Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Spaletta - a hosszú távú megoldások keresőinek

Spaletta - a hosszú távú megoldások keresőinek

A spaletta masszív kialakításának köszönhetően hosszú távú befektetés. Nem fogyaszt energiát, nem szennyezi a környezetet, megvédi a lakás belső terét.

Sokak számára a spaletta egyet jelent a zsalugáterrel, nem ismerik a kettő közti különbséget. A következőkben a spaletta előnyeiről fogunk beszélni, bemutatva a jellemzőit, típusait, a hagyományos- és betétes spaletta közti különbséget, illetve azt, hogy mire érdemes figyelni a vásárlás során.

Míg a zsalugáter főként egy sötétítési célra szánt, redőnyhöz hasonló eszköz, addig a spaletta is hasonlóan véd a külső behatásokkal szemben, csak sokkal erőteljesebben. Jöjjön egy váratlan hóvihar, zuhogó eső vagy akár a tűző napsugár, a spaletta által a ház belső tere tökéletes védelmet élvez. Mindkét verzió festhető, tehát esztétikus, a ház dizájnjához igazítható. Na de lássuk a korábban említett spaletta típusokat!

Amit a hagyományos spalettákról tudnod kell!

A hagyományos deszka spaletta szárnyai függőleges helyzetű deszkák sorából tevődnek össze, a belső oldalán „Z” alakú hevederrel, ami biztosítja a stabilitást és a hagyományos megjelenést.

Ismertetője, hogy a szárny külső és belső oldalán is vasalatok találhatóak, vagyis:

  • a kovácsolt eljárással készült pántok kívül is láthatóak, felületük fekete színű porfestést kap, aminek célja, hogy élettartamuk során ne oxidálódjanak,
  • a szárnyak belső oldalán szintén fekete színű forgatható rúdzár található, mellyel a spaletta nyitható és zárható.

Milyen szélességgel kell számolni?

Nálunk az a jellemző, hogy minden egyes szárnyat egyedileg gyártunk le a vevő igényeihez igazítva, úgy hogy a szárnyon belül megegyező szélességű deszkákat használunk. Ha mégis általánosítani kell, a 70 mm és 90 mm közötti érték a jellemző, a deszkák vastagsága pedig 20 mm.

Kinek ajánlott a hagyományos deszka spaletta?

Amint az már a nevében is szerepel, tradicionális megjelenése miatt elsősorban parasztház jellegű, tornácos épületekre javasoljuk, de egy vidéki, vízparti nyaraló számára is tökéletes választás lehet, ami egyszerre díszíti és védi a külső hatásokkal szemben.

Amit a betétes spalettákról tudnod kell!

A betétes spaletták szintén nagyon jó minőségű árnyékolok. A hagyományostól eltérő megjelenésükkel számos olyan épület külső homlokzatán alkalmazhatóak, ahol a tradicionális küllem nem illik az épület megjelenéséhez.

Ismertetője, hogy a betétes spaletta szárnya egy keretből áll, amelyben:

  • a szárny méretének függvényében egy, vagy több tömör betét található,
  • egy oldalon domború mintával ellátott borovi fenyővel

Hasonló szélességgel kell számolni?

Nem, a szárny szélességének és magasságának függvényében függőleges és vízszintes osztásokkal készítjük el. Ennek magyarázata, hogy a fa tulajdonságainak köszönhetően már az elején figyelni kell arra, hogy a nedvesség hatására esetleges méretváltozások következhetnek be, amit ezzel a módszerrel ki lehet küszöbölni.

Ezért figyelünk rá, hogy egy betét szélessége soha ne legyen nagyobb 50 cm-nél, magassága pedig nem haladhatja meg a 150 cm-t. Ebből következik az is, hogy egy 90 cm-s széles ajtószárnyban minimum 4 darab betét található, arányosan elosztva, egymás mellett és egymás alatt.

A betétes spaletták különlegessége, hogy a szárnyba többféle kivágott minta készíthető, ami utat enged egy kis napfénynek, ami egyedi és otthonos hangulatot varázsol a helyiség falára.

Összegezve mindkét megoldás nagyon tartós és minőségi. Sok éves tapasztalatunknak köszönhetően azt tanácsoljuk, hogy mindig célszerű a nyílászárók beépítése és a ház leszigetelése után pontosan felmérni a méreteket, majd eszerint leadni a rendelést.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás