Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Penészedik a lakás? Rossz a szellőzés!

Penészedik a lakás? Rossz a szellőzés!

Nagyon sok ember küzd azzal a problémával h penészedik a lakása. Ennek oka többnyire az, hogy bent párás a levegő, a lakás pedig nem szellőzik jól. A mosott ruhák teregetése is kiválthatja a helyzetet, ezért aki csak teheti, kint tereget, de előfordul, hogy erre nincs leehetőség, télen pedig nem is száradnak meg odakint a ruhák. A főzéssel járó gőz is fokozza a problémát. Csak olyan lakásban nem alakul ki penészedés, ami jól szellőzik, ezért pedig a megfelelő nyílászárók beépítésével nagyon sokat tehetünk. Nem elég ugyanis, ha jól szigetelnek az ajtók és az ablakok, nagyon fontos, hogy a szigetelés mellett a szellőzés is megfelelő legyen.

Jól szigetel, de nem szellőzik

Ez a probléma az „olcsó, de jól szigetelő ablakokkal”: bár a hőszigetelő képességük valóban megfelelő lehet, a szellőzés megoldása valahogy elmarad. Ennek megfelelően a fölösleges pára nem tud a lakásból távozni, lecsapódik, a nedves, párás levegő és falak pedig kitűnő táptalajt jelentenek a penészgombáknak. Azon túl, hogy nagyon ronda egy penészes fal, nem is túlzottan egészséges, mert ezek a gombák számos betegséget képesek okozni. Nem érdemes tehát félvállról venni a problémát, pláne nem beletörődni, hogy akkor penészedünk, és egyszerűen letörölni néha az érintett területről. Ez ugyanis a látványos részt eltünteti ugyan, a gombákat azonban nem öli meg, tehát az egészségügyi kockázat megmarad.

Fontos a szellőzés

Hogy a penészedés problémáját egyszer és mindenkorra megoldjuk, olyan nyílászárókra van szükség, amik nemcsak jól szigetelnek, hanem szellőznek is. Ez persze már egy magasabb minőségi kategória, de ha nem akarunk penészt látni otthonunkban, érdemes rászánni a pénzt. Mindemellett fontos, hogy naponta legalább 2 alkalommal alaposan kiszellőztessük a lakást, nyissuk ki az ablakokat, engedjünk be friss levegőt. Egyrészt, nem lesz olyan állott a levegő, és a bent tartózkodók közérzete is jobb lesz a friss levegőtől, másrészt, a penészgombák dolgát is megnehezítjük, ha gyakran szellőztetünk télen is.

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás