Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Miért nem nyílik a garázsajtó?

Miért nem nyílik a garázsajtó?

Automatizált garázsajtóval sokkal egyszerűbb az élet, mint hagyományos társaival. Ki sem kell szállnunk ahhoz az autóból, hogy be tudjunk állni a garázsba. Nem is beszélve arról a könnyedségről, hogy nem kell megerőltetnünk a derekunkat minden egyes nap a garázsajtó emelésével.

Ám mi történik, ha egyik nap arra leszünk figyelmesek, hogy nem akar működni az automatizált rendszer? Ebben a cikkben elolvashatod, mik lehetnek ennek a lehetséges okai.

Lemerült az elem az ajtó nyitóban

Amikor realizáljuk, hogy nem nyílik a garázsajtó, sokan teljesen kétségbe vagyunk esve. Ám mielőtt magunk elé képzeljük a szereléssel járó súlyos költségeket, először ellenőrizzük le, hogy az ajtónyitóban rendben vannak-e az elemek. Hiszen a legtöbbször ez a probléma áll az „elromlott” automatikusan nyíló garázsajtók hátterében.

Úgy tudjuk ezt megnézni, hogy belülről nyitjuk ki a garázsajtót. Ha így normálisan működik a garázsajtó, akkor valószínűleg a lemerült elemek lesznek a hunyók. Ilyenkor egy elemcserével meg tudjuk oldani a problémát.

Arra viszont figyeljünk, hogy ha több ajtó nyitó van egy háztartásban, akkor az összesnél cseréljük az elemet. Ugyanis az összes ajtónyitóba egy időben raktak elemet, ezért valószínűleg a többiben is le vannak merülve az elemek, vagy hamarosan le lesznek merülve.

A fotószem útját valami elálja

A fotószem egy olyan része a garázsajtóknak, ami a garázsajtótól viszonyítva körülbelül 4-6 hüvelykre helyezkedik el a talajtól. Segítségével a garázsajtó berendezés érzékeli azt, hogy az ajtó útja szabad-e, nem csukódik-e rá semmire. Ez egy 1 centiméter átmérőjű műszer a garázsajtó mindkét oldalán, amik egy lézersugarat bocsátanak ki a garázsajtó területére.

Ha valami blokkolja ezt a fényt, akkor a garázsajtó nem fog működni. Ez nem véletlen, hiszen direkt arra lett kifejlesztve ez a műszer, hogy ha egy ember, állat, vagy tárgy állja a garázsajtó útját, akkor leállítsa a lecsukódás folyamatát. Így elkerülhetővé válik az, hogy valakire rácsukódjon az ajtó, ezáltal megsérüljön.

Érdemes ellenőrizni, hogy a lézer útjában áll-e valami. De akár az is lehet a probléma forrása, hogy a fotószem kábeljei sérültek. Ha ez a probléma áll fent, célszerű szerelőt hívnunk.

A rugók eltörtek

Két fajta rugó van az elektromos garázsajtóknál: a húzó és a torziós rugók. Ezek az alkatrészek nagy szerepet játszanak abban, hogy a garázsajtó sokkal kevesebb energia befektetéssel lehessen felnyitni. Ha elszakadnak, a garázsajtót gyakorlatilag nem lehet biztonságosan kinyitani.

Könnyű felismerni ezt a jelenséget. Ha épp a garázsban tartózkodsz, és hallasz egy hatalmas csattanást, akkor valószínűleg elszakadt valamelyik rugó. De ha biztosra szeretnél menni, vedd szemügyre a garázsajtó szerkezetét. Amennyiben látsz rajta lelógó rugót, akkor biztos lehetsz benne, hogy szakadás történt.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ne menj a szerkezet alá, mert rugószakadás következtében könnyen leszakadhat a kapu, ami balesetveszélyes.

Rosszul állítottad be az érzékenységet (vagy egyáltalán nem állítottad be)

Ez a probléma többnyire akkor merül el, ha új garázsajtóról van szó, ami egyszerűen nem akar működni. Az érzékenyég egy olyan tulajdonsága a garázsajtóknak, aminek helytelen beállítása teljesen megakadályozza a működést. Ilyenkor célszerű fellapozni a gyártó utasításait, és (újra) beállítani az érzékenységet.

Mi örömmel és nagy szakértelemmel tudunk segíteni neked garázsajtóink működésével kapcsolatban. Közel 25 éves tapasztalatunkkal szinte mindent láttunk már. Amennyiben olyan garázsajtót szeretnél, amivel kapcsolatban szakértői segítség áll a rendelkezésedre, nézz körül kínálatunkban!

 


 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás