Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Kilincsek kívül- belül

Kilincsek kívül- belül

A kilincsek kiválasztása nagyban hozzájárul a mutatós beltéri, kültéri ajtók pompájához esztétikailag csakúgy, mint megbízhatóság szempontjából. Nézzünk most egy frissített összefoglalót a bejárati és a beltéri ajtók kilincseinek színes palettájáról!

„Mindenütt jó, de legjobb otthon!”

Otthonunkat elhagyva, vagy egy hosszú nap után fáradtan hazaérkezve, a barátainknak ajtót nyitva újra és újra lenyomjuk a bejárati ajtó kilincsét. Kitárjuk az ajtót, hogy kereszthuzatot csináljunk a lakásban, levisszük a kutyát sétálni napi három-négyszer.

Idegesen rohanunk vissza az otthon felejtett telefonért, vagy a gyerek táskájáért reggel, vagy éppen határozottan bezárunk és ellenőrzésképpen lenyomjuk néhányszor a kilincset, mielőtt hosszabb időre elmegyünk otthonról. Kilincseink folyamatos gyűrődésnek vannak kitéve, ezért nézzük meg, milyen aspektusokból lehet megközelíteni a választást.

Nem mindegy, hogy egy bejárati ajtó kilincse mennyire időtálló, strapabíró és biztonságos, így hát vásárlás előtt mindenképp érdemes figyelembe venni néhány szempontot. Górcső alá vettük korábbi, szakmai cikkünkben a bejárati ajtók kilincseit. De fussunk át még egyszer röviden a lényeges pontokat.

A gomb, vagy kilincs dilemmában segítségünkre lehet az a tény, hogy mindkét variáció kitűnő biztonsági szintet eredményez, ha a minőségi darabok közül választunk. A zárak minősége és kialakítása egyenlő védelmi szintre emeli mindkettőt!

A bejárati ajtókat háztartások és irodák esetében is legtöbbször PZ zárrozettával, vagyis cilinderes, biztonsági zárral látják el, ami kitűnő védelmet biztosít. Tehát egy jó zár mellé nyugodtan választhatjuk azt a kilincsmegoldást, amelyik megjelenésében jobban megfelel az elvárásainknak.

Beltéri ajtó kilincsek

A belső terek hangulatában az egybenyitott, amerikai konyhás, előszobából nyíló, tágas nappaliba tekintő közösségi terek sokszor ajtó nélkül is remekül mutatnak. A meghitt, vagy épp intim helyiségek viszont megkívánják a beltéri ajtók nyugalmat, privát szférát biztosító, könnyen zárható lehetőségét.

A kilincsek alatt elhelyezkedő zárnyílások tekintetében forma szerint megkülönböztethetünk négyzetes, kerek és díszrozettát, melyek tetszés szerint variálhatók ízlésünk, elképzeléseink szerint.

Az összeállításnál vegyük figyelembe a zárak és a rozetták méreteit is, ugyanis előfordulhat, hogy a külön megvásárolt rozetta nem illeszkedik megfelelően a kilincs és zár kialakításához, például túl közel kerülnek egymáshoz.

Szerencsére oldalunk ajánlatkészítő rendszerében, vagy szaküzleteinkben minden ilyen felmerülő kérdésre választ adunk.

Hosszúcímes kilincsek

Ez a kialakítás sokak kedvence, mert ha színben és stílusban passzol az ajtóhoz, falakhoz, bútorokhoz, akkor a hosszabb, nyújtott kialakítás miatt erősebben hangsúlyozza a kilincsek díszítő funkcióját. Rusztikus, antik hatású, vagy fényesebb, modern stílusok egyaránt rendelkezésünkre állnak. Rezes, bronzos színek, az arany, ezüst különböző árnyalatai is elérhetőek. A széles színválaszték miatt felesleges aggódnunk, egyszerűen csak a kedvenceinket kell megtalálni. Ebben az ajtótervező alkalmazásunk is nagy segítség lehet!

Rozettás kilincsek

Ezek az elegáns és praktikus kilincsek, apróbb záraikkal és visszafogottabb kialakításukkal kitűnően érvényesülnek a modernebb, letisztult helyiségekben és jó alternatívát jelentenek irodák, WC-k, mosdók, mosókonyhák, tároló helyiségek megtervezéséhez.

Beltéri ajtókon általában háromféle zármegoldás közül válogathatunk. A leggyakoribb a BB zárrozetta, amit tollas, más néven szakállas kulcsokkal lehet nyitni- zárni.  Az úgynevezett WC zárrozetta, ahogy a neve is mutatja a fürdők, toalettek, esetleg a hálószobák praktikus, elfordítható, kulcs nélkül működtethető zárszerkezete. Választható igény szerint a PZ cilinderes működtetésű zár típus is, mely méretében ugyan kisebb, mint a bejárati ajtók PZ zárjai, de tökéletes védelmet biztosít pl. kollégiumi szobák ajtaján.

Ha megvan az elképzelés, sikeresen összeválogattuk a színeket és meggyőződtünk arról, hogy ajtó és kilincse kellemes összhangban megfér egymás mellett, ráadásul a zárak méretükben, stílusukban és praktikumukban is kielégítik elvárásainkat, akkor valójában nem marad megválaszolatlan kérdés a témában. Ha mégis, akkor érdemes ezt egy rövid üzenetben továbbítani felénk. 

 

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás