Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mire jó az ablakpárkány és mi alapján válassz közülük?

Mire jó az ablakpárkány és mi alapján válassz közülük?

Az ablakok ékes kiegészítője a külső ablakpárkány, amely azonban védelmi funkciókat is ellát. Amikor az ablak kiválasztásáról kell döntenünk egy házépítés vagy felújítás során, valójában párkányt is választunk. Miből készülhet az ablakpárkány? A kő, a fa, a fém vagy a műanyag a jobb? Ismerkedj meg a különböző típusokkal és szabd az ízlésedre az otthonodat!

A külső ablakpárkány szerepe

Földszakadás, égindulás? Vajon mi védi meg a ház falát az esőtől? Természetesen nem más, mint a külső ablakpárkány. Ezt a hasznos kiegészítőt az ablak alatti résbe építik be a szakemberek és nem csak esztétikai okokból van rá szükség.

Az ablakpárkány egyik nagyon fontos feladata, hogy elvezesse a csapadékot az ablak alsó részéről. Ehhez a legjobb, ha az úgynevezett cseppentő rész elég hosszúra nyúlik. Ez a lefelé nyúló rész általában 2,5-3 cm szokott lenni, de az Aranyablak kőpárkányai esetében ez a szám 4 cm!

Az ablakpárkányok eleve megfelelő dőlésszögben kerülnek felhelyezésre, lefelé lejtenek, hogy az esővíz ne álljon meg rajtuk. Az ablaknál jóval szélesebbek és természetesen előre is kinyúlnak valamennyit.

A védelmi funkción túl esztétikai szerepük is van: egy ház külső képe elég furcsa lenne ablakpárkányok nélkül. Sokan azonban díszítésre is használják ezt az ablak előtti részt: virágládák és kisebb szobrok, netán mécsesek elhelyezésére is alkalmas ez a terület.

Milyen ablakpárkányok vannak?

Azt szokták mondani, az ablakhoz kell választani ablakpárkányt. Azonban ez nem minden esetben van így, hiszen más-más anyag való a belső, illetve a külső térre. A párkány hivatalosan a külső ablakkiegészítő megnevezése, a szoba felőlit könyöklőnek nevezik. A név nagyon találó, ugyanis milyen sokan használják arra ezt a részt, hogy az ablakon kihajolva nézzék az utcát s közben a párkányon könyökölnek!

A külső és belső ablakpárkányok eltérő funkcióval rendelkeznek, így anyaguk is eltérhet. Mint már említettük, a külső párkányok elsődleges célja a védelem, másodsorban szolgálnak dekorációs célokat. Ezzel szemben a könyöklők esetében inkább az esztétikum számít.

A külső párkányok készülhetnek fából, műanyagból, fémből, illetve kőből, de előre vetítve azt mondhatjuk, hogy a fa a legmacerásabb választás. Bent azonban épp fordítva van: sokan használnak fakönyöklőt, fémet pedig egyáltalán nem, hiszen az nem nyújt esztétikus látványt.

Az Aranyablaknál mindegyik típus megtalálható, a Párkány, könyöklő kategóriában lehet közülük választani. Emellett a takaróprofilok is ebből a menüpontból rendelhetők meg.

Mit vegyél figyelembe a külső ablakpárkány kiválasztásakor?

Az ablakkeret anyaga mindenképpen meghatározó lehet, azonban inkább a tisztíthatóság és a karbantartás lesz az, ami alapján érdemes ablakpárkányt választani. Nem mindegy ugyanis, mennyire áll ellen az időjárásnak az adott anyag, illetve hogy milyen módon lehet megvédeni a korrodálástól.

A legjobbak minden szempontból a kőpárkányok, melyek igazán időtálló darabok. Az Aranyablak kőpárkányai kül- és beltéren egyaránt használhatók. Anyaguk üvegszálas, korszerű beton, melyet több anyag összekeveréséből állítanak elő. Legnagyobb előnyük, hogy fagy- és hőállóak, nem tesz bennük kárt sem a jég, sem az erős UV-sugárzás. Ugyanakkor teljes mértékben vízállóak is, hiszen egyik alkotóelemük a hidrofobizáló adalék.

A ház összképének harmonikus kialakításához fontos, hogy ezek a darabok különböző színben is elérhetőek. Az Aranyablak kőpárkányai között a kőhatásúakat is megtalálod, de választhatsz fahatású külső párkányt is. Így, ha faablakod vagy famintás fóliázott műanyag ablakod van, anélkül is azonos színhatást tudsz elérni, hogy fából készült párkányt kellene felhelyezned.

Bár a fa alapanyagú párkányok is nagyon mutatósak, mégis több velük a gond: állandó törődést igényelnek, vetemedhetnek és púposodhatnak is. Nehezebben tisztíthatók és a kisállatok mancsai is nyomot hagyhatnak rajtuk. A kőpárkányok emellett tűzállóak, így a teraszra néző ablakoknál gyertyákat és mécseseket is tehetünk rájuk.

A külső párkány kiválasztásához is kérheted segítségünket, keress minket elérhetőségeinken, ha vannak további kérdéseid!

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás