Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Tippek a lakás lehűtésére kánikulában, légkondicionálás nélkül

Tippek a lakás lehűtésére kánikulában, légkondicionálás nélkül

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. A hőség, amelyre olyan nagyon vártunk, és amelytől most próbáljuk minél távolabb tartani magunkat. A hőség ellen a legjobb orvosság a légkondicionálás. De mi van akkor, ha nincs légkondicionáló a lakásban? Hogyan mentsük meg magunkat a forróságtól? Összegyűjtöttünk néhány bevált tippet, amelyek segítségével még a legnagyobb hőségben is túlélheted a légkondicionálás nélküli életet.

A ház vagy az auto gyors lehűtésének legegyszerűbb módja a légkondicionáló bekapcsolása. De vannak olyanok, akik érzékenyebbek a légkondicionálásra, akik nagyon könnyen megfáznak vagy allergiásak lesznek, ezért kerülik a használatát. Vagy egyszerűen nincs klíma az általunk használt helyen.

Akkor mi mást tehetünk a komfortérzetünk javítása érdekében?

1. Csukd be az összes ablakot!

A lakásunkba bejutó hő elsősorban az ablakokon keresztül jut el hozzánk. Onnan a napsugarak bejutnak a szobába, amitől úgy kezdjük érezni magunkat, mintha egy mikrohullámú sütőben lennénk.

Hogyan kezeld ezt? Mindez zseniálisan egyszerű – minden ablakot és ajtót be kell csukni, amennyire csak lehet. Meg kell akadályozni a lakás és utca közötti, az ablakokon keresztül történő hő ki- és beáramlását. Persze mindez csak akkor lehetséges, ha minőségi nyílászárókkal van felszerelve a lakás. Ezért ha a közeljövőben nyílászáró vásárlása van tervben, és előre tudod, hogy nem szeretnél légkondicionálást felszerelni akkor figyelj arra, hogy a hőszigetelése kiváló legyen.

További alternatíva lehet a spaletta felszerelése, amely nem engedi, hogy a napsugarak behatoljanak a lakásba. Ha este leengeded, akkor reggel érezheted a különbséget az előző naphoz képest, hiszen a lakás sokkal hűvösebb lett.

2. Árnyékoló ablakok

Általánosságban elmondható, hogy a meglehetősen nagy üvegfelületű, Nap felé tájolt házakban nyáron a házba bejutó hő 70-80 százaléka napenergiából származik. Ebben az összefüggésben, ha sikerül megoldást találnod az ablakok árnyékolására, a házon belüli hőmérséklet jelentősen alacsonyabb lesz. Gondoljunk csak a Napon és az árnyékban hagyott autó közti különbségre, ami az otthonunkra is teljesen illik. Ez egy olyan kedvező megoldás, ami segít a hőmérséklet csökkentésében, áramfogyasztás nélkül.

Tipp: mielőtt elhagyod a lakást, mindig csukd be az ablakokat, húzd be a függönyt, vagy engedd le a rolókat!

3. Szellőztess minden éjszaka

Akik panellakásban élnek biztosan találkoztak már azzal a problémával, hogy nem lehet jól kiszellőztetni a lakást, még akkor sem, ha egész éjjel nyitva vannak az ablakok, mert nem áramlik eléggé a levegő.

De mivel a benti komforthőmérséklet nyáron 25-26 fok, így általában a téglából és betonból épített házaknál sokat segít, ha éjszaka, majd nappal jól kiszellőzik a ház, majd becsukjuk az ablakokat. De ezt a megoldást az ablakok árnyékolásával érdemes kombinálnod. Ha biztonsági okokból, vagy mert túl nagy odakint a zaj, nem szívesen hagyod nyitva éjszakára az ablakot, remek megoldást nyújhat egy ventilator s. A legjobb, ha a ház egyik sarkában helyezed el, és közben egy másik helyiségben kinyitod az ablakot, hiszen így olyan légáramlás jön létre, amely a meleg levegőt kivezeti a házból.

Ezekkel a kis trükkökkel sokan javíthatunk a lakás hőmérsékletén, ami által jobban érezzük majd magunkat, és könnyebben vészeljük át a forró nyári napokat.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás