációtól kímélhet meg bennünket, az autónkat, és az összes lakásban tartott vagyontárgyunkat. Emellett persze a megfelelő zárszerkezetre is oda kell figyelni, hiszen enélkül a legerősebb ajtót is játszva törik fel a besurranó tolvajok.

Ezek lehetnek természetesen tűzbiztos ajtók is. A fűtőhelyiségbe, parkolóba, mélygarázsba pedig mindenképpen javasolt, sőt egyes esetekben kötelező is tűzgátló ajtót beszerelni. Ez egy nagyon egyszerű művelet, hosszútávon pedig kiemelkedő védelmi funkciót biztosít számunkra.

De miért is veszélyesek az ablakok és az ajtók?

Kisgyerekek esetében azért, mert kieshetnek rajtuk, ez fokozottan igaz azokon a helyeken, ahol emeleti ablakokról beszélünk. Konkrétan életveszélyes lehet egy nyitva hagyott ablak, mindenféle biztonsági intézkedés nélkül. Sajnos rendszeresen lehet hallani a hírekben „kiesett a gyerek az ablakon” balesetekről, és leginkább a magasságon múlik, hogy mi lesz ezeknek a kimenetele. Nem szabad kockáztatni, ha emeleti ablakaink vannak, mindenképpen biztosítani kell, hogy a gyerek akkor se tudjon kiesni rajta, ha nyitva van.

Nagyobb gyerekeknél pedig már az a veszély is fennállhat, hogy esetleg kiszökik, ha ki tud mászni az ablakon – értelemszerűen itt inkább a földszinti ablakoknál érvényes ez. Hiába gondoljuk, hogy nagy már ilyesmihez a gyerek, bármikor támadhat egy remek ötlete, és elindulhat, ha van rá lehetősége, ezért jobb, ha inkább nem adunk. Ezen a ponton már érdemes azt is átgondolni, jó-e, ha a gyerek ki tudja egyáltalán nyitni az ablakot, hiszen, ha már nem nagyon kicsi, megoldhatja magának is.

Hogyan lehet ezeket a helyzeteket kivédeni?

Többféleképpen gondoskodhatunk róla, hogy az ablakok és erkélyajtók ne jelentsenek veszélyforrást. Először is, lehet például ráccsal gondoskodni róla, hogy a kisgyerekek ne eshessenek, a nagyok pedig ne mászhassanak ki, bár ez kevésbé esztétikus megoldás.

Ha csak bukóra nyílik az ablak, akkor esély sincs hasonló problémákra, illetve lehetőség van biztonsági zárral is ellátni az ablakokat extraként, amit csak felnőtt tud kinyitni. Nagyon fontos ezekre a dolgokra kiemelten figyelni, hogy elkerüljük, amit el lehet!

Folyamatosan nyitva tartunk és örömmel válaszolunk felmerülő kérdéseikre online és személyesen egyaránt.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás