Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mitől függ egy nyílászáró hőszigetelő képessége?

Mitől függ egy nyílászáró hőszigetelő képessége?

Ha hőszigetelésről beszélünk, mindig fontos megjegyezni, hogy az épület szigetelése mellett a nyílászáróknak is fontos szerepük van abban, hogy az eredmény a várakozásoknak megfelelő legyen.

Manapság alap elvárás a nyílászárókkal szemben is, hogy megfelelő hőszigetelő képességgel rendelkezzenek. Ennek megfelelően a legtöbb gyártó előszeretettel dobálózik a „kiváló hőszigetelő” kifejezéssel, és mivel az emberek többsége nincs vele tisztában, mit is kellene figyelni ebből a szempontból, készséggel el is hiszik.  

Ha azonban tovább olvas, tájékozódhat egy kicsit arról, hogy min múlik a hőszigetelés, így tudni fogja, valóban olyan jó-e a kiszemelt ajtó vagy ablak, mint ahogy azt a gyártó beállítja.

A legfontosabb tényezők a légkamrák és a vastagság

A hőszigetelő képességet elsősorban az befolyásolja, hogy egy műanyag ablakban hány légkamra található. Minél nagyobb a légkamrák száma, annál jobb hőszigetelő lesz az ablak, de laikusok számára persze kérdéses, hogy mi számít sok légkamrának. Azért arra figyeljünk, hogy a magasabb kamraszámhoz magasabb beépítési mélység is társuljon, mert a kettő együttesen éri el a kívánt hőszigetelő képességet.

Nos, a 6-7 légkamrás nyílászárók már elég jónak mondhatók, persze ezeken belül is van különbség. Lényeges az is, hogy milyen vastag az üveg, egy típuson belül többnyire 2-3 választási lehetőség adott az üvegvastagságot illetően. Ez fogja meghatározni azt is, hogy kettő vagy három réteg üveg szükséges az ablakba.

Minél nagyobb az üvegszerkezet vastagsága és azon beül a rétegszám annál jobb a szigetelés, a légzárás. Összességében tehát a sok légkamrás, több üvegrétegű ablakokkal már jó irányba haladunk.

A minőség pénzbe kerül

Természetesen az ajtókból és az ablakokból is vannak jobb minőségűek, és kevésbé jók. Ahogy az lenni szokott, persze árban is látszik a különbség: a minőségi nyílászárók értelemszerűen drágábbak, a magasabb árat pedig főként a jobb minőségű alapanyagok adják, illetve a fejlettebb gyártási technika.

Ha az ár az elsődleges szempont, és egy olcsóbb fajta mellett döntünk, fennáll a veszélye, hogy mégsem teljesen azt a színvonalat kapjuk, amit vártunk, ez azonban már csak a beépítés után fog kiderülni. 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat, hogy elérhetővé váljanak a közösségi média funkciók, és hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Az oldal használatáról gyűjtött adatokat megosztjuk a közösségi média, marketing és elemző partnereinkkel, akik lehet, hogy ezt kombinálni fogják más adatokkal amiket Ön megadott nekik, vagy ők gyűjtöttek Önről azáltal, hogy a szolgáltatásaikat használta.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás