Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mi a szerepe az ajtókitekintőnek a bejárati ajtón?

Mi a szerepe az ajtókitekintőnek a bejárati ajtón?

Amikor bejárati ajtót választ valaki, jól át kell gondolnia, mik is azok a jellemzők, melyekkel feltétlenül rendelkeznie kell egy biztonságos ajtónak. A többpontos zár megléte mellett fontos lehet a nyílászáró színe és anyaga, valamint a nyitási irány is. De érdemes gondolni az olyan kiegészítőkre is, melyek hiányoznának, ha nem lennének az ajtón. Ilyen például a kukucskálólyuk. Most kiderül, mi a funkciója és kik veszik igazán hasznát.

Az ajtókitekintő célja

Sok emberben fel sem merül, hogy olyan bejárati ajtót válasszon, amelyen van kukucskálólyuk is. A családi házban élők valóban ritkán használnák ki a biztonságos bejárati ajtók e funkcióját, hiszen az ablakon át jól látják, ki érkezett a ház elé. A kertes házak többsége ugyanis kerítéssel van körbevéve, így a vendégek a kapuban állnak meg, mielőtt belépnek.

Manapság egyre több helyen biztonsági kamerák is fel vannak szerelve a ház bejáratának megfigyeléséhez. Ilyen szerencsés esetekben valóban nincs szükség ajtókitekintőre, hiszen más módon is érzékelhető, ki csengetett.

A társasházakban, panellakásokban vagy lakóparkban élők azonban jól teszik, ha olyan ajtót választanak, amelyen van kukucskáló, mert ez a kis szerkezet sokszor képes megkönnyíteni és biztonságosabbá tenni az életünket.

Például, veled is előfordult már, hogy a szabadnapodon pizsamában, kócosan ültél otthon a tévé előtt és éppen csengettek? Ha nem volt kedved ajtót nyitni egy vadidegennek, az utálatos szomszédnak vagy a postásnak ilyen állapotban, az érthető. Épp az ilyen esetekben jön jól az ajtókitekintő, melyen át kinézve látható, ki zavarta meg az édes semmittevést.

Mit kell tudni a kukucskálóról?

A kukucskálólyuk remek találmány, főleg azok számára hasznos, akik egyedül élnek. A biztonságérzetet nagyban javítja ugyanis, ha az ajtóra lánc és a kitekintő is fel van szerelve. Ezekkel az alapvető eszközökkel sok esetben meggátolható egy betörés is.

A kukucskálók két részből állnak. Az ajtó belső felén helyezkedik el az okulár, ezen át tekinthetünk ki. A másik rész a lencse, amely az ajtó külső felén található. Ez készülhet üvegből vagy műanyagból, de azt eláruljuk, hogy az előbbi jobb minőségű.

Maga a kitekintő teste lehet műanyag vagy fém, az utóbbi esetén nikkel, bronz vagy réz. A szerkezet átmérője 12 vagy 14 mm. A látószög tekintetében a szakemberek a 180-t tartják ideálisnak.

A kukucskáló használata egyszerű: mikor valaki csenget és szeretnénk megtudni, hogy ki az, egyszerűen csak ki kell lesnünk a lyukon, azaz belenézni az okulárba. Az ajtó előtt álló személy nem fogja tudni, hogy mi nézzük és nem fog belátni kintről.

A hagyományos optikai kitekintőn kívül egyre elterjedtebbé válnak a digitális kitekintők is, amelyek már modern technikát alkalmaznak: az ajtóra erősített képernyőn mutatják meg, ki áll a bejáratnál. Ez főleg azoknak hasznos, akik nem érik fel a kukucskálólyukat – például kerekesszékesek, gyerekek –, és enélkül nem tudják eldönteni, hogy ajtót nyissanak-e.

Fém bejárati ajtók optikai ajtókitekintővel

Az Aranyablak kínálatában megtalálható bejárati ajtók mindegyike felszerelhető kukucskálóval, azonban a VYMA SEC fém bejárati ajtók eleve tartalmazzák ezt a kiegészítőt. Ha tehát épp ajtóvásárlás előtt állsz, érdemes ebben a kategóriában szétnézni.

A VYMA SEC HL007A fém bejárati ajtó például azért is jó választás, mert azon felül, hogy ötpontos központi zárral rendelkezik, kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonsággal is bír, ugyanis a szigetelése ásványgyapottal történt. Rendkívül masszív, biztonságos ajtó, mely ellenáll a fizikai és kémiai behatásoknak is.

Modern külsejével remekül illik bármely környezetbe, mahagóni és aranytölgy színben is kapható. Lépcsőházi bejárati ajtónak ideális. Rozsdamentes küszöb és beépített csengő is jár hozzá.

Ha bővebb információra van szükséged a termékkel kapcsolatban, keress minket, kérj árajánlatot! Munkatársaink a lehető leghamarabb felveszik veled a kapcsolatot és segítenek kiválasztani a számodra tökéletes bejárati ajtót.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás