Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Merre nyíljon az ajtó?

Merre nyíljon az ajtó?

Merre nyíljon az ajtó?

Kifelé vagy befelé? Jobbos vagy balos?

Akár új lakásról van szó, akár egy nagyobb helyiséget választasz ketté, vagy ha esetleg változtatnál a már meglévő ajtókon, akkor itt van egy kis útmutató, hogyan csináld.

Nézzük először, mit jelent az, hogy egy ajtó jobbos vagy balos:

Ezt úgy állapíthatod meg, hogy szemben állsz az ajtó pánt felőli oldalával úgy, hogy az feléd nyílik, és megnézed, melyik oldalon van a pánt. Ha jobboldalon, akkor jobbos, ha baloldalon, akkor az az ajtó szabvány szerint balos.

Ha új bejárati ajtót szeretnél:

Melyik praktikusabb? Kifelé vagy befelé?

Közületek, intézmények esetében ezen nem kell gondolkodni. Ezeknél tűzvédelmi szabály írja elő, hogy kifelé kell nyílnia, azaz minden ilyen ajtó balos.

Panellakásoknál viszont befelé nyíló bejárati ajtókat használnak. Kifelé már nem nyílhat, mivel a folyosón lévő helyet foglalná, ami egyrészt már nem a te tulajdonod, másrészt balesetveszélyes. Nem látod, ki halad el épp arra, és könnyen megütheted vele, ha épp akkor indulsz te is nagy lendülettel kifelé.

Kertes ház esetében viszont te választhatod meg, neked hogy kényelmesebb. Általában itt is a befelé nyíló ajtó a praktikusabb, hiszen ha cipekedni kell, és viszed be a csomagokat bevásárlás után, könnyebb azt nyitni-zárni. De ha például nagyon kevés hely van az előszobában, akkor előfordulhat, hogy jobb, ha kifelé nyílik. Szakemberek statisztikája szerint a bejárati ajtók 90%-át befelé nyílóra készítik el, és csak 10% a kifelé nyíló családi házak esetén.

Beltéri ajtók esetében:

Ekkor több szempontot kell figyelembe venni.

Ha kicsi a hely:

Pontosan mérd le, hogy ha két egymáshoz közeli ajtót kinyitnál, nem akadnának-e össze. Ha ezt nem veszed figyelembe, elég macerás lesz, ha úgy lehet csak bemenni a fürdőszobába, ha a szobaajtót előtte becsukod, mert például mindkettő a túl szűk folyosóra nyílik.

Kicsi vs. nagyobb helyiség

Alapszabály, hogy mindig a kisebb helyiségből nyitunk a nagyobb felé. Így a nyíló ajtószárny a nagyobb helyiségben lévő helyből fog majd elfoglalni egy részt.

Az, hogy jobbos vagy balos ajtót választunk egyéni ízlés függvénye. De érdemes ebben dűlőre jutni és egy lakáson belül a nyitásirányt is egységessé tenni. Hiszen a különbözőség nem csak használatban lesz zavaró, de összképben is. Ha lakáson belül variálunk is, egy helyiségre vonatkozóan tartsuk be: ha például egymásból nyíló szobákról beszélünk, egy helyiség, egy nyitásirány. Ha a folyosóról több helyiség nyílik, itt is érdemes egységben gondolkodni: mindegyik ajtó vagy kifele, vagy befele nyíljon.

Hiába csináltatunk ugyanolyan ajtót, ha az egyik jobbos, a másik balos, különbözőnek fog tűnni. Nem egy oldalon lesznek a burkolatváltások, és ez főleg mintás ajtók esetében zavarni fogja a szemet.

Ha új helyiségeket alakítasz ki a házban vagy egy nagyobbat választasz ketté, akkor a helyiség nagyságának ismeretében, még mielőtt meghatároznád, hova kerüljön az ajtó, érdemes átgondolnod, milyen bútorokat szeretnél és hova. Hiszen bosszantó lesz, ha megálmodtál valahova egy szép szekrénysort vagy egy kényelmes fotelt, de ha belépsz a helyiségbe, az ajtó majd mindig nekiütközik. Ha rossz helyen van az ajtónyílás, azon utólag már elég problémás változtatni. A nyitásirányt is érdemes és költséghatékonyabb előre átgondolni.

Egyszárnyú, kétszárnyú

Ha gyakran fogadsz vendégeket, és van egy nagy, nappalid, étkeződ, ahol praktikus lenne olykor egy szélesebb bejárat, akkor választhatsz kétszárnyú ajtót is. Ez elegáns megoldás, de nagyobb teret követel. A választásnál ügyelj arra, hogy könnyen nyitható és kellően széles legyen akár csak az egyik szárny is, hiszen leggyakrabban úgy fogod használni. Kétszárnyú ajtót akár aszimmetrikusan nyíló kivitelben is találhatsz nálunk, ami igazán egyedivé teszi majd otthonodat.

Reméljük, már el is kezdted felrajzolni, hova, milyen ajtót is szeretnél! Ha további kérdéseid lennének, írj nekünk vagy hívj minket, de személyesen is szívesen segítünk bármelyik bemutatótermünkben! www.aranyablak.hu/Kapcsolat

 

 

 

 

 

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás