Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Páralecsapódás a PVC ablakokon - hogyan lehet megszabadulni tőle?

Páralecsapódás a PVC ablakokon - hogyan lehet megszabadulni tőle?

Egy hideg reggelen arra ébredtél, hogy az ablakok bepárásodtak? Nem biztos, hogy az ablak a hibás! Jó esély van arra, hogy amit látsz, az otthonodban lévő nedvesség miatt jelent meg. A nedvességet vonzzák a lakás hűvösebb felületei, például az ablakok. A hideg levegő nem képes annyi nedvességet megtartani, mint a meleg levegő, ezért az ablakok és ajtók, amelyek felülete hűvösebb a szobahőmérsékletnél, összegyűjtik és láthatóvá teszik azt.

Mi a páralecsapódás?

Az üvegek bepárásodása fizikai folyamaton alapul, amikor a hőmérséklet csökkenésekor a folyadék egyik állapotából a másikba kerül. Ha egy lakásban magas a nedvességtartalom, az a hideg beköszöntével komoly problémákat jelenthet, mivel a párásodás nedvesíti az épület szerkezetét, és emiatt penészképződés alakulhat ki.

Hogyan történik?

A hideg külső levegő az első napsugaraknál bepárásítja az ablakokat, és kondenzvíz képződik az üveg külső felületén. Azonban nem kell aggódni, hiszen a pára jelenléte az ablak felületein annak a jele, hogy az ablak nagyon jól szigetel.

A termopán a gumitömítéseknek, az alacsony üvegnek köszönhetően teljesen elzárja a levegő kereteken keresztüli keringését. A PVC ablakokat úgy tervezték, hogy a hőt bent tartsák, és ne engedjék a kinti hideget behatolni a lakásba. A külvilágnak kitett üvegezés nem melegszik fel a bent lévő hőtől. Ez azt jelenti, hogy a lakás hővesztesége minimális.

A lakáson belül a páralecsapódást számos tényező okozza, például a főzés, a mosogatás, a száradó ruhák, de még az emberek jelenléte is. Az otthonokban a legjobb, ha a relatív páratartalom 30-50% között van, ami télen magasabb, nyáron alacsonyabb.

Tényezők, amelyek nedvességet okoznak a lakásban:

  • Egy 4 fős család légzése naponta átlagosan 3 liter gőzt bocsát a levegőbe.
  • Amikor főzünk, körülbelül 4 liter párát bocsátunk ki a levegőbe, olyan nedvességet, amely már a konyhaajtó kinyitásával is szétterjed az egész házban.
  • A lakásban lévő növények és azok helytelen elhelyezése szintén a páralecsapódás forrása lehet.
  • Ha késő ősszel végzel felújítási munkálatokat – vakolás, csempézés –, és a falaknak nem volt lehetőségük megszáradni, a házban a páratartalom szintje biztosan meghaladja a megengedett 50-60%-os maximális értéket.

Hogyan lehet elkerülni vagy megszabadulni tőle?

  • A belső ablakfelületeken jelentkező páralecsapódás problémájának kiküszöbölése érdekében tartsd a lakás páratartalmát a normál paramétereken belül.
  • A legegyszerűbb, ha naponta legalább 30 percig szellőzteted a helyiséget, különösen olyan tevékenységek után, amelyek vízgőzt termelnek, mint amilyen például a zuhanyozás, fürdés, főzés, mosás és ruhaszárítás.
  • A fürdőszobákban és a konyhákban egyaránt célszerű szellőzőrendszert telepíteni, hogy a páralecsapódás már a kezdetektől fogva megszűnjön.
  • Szerezz be páraelszívót.
  • Lehetőleg ne a lakásban szárítsd a ruhákat, vagy nyisd ki az ablakot abban a helyiségben, ahol éppen száradnak.
  • A házban hagyd nyitva a szobák ajtaját, hogy a levegő keringhessen.

Napjainkban a PVC ablakok túlnyomó többsége mikroszellőző rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi a boltozat tetejének megnyitását, így nyerve egy legfeljebb 13 mm-es nyílást, amely elegendő ahhoz, hogy a helyiség megfelelő szellőzését biztosítsa anélkül, hogy huzatot éreznél a szobában, és a lakás hőmérséklete gyorsan lecsökkenne.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás