Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Így szökik ki a hő a házból - avagy a magas fűtésszámla okai

Így szökik ki a hő a házból - avagy a magas fűtésszámla okai

Elérkeztek a mínuszokkal tűzdelt napok, ami egyet jelent a fűtési szezon kezdetével. Azonban vannak olyanok, akiknél az év ezen felében mindig felmerülő téma a magas fűtésszámla. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi miatt nem tartja meg úgy a hőt a ház, ahogy kellene.

Hiányos szigetelés vagy a szigetelés teljes hiánya

Amennyiben a ház nem tartja meg kellőképpen a hőt a belső térben, az első dolog, amit ellenőriznünk kell, az a szigetelés. Ugyanis egy nem megfelelő szigetelés nagyon könnyen kiengedi a meleget a házból, emiatt ugyanazért a melegért többszörös fűtésszámlát kell fizetnünk egy jól szigetelt ház költségeihez képest.

A legfontosabb kérdés ilyenkor, hogy a ház falainak mindkét oldala le van szigetelve? Ha csak a belső részek vannak leszigetelve, az sajnos nem elég. Ahhoz, hogy kihozzuk a maximumot a ház szigeteléséből, a falak külső részét is munkálatok alá kell vetni.

Mikor érdemes szigetelni?

A téli mínuszok előtt sajnos nem sokat lehet kezdeni a szigeteléssel. Hiszen, ha most állunk neki, akkor a fagyok során meg fog repedezni a színezés, esetenként darabokban eshet le a hőszigetelő anyag a falakról. Emiatt a munkálatokkal érdemes várni a tavaszi időszakig, amikor már 5 fok fölé szökik a hőmérséklet éjszakánként is.

Jól záródnak az ablakok és az ajtók?

Lehet akármilyen jól szigetelve a ház, ha a nyílászárók nem záródnak megfelelően, akkor a hő ugyanúgy kiszökik a házból. Ez az eset különösen régi házaknál fordul elő, amikben a tulajdonos már az idejét sem tudja, hogy mikor cseréltett utoljára ablakot vagy ajtókat a házban.

A téli időszak nem ideális idő egy új ablak beépítéséhez a hideg idő miatt, ám megfelelő szakember esetén meg lehet kockáztatni ezeket a munkálatokat. Viszont az is teljesen érthető, ha már az év vége felé nem állnál neki. Ebben az esetben pár házi praktikával is megakadályozhatod a ház kihűlését.

Arra felhívjuk a figyelmet, hogy ezek a módszerek átmenetileg enyhe könnyedséget tudnak adni, de nem helyettesítik a megfelelő szigetelést és a modern nyílászárókat! Amikor lehetőségünk van rá, célszerű minél hamarabb sort keríteni a hőszigetelés felhelyezésére és nyílászárók cseréjére!

  • Használd okosan a függönyeidet!

A függönyök egy plusz réteget adnak a belső légkörnek. Segítségükkel nem szivárog ki olyan könnyen a meleg az ablakokon keresztül. Amennyiben süt a nap, érdemes őket kihúzni, hiszen a hideg idő ellenére a besütő fény enyhén melegíteni tudja a házat. Borongós idő esetén vagy a nap végén pedig húzzuk be őket.

  • Távolíts el minden bútort a radiátorok elől

Ez elsőre egyértelmű lépésnek tűnhet, de sokan nem gondolnak erre. Vagy azért, mert nyáron a radiátor elé húzták a kanapét, amiről teljesen megfeledkeztek, vagy módszeresen a radiátor előtt van a kanapé, hogy fűtse a bútor háttámláját a kényelem miatt. Akármi is az ok, érdemes eltávolítani a bútorainkat a fűtőtest elől, hiszen blokkolják a meleget a légtérben.

  • Hagyd nyitva a sütő ajtót sütés után!

Ahogy kész van az étel, a legtöbben megfeledkezünk a sütő létezéséről. Pedig, ha nyitva hagyjuk a sütő ajtót, a benne lévő meleg a konyhát, esetenként pedig az egész házat melegítheti.

Még több lakástippről olvasnál? Ez esetben látogasd meg blogunkat, és bővítsd a tudásod szakmai cikkeink segítségével!


 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás