Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Üvegezett bejárati ajtók - milyen előnyökkel és hátrányokkal számolhatunk?

Üvegezett bejárati ajtók - milyen előnyökkel és hátrányokkal számolhatunk?

Üvegezett bejárati ajtók – milyen előnyökkel és hátrányokkal számolhatunk?

Nagyon stílusosak tudnak lenni az üveges bejárati ajtók, sokan ugyanakkor tartanak tőlük egy kicsit. Elismerjük, laikus szemmel talán nem tűnnek annyira stabilnak és áttörhetetlennek, mint egy tömör ajtó. De nem kell aggódni, a tervezők ugyanis pontosan tudják, hogy egy bejárati ajtónak mit kell kibírnia, és természetesen az ablakos kivitelt is úgy tervezik meg, hogy ez ne menjen a biztonság rovására. Ezekbe a bejárati ajtókba nem hagyományos üveg kerül, hanem betörésbiztos üveg, vagyis nem törik egykönnyen.

Több fényt kaphat a lakás

Az üvegezett bejárati ajtók vitathatatlan esztétikai előnnyel bírnak kívülről nézve, emellett még egy nagy előnyük van: világosabb lesz a lakás, ha egy ilyen ajtó mellett döntünk. Ha megnézzük, a legtöbb házban az előszoba  sötét, aminek leginkább az az oka, hogy egy viszonylag kis helyiségről van szó, ahová nem szoktak ablakot tenni. Érthető, ugyanakkor elég nyomasztó tud lenni a sötétség rögtön az első helyiségben, amit megpillantunk, amikor belépünk.

Ha az üvegezett bejárati ajtó mellett döntünk, az ajtón keresztül bőven jut be fény a lakásba, így ez a probléma megszűnik, és nem kell állandóan villanyt kapcsolni, hogy ellássunk az orrunkig. A természetes fény egyébként is kellemesebb.

Az sem egy hátrány, hogy egy ilyen ajtón keresztül láthatjuk, ki szeretne bejönni: van, akit kifejezetten zavar, hogy „vaktában” kell ajtót nyitnia, és ez nem is teljesen biztonságos. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt az előnyt nem minden megoldásnál élvezhetjük, ugyanis a homályosított üvegen keresztül bentről se lehet kifelé látni.

De nem látnak be?

Nos, de, ha olyan üvegezést választunk. Remek megoldásnak tűnik például a tükrös üvegezés, aminek lényege, hogy kintről be nem látni, mert tükröződik, bentről viszont valóban ablakként funkcionál. Legalábbis nappali fénynél. Az esti sötétségben ugyanis fordul az egész, és ha ég a lámpa a lakásban, kintről tökéletesen lehet látni mindent, ami bent történik, bentről ki viszont semmit. Persze ezen segíthet például egy függöny, amit belülre tesznek az ajtó elé, és este behúzzák. A homályosított üvegek is megoldják ezt a problémát: kifelé és befelé is legfeljebb sziluettek látszódnak.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás