Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mire figyelj oda a tetőtéri ablakoknál télen?

Mire figyelj oda a tetőtéri ablakoknál télen?

A tetőtér beépítése sokszor a legkézenfekvőbb módja annak, hogy bővítsük a családi házunk lakóterét. Amikor gyerek érkezik a családba, és ezáltal bővül a létszám, nagyon gyakran nyúlnak az emberek ehhez a módszerhez. A tetőtér persze sok szempontból más, mint a hagyományos, földszintes házak, vagy a belvárosi lakások alsóbb szintjei: más körülményekkel kell számolni, ezért gyakran eltérő megoldásokra is van szükség. Nem csak a falak, a bútorok, hanem az egyik legfontosabb alkotóelem: a nyílászárók esetében is.

Az egyik ilyen eltérő elem mindenképpen a tetőtéri ablak. Nem véletlenül léteznek speciális tetőablakok, hosszú idők tapasztalatával sikerült ezeket maximálisra fejleszteni. Bár a tetőtérben is vannak olyan helyek, ahová hagyományos ablak is felszerelhető, de sokszor ez nem kivitelezhető, mivel a tető döntött részére ilyen ablak nem fog passzolni. Erre megoldás a tetőablak, méghozzá a modern változatai, ami pontosan és precízen illeszkedik ebbe a környezetbe.

Mi a helyzet télen?

Télen különösen jól megfigyelhető, hogy milyen állapotban vannak a már meglévő ablakaink, ajtóink, tetőablakaink. A nyári meleg is nagyon zavaró körülmény lehet, de a téli hideg és a párás, nedves lecsapódás sokkal szembetűnőbb. Éppen ezért érdemes ilyenkor ellenőrizni az ablakok mellett a falakat is, hiszen a penészesedést is sajnos épp ezeken a világos és feltűnő helyeken tapasztalhatjuk először.

Miért? Mert épp ide folyik le, itt rombolja a vakolatot a pára. Egy másik kellemetlen tünet a hideg levegő beáramlása lehet, ezt szintén könnyű megérezni, és akár a fűtásszámlán is nyoma maradhat. Még mielőtt belevágsz egy teljes nyílászáró cserébe, figyelmedbe ajánlunk egy-két hasznos tippet, ami átmenetileg segíthet, vagy ami megelőzheti a komolyabb problémákat.

Szellőztetés és gombairtás

Ha rendszeresen szárazra törlöd az ajtókat, ablakokat a téli párásodás idején, sajnos nagyon rövid idő alatt veszti értelmét és egy kis főzés, fürdés, vagy csak eggyel több ember fogadásakor már kezdheted is elölről. Éppen ezért érdemes inkább alaposan kiszellőztetni. Ugyan a fűtésszámlát ez sem viszi lentebb, de az egészségednek és a falaknak, bútoroknak, ablakoknak nagyon is jót tesz.

Szerezz be penész elleni szert, vagy ha nem olyan komoly a baj, próbálkozz házi szerekkel, például teafaolajjal kevert tisztítószerekkel. Ez nagyon fontos, mert a penészgombák és a régi lakásokban jellemző nedves, enyves falak nagyon rossz hatással lehetnek az egészségedre!

Tetőtérben még fontosabb a szigetelés

A hőszigetelés minden esetben fontos, egyrészt a komfortérzet, másrészt pedig az energiatakarékosság, költséghatékonyság jegyében. A tetőtérben azonban nem árt fokozottan szem előtt tartani ezt a tényezőt, ugyanis itt sokkal könnyebben szökik ki a hő. Amellett, hogy az egész ház szigetelése fontos, nem szabad megfeledkezni a nyílászárók hőszigetelő képességéről sem.

A modern modellek már eleve beépített, vagy automata szellőzőnyílással, vízzáró, víz- és páraelvezető tulajdonságokkal bírnak. Emellett szúnyoghálót és árnyékolót is szereltethetünk fel, így csodálatos komfortban érezhetjük magunkat a tető rejtekében is!

Méretezés, műszaki információk

Kényelmi szempontból azt is érdemes megfontolni, hogy mekkora ablakot szeretnénk, és ez hogyan nyíljon. Természetesen minél nagyobb az ablak, annál több természetes fény jut be, ugyanakkor nyáron az árnyékolás miatt nem feltétlenül előnyös, ha túl nagy. Érdemes számításba venni azt is, hogy egy nappali például jó, ha világos, de egy háló esetében kifejezetten zavaró lehet a túl sok fény.

A tetőtériablakok különbözőféleképpen nyithatók és zárhatók, erről is érdemes előzetesen tájékozódni. Ez egyrészt kényelmi szempont, másrészt mindenki számára más praktikus. Mivel egy ablakot jó eséllyel sokáig fogunk használni, fontos, hogy olyan legyen, ami ideális számunkra, minden szempontból.

Ebben is és a többi ablakkal, ajtóval kapcsolatban is szívesen segítünk tájékozódni, információt gyűjteni!

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás