Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Így vedd fel a harcot a penész ellen!

Így vedd fel a harcot a penész ellen!

Amennyiben volt már dolgod penészes falakkal, tudd, hogy ezzel nem vagy egyedül. Nagyon sok háztartás küzd vagy küzdött ezzel a problémával, hiszen nagyon könnyen ki tud alakulni. Viszont pár egyszerű tipp segítségével meg lehet előzni. Nézzük, hogyan előzheted meg a penészt, és hogyan távolíthatod el azokban az esetekben, ha már beütött a baj!

Mi miatt alakul ki penész a házban?

Alapvetően a penész egy olyan gomba, ami spórákat szabadít fel magából, és így terjed. Ezek a spórák bejöhetnek a házunkba a kinti ruhánkon, szellőztetésen, a kisállataink tappancsán is. Viszont fontos kiemelni, hogy a spórák csak olyan környezetben tudnak penésszé alakulni a házban, ami ideális élőhely.

A legideálisabb környezet a penész számára nedves, kevés fénnyel rendelkező helyek. Ilyen például a csap körül, a fürdőszoba bármelyik pontja, az ablakok sarkai stb. Azért fontos tudnunk a potenciális helyeket, hogy a csírájában el tudjuk fojtani a penész problémát. Hiszen legtöbbször ezeken a pontokon indul el a penészedés.

Tanácsok a penész mentes otthonhoz:

 • Szellőztess sűrűn!
 • Csökkents otthonod légkörének a nedvességét párátlanítóval! Amennyiben a természetes megoldások híve vagy, önts sót tálakba, és helyezd el őket a ház nedvesebb részein (a só természetes nedvszívó tulajdonágokkal rendelkezik)
 • Ha vízszivárgás van, minél előbb szüntesd meg a problémát, és távolítsd el a csapadékot!
 • Ne rakj olyan helyekre szőnyeget, ahol nagy a nedvességtartalma a levegőnek (például a fürdőszobába)
 • Vizes ruhát ne rakj a kimosatlanok közé! Emellett a kimosott ruhát is a lehető leghamarabb teregesd ki!
 • Takaríts rendszeresen olyan természetes anyagokkal, amik irtják a penészt (ilyen például a teafaolaj, az ecet és a szódabikarbóna is)

Ha már beütött a baj, távolítsuk el minél előbb!

Nemcsak esztétikai szempontból fontos, hogy eltávolítsuk a falról a penészt, hanem egészségügyi okokból is. Ugyan nem mindig okoz betegséget, de a spórák belélegzése olyan allergiás tüneteket válthat ki, mint például:

 • fejfájás
 • tüdő irritáció
 • zihálás
 • orrfolyás és orrdugulás
 • szemirritáció
 • tüsszögés
 • köhögés
 • torokfájás
 • bőrkiütés

Emellett hajlamot válthat ki allergiákra, asztmára, COPD tüdőbetegségre, és cisztás fibrózisra is. Ezért célszerű minél előbb eltávolítani otthonunkból a penészt.

Hogyan távolítsuk el?

Több helyen javasolják azt, hogy oldjunk fel fehérítőt vízben, és azzal kezeljük le a falakat. Ez egy jó megoldás lehet, viszont arra felhívjuk a figyelmet, hogy színezett falak esetén könnyen kárt tehetünk ezzel a folyadékkal a fal színében. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy csak a penész legfelső rétegét szedi le.

Ergo, ugyan eltávolítjuk vele a penész látványát, de a gyökerei továbbra is meg maradnak a falban. Emiatt, ha más folyadékkal nem fújjuk le a falakat, akkor a probléma továbbra is fel fog merülni.

Ezért érdemes még egy 20%-os ecettel is lefújni a penész foltokat. Mindössze annyit kell tenned, hogy fogod az ecetet, beleöntöd egy spray üvegbe, és lefújod a felületet. Az erős szag miatt ne aggódj, az megszűnik az ecet megszáradásával. Viszont arra ügyelj, hogy viselj arcmaszkot, hiszen az ecet párája rosszullétet okozhat.

Még több lakástippről olvasnál? Ez esetben látogasd meg blogunkat, és bővítsd a tudásod szakmai cikkeink segítségével!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás