Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Megfelelő nyílászárókkal a penészedés ellen

Megfelelő nyílászárókkal a penészedés ellen

A penészedés sok házban és lakásban jelent állandó problémát. Nagyon makacs jelenség, amitől nehéz megszabadulni, ráadásul megvan az a rossz szokása, hogy rendszeresen vissza is tér, ha nagy nehezen sikerült kiirtani. A gondot az jelenti, hogy a falak is nedvesek lehetnek a sarkokban lecsapódó párától, ez pedig kiváló táptalaj a penészgombáknak. Jellemző is, hogy a szekrények mögött, a sarkokban jelenik meg a penész, ahol a fal nedvesebb, mint a lakás többi részén.

A nem megfelelő szellőzés súlyosbíthatja a problémát, és a túl magas páratartalom mellett elsősorban ezt szokták gyanúsítani a penész megjelenéséért. Sokan okolják a műanyag ablakokat, amik nem szellőznek, hiszen műanyagból vannak, azon nem megy át a levegő. Legalábbis ezt gondolják. Ez azonban egy tévhit, egyáltalán nem igaz, legalábbis a modern és jó minőségű műanyag ablakok esetében nem kell ettől félni.

Meg van oldva a szellőzés

A modern gyártású műanyag ablakokat már nyugodt lélekkel beépíthetjük bárhová, ugyanis úgy lettek kialakítva, hogy biztosított legyen a megfelelő szellőzés. Ha mindezek ellenére penésszel találkozunk a lakásban, azért garantáltan nem az ablak a felelős – már ha megfelelő minőségű, természetesen.

Nagyon gyakori, hogy régebbi családi házakban az ablakokat kicserélik ugyan, de megmaradnak vályogfalak, esetlen nincs a ház sehol máshol szigetelve. Nos, önmagában a nyílászáróktól nem kell csodát várni. Ha maga a ház nincs szigetelve, akkor a szigetelt ablakok nem fogják megoldani a penészedés problémáját. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a penésztől, komolyabb lépéseket kell tenni, és lehetőség szerint az egész házat szigetelni, valamint csökkenteni a levegő páratartalmát.

Az egyik ugyanakkor nem működik a másik nélkül: hiába szigetelt az egész ház, ha rosszak a nyílászárók. Mindenképpen érdemes tehát erre a kérdésre nagyobb hangsúlyt fektetni, és olyan ajtókat, ablakokat választani, amik hosszabb távon is jó döntésnek bizonyulnak.

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás