Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mi a különbség az emelő-toló és a toló-bukó erkélyajtók között?

Mi a különbség az emelő-toló és a toló-bukó erkélyajtók között?

A toló erkélyajtók két fajtáját – az emelő-toló és toló-bukó változatot – mutatjuk be írásunkban. Amennyiben modern otthonában nagyobb felület üvegezését szeretné megoldani nyílászáró beépítésével, mindkét verzió észszerű választás. Az előnyök és hátrányok megismerése segíthet a döntésben.

Hol használatosak a tolóajtók?

Mindenki szereti, ha az otthonában jelen van a fény, mert ez a természetesség és a felszabadultság érzését kelti. Nem véletlen terveznek a modern otthonokba nagy üvegfelületeket, ahol a napsütés szabadon áramolhat be a szobába.

Az erkélyajtók gyakran szinte az egész falfelületet elfoglalják, és ilyen esetben esztétikusabb megoldást jelenthet egy tolóajtó felszerelése a nyílóajtóval szemben. A tolóajtók sokkal szélesebb átjárást tesznek lehetővé, emellett modernebb hatást is keltenek a nyílóajtóknál. Az üveg tolóajtóknak két fajtája ismert: az emelő-toló és a toló-bukó.

Mindegyiknek más az előnye, és az igényeinknek megfelelően kell választani közülük. Nem mindegy például, milyen gyakran járunk ki az ajtón át a teraszra, kik élnek a házban és milyen méretű teraszajtóra van szükség.

Mostani írásunkban az emelő-toló és toló-bukó ajtók közti hasonlóságot és különbséget mutatjuk be. Ezek a nyílászárótípusok végeredményben ablakoknak tekinthetők, melyek speciális mérettel és funkcióval rendelkeznek.

Akár műanyag, akár fa erkélyajtót képzel el otthonába, keressen minket a kivitelezés kapcsán. Saját gyártású termékeink alkalmasak nagyobb felületű területek üvegezésére. Minden esetben kérjen egyedi árajánlatot, keresse kollégáinkat!

Az emelő-toló erkélyajtó

A legnépszerűbb típusa a tolóajtóknak az emelő-toló ajtó, amely rendszerint 2 részből áll: egy fix és egy mozgatható ajtószárnyból. Az utóbbi a kilincs megemelésével kissé felemelkedik a sínről, ami által lehetővé válik a mozgatás, és egy mozdulattal a fix szárny elé tolható.

Az emelő-toló ajtók nagy előnye, hogy akár a padlóig süllyesztett küszöbbel is készülhetnek, de 3-4 cm-nél sosem nagyobb a küszöb. Mindez lehetővé teszi az akadálymentes közlekedést. Akár babakocsit szeretnénk kitolni a kültérre, akár zsúrkocsit, netán kerekesszéket használó családtagunk szeretne kimenni, az emelő-toló ajtót érdemes választani.

Ha gyakran tartunk kerti partit, vagy sok a gyerkőc a házban, és fontos, hogy lehetőleg balesetmentesen történjen a ki-be járás a szoba és a terasz között, akkor mindenképpen a kis küszöbbel rendelkező emelő-toló erkélyajtó mellett tegyük le voksunkat.

Az ajtó nagyon könnyen nyitható és zárható, akár egy kézzel is működtethető, kisebb gyerekeknek, idősebb családtagoknak sem okoz problémát. Igény esetén kívülre is szereltethetünk fel kilincset.

A toló-bukó erkélyajtó

A toló-bukó ajtó is a tolóajtók közé sorolható, tehát akkor érdemes választani, ha nagy méretű ajtószárny mozgatása válik szükségessé. Az emelő-toló ajtóhoz képest még egy funkcióval rendelkezik: bukóra is nyitható, azaz a mozgatható szárny befelé dönthető.

Ez a fő funkció a levegőztetéskor hasznosul: ha csak ritkábban használjuk a teraszt, és inkább a szobában tartózkodva szeretnénk hűsölni, akkor a toló-bukó ajtót célszerűbb választani. Ez kedvezőbb árfekvésű, hiszen itt nincs süllyesztett küszöb. A ki-be járkálás során tehát számolnunk kell az akár 8–10 cm-es tokküszöbbel is. Cserébe viszont ez a nyílászáró sokkal jobban szigetel alul is: ellenáll a szélnek és a csapó esőnek.

Ez a típus nem motorizálható, és nyitáskor-csukáskor szükség lehet mindkét kézre. Bukó állapot esetén először be kell nyomnunk a szárnyat, majd utána tolhatjuk el. A kilincs megfelelő állításával szabályozhatjuk, melyik funkciót akarjuk működtetni éppen.

Mit érdemes még tudni a tolóajtókról?

Az Aranyablaknál egyedi gyártású tolóajtókat rendelhet erkélyekhez, teraszokhoz, télikertekhez, így mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot! Az Ablakok kategóriában talál részletesebb leírást az üvegezés módjáról, a vasalatokról és a kilincs elhelyezéséről.

Akár fa, akár műanyag erkélyajtót szeretne otthonába, partnerek vagyunk. Mindegyik erkélyajtóhoz rendelhető redőny és szúnyogháló is. Színezhetőség tekintetében is számtalan lehetőség áll rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban is keresse kollégáinkat, az ország 34 pontján van Aranyablak-üzlet, ahol személyesen is meg tudja tekinteni termékeinket. Térjen be hozzánk!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás