Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Műanyag nyílászárók karbantartása

Műanyag nyílászárók karbantartása

A műanyag nyílászárók mellett sok érvet tudunk felsorakoztatni. Letisztult, modern, igényes kinézetük van, rendkívül jól szigetelnek, és hosszú az élettartamuk. Akár 50 évig is jó szolgálatot tehetnek a lakásban.

További érv sokszor a vásárlók számára, hogy karbantartásuk egyszerűbb, mint a fa nyílászáróké. Valóban nincs velük sok teendő, de azért rájuk is kell egy kis figyelmet fordítani.

A megfelelő karbantartás sok esetben a garancia egyik feltétele is.

Rendszeres tisztán tartás:

Miután megtörtént a nyílászáró beépítése, a munkából eredő szennyeződéseket minél előbb távolítsuk el az ajtóról. Fontos, hogy sem ekkor, sem a szokásos takarítás során ne használj se maró hatású szereket, se szemcsés tisztítószert, pl. súrolóport.  A súrolókefét, dörzsiszivacsot is felejtsd el. A legjobb, ha az ajtók, ablakkeretek számára rendszeresítesz egy puha törlőrongyot, és langyos vízzel, esetleg kis mosogatószerrel, egyéb semleges tisztítószerrel törlöd át.

Az üveg tisztítására teljesen jók a szokásos üvegtisztító háztartási szerek.

Gumis részek:  

A gumi az ablakon és ajtón körbe szigetelő funkciót lát el. Azonban ha nem ápoljuk, idővel megkeményedik, és úgy nem tudja már tökéletesen ellátni a funkcióját. Ajánlott kb. negyedévente áttörölni valamilyen gumiápoló, olajos anyaggal. Az egyik legjobb erre a glicerin. Ezt bármelyik gyógyszertárban, recept nélkül beszerezheted. Vagy ha barkácsboltban jársz, vásárolj szilikon spray-t, azzal is megoldható a feladat.

Ne közvetlenül a gumira öntsd, fújd az anyagot, hanem egy puha rongyra. Ezzel aztán töröld át a felületet.

Vasalatok:

A vasalatoknak is simán, szorulás, nyikorgás nélkül kell működniük. Félévente, de minimum évente meg kell őket zsírozni. A legjobb, ha ezt műszerolajjal tesszük. Ebből csöpögtetsz egy kicsit a megfelelő részekre, majd eloszlatod az adott területen.

Közvetlenül beépítés után erre nincs szükség. Gyárilag szilikonos, zsíros bevonatot kapnak ezek a részek. Ez egy idő után természetesen kiszárad, és akkor kell a fent említett műveletet elvégezni.

Ha már kicsit elkéstél a dologgal, és szorul a kilincs, azaz erőkifejtés kell ahhoz, hogy elforgasd, akkor kezdd a műveletet WD40 spray használatával. Fújj a problémás részre, majd csukd be az adott ajtót, ablakot és forgasd el a kilincset mindkét irányba, ütközésig, többször. Ezzel eloszlatod az anyagot a belső részeken. Ha ezután kinyitod, valószínűleg fekete lé fog csöpögni belőle. Ez csak a szennyeződés, amit a WD 40 feloldott. Ha letörölted, jöhet a műszerolaj. Csöpögtesd a megfelelő részre, majd ismét csukd be a nyílászárót és a kilinccsel ismételd meg az előbbi műveletet.

Szellőztetés:

Mivel a műanyag ablakok rendkívül jól szigetelnek, így ha olyan helyiségben használjuk, ahol sok a pára, könnyen megtelepedhetnek a penészgombák. Ezt leginkább szellőztetéssel tudjuk megakadályozni. Konyhában, fürdőszobában különösen figyelj erre. A penész nem csak csúnya, hanem ártalmas az egészségre is.

Vízelvezető nyílások:

Az ablakok tokjában és a szárnyban vízelvezető nyílások találhatók. Időről időre ezeket is ellenőrizd, és ha szükséges, tisztítsd meg.

 

Ugye nem bonyolult? A műanyag nyílászárók karbantartása nem időigényes feladat, de negyedévente rá kell szánni ezt a kis időt, hogy sokáig élvezhesd az előnyeit.

Nézz körül kínálatunkban, gondold át, milyen ajtókat, ablakokat szeretnél! Ha pedig eljössz bármelyik bemutatótermünkbe, szívesen segítünk a választásban. Ne feledd, tőled maximum 50 kilométeres távolságban, országszerte jelen vagyunk! www.aranyablak.hu/Uzleteink

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás