Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Hány ablakszárny legyen?

Hány ablakszárny legyen?

A régi nyílászárók lecserélésekor sok felmerülő kérdéssel találhatjuk szemben magunkat. A fő kérdés természetesen az, hogy milyenek legyenek az új ajtók és ablakok, mind méret, mind esztétikum, mind pedig praktikum szempontjából.

El kell döntenünk, hogy mekkorák legyenek, hogyan, merre nyíljanak, milyen elosztású ablakokat szeretnénk, és az esetleges díszítésekről, színekről sem feledkezhetünk meg.

Ebben a kérdéskörben felmerülhet az is, hogy egy-, vagy két-, esetleg több szárnyas ablakot szeretnénk. Természetesen minden verziónak megvan a maga előnye és hátránya, és nem mindig teljesen mindegy, melyiket választjuk, hiszen általában adva vannak bizonyos feltételek, amikhez alkalmazkodni kell. Nyilván sok mindent meg lehet oldani, ezért elsősorban azt érdemes végiggondolni, hogy mi lenne számunkra praktikus.

Mik a szimpla ablak előnyei?

A szimpla egyszárnyú, egy kilinccsel. Ez egyszerűnek és kézre állónak tűnik, a hátulütője azonban az, hogy viszonylag nagy hely kell a kinyitásához, és korlátozottak a méretbeli lehetőségek, vannak mérethatárok, amit a vasalat terhelhetősége szab meg.

Elméletileg mérettől függetlenül lehet egy ablak szimpla szárnyas, de ha belegondolunk, egy hatalmas ablaktáblát egyfelé nyitni minden, csak nem praktikus, mert óriási helyet elvesz az ív, amin az ablak mozog. Éppen ezért kisméretű ablakoknál ajánlott elsősorban ez a típus. Plusz előny, hogy bukóablakként is funkcionálhat, ami sokszor nagyon jól tud jönni.

Ezért jó a dupla szárnyas ablak

A dupla szárnyas ablak esetében a két szárny középen találkozik, így két irányba nyílik. Ez a módszer felezi a helyet, amit az ablak kinyitása igényel, hiszen a szárnyak is feleakkorák, mint egy ugyanolyan méretű egyszárnyas ablak esetében.

A dupla szárnyas ablakok esetében is van lehetőség a bukó funkcióra, igazából nagyon sokoldalúak ezek az ablakok. Hátrányként azt lehet megemlíteni, hogy így gyakorlatilag „ketté van vágva” az ablak, nem egy nagy üvegfelületet kapunk, hanem két kisebbet – bár ez nem is biztos, hogy hátrány, hiszen számos esetben ez sokkal jobban kihasználhatónak bizonyul.

Nagy ablakok esetében mindenképpen ez a megoldás javasolt. 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás