Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Fehér és színes PVC nyílászárók: tervezése és helyes használata

Fehér és színes PVC nyílászárók: tervezése és helyes használata

Ahogy a körülöttünk lévő világ egyre színesebbé válik, úgy nő a különböző színű ablakok népszerűsége és piaci elérhetősége is. A színes profilok gazdag színválasztéka és a műanyag nyílászárók versenyképes árai egyértelműen hozzájárultak ahhoz, hogy az évek során egyre népszerűbbé és dominánsabbá váltak.

Az elmúlt években az építészethez való hozzáállás jelentősen megváltozott. Ez elsősorban az épületek tervezésében, de a felhasznált anyagokban is megmutatkozik, ami egyedi jelleget kölcsönöz. Ezt követi az egyre gazdagabb kínálat a gyártók részéről, akik fokozatosan bővítik palettájukat, hogy meg tudjanak felelni ezeknek az elvárásoknak.

A műanyag ajtók és ablakok esetében a szín is jelentősen befolyásolja esztétikai megjelenésüket, a választék pedig általában lenyűgözi a vásárlókat. Viszont azzal is érdemes tisztában lenni, hogy nem csak a szín, de a nyílászárók szerkezetének felépítése is igazán fontos, különösen a hő tágulási problémák miatt, hiszen a nyár közeledtével a homlokzatot akár 35-40 C° is érheti. Ezt jó, ha már az elején tudod, és eszerint választasz.

Dizájnos összhatás

A fehér az örök, amely általában minden színhez illik, és egy későbbi színváltoztatás esetén is megfelelően díszíti otthonodat. De akkor mi a legfőbb oka annak, hogy ilyen népszerűek a színes nyílászárók? Természetesen a stílus, mivel a vásárló az épület homlokzati kialakítása, színezése mellé választ nyílászárót és nem fordítva. És mivel a homlokzati színezést nem gyakran változtatja az ember, ezért van, hogy színes nyílászárók esetében is inkább a kívül színes a népszerűbb, mivel a fehér szín jobban illik beltéri festés esetleges változtatásaihoz.

Színes-fehér nyílászárók megerősítése közti különbségek

Ha már sikerült dűlőre jutnod a dizájnt illetően, a műanyag ajtó vagy ablak vásárlása előtt észre fogod venni, hogy van néhány eltérés a fehér és a színes ajtók és ablakok szerkezeti felépítésében, ami a hosszabb élettartamot szolgálja.

Fontos különbség, hogy a fehér nyílászárók falvastagsága 2,3-2,5 mm között van, míg ezzel szemben a színes nyílászárók minimum 2,8 mm vastagságú profilból készülnek el. Erre nemcsak a fokozott igénybevétel miatt van szükség, hanem a korábban említett hőtágulási jellemzők miatt is.

Az egyéb technikai paraméterek a fehér és a színes nyílászárók esetében megegyeznek.

Mit kell tudnom a fóliázásról?

Ha a kiválasztott műanyag nyílászáródat szeretnéd feldobni, akkor a fadekor fóliázás jó ötletnek tűnhet. A fólia egyfajta plusz laminált réteg, mely a gyártási eljárás során, speciális gépek segítségével, még lágy állapotban kerül az ajtóra, ami a fólia és a műanyag profil között erős, tartós kötést hoz létre.

Ezt kerüld el…

Sajnos vannak cégek, akik az alacsonyabb ár miatt utólag fóliáztatják a nyílászárólat, ami egy fehér ajtó követelményeinek megfelelő profilra kerül rá. Ez egy színes ajtó esetében teljes mértékben kerülendő, mivel így még inkább ki van téve a nap káros sugárzásának.

Ezeknek a műanyag ajtóknak és ablakoknak az esetében az eltérések a laikusok számára is szabad szemmel láthatóak, hiszen gyakran fordulnak elő a fóliák között árnyalatbeli eltérések.

Miért van az, hogy a különböző cégek által gyártott színes nyílászárók és kiegészítőik színes és felülete teljesen megegyezik?

A dekor fóliákat szinte minden gyártónak a német Renolit Gmbh termékeiből szállítják, így a fóliákat a Renolit szám alapján lehet azonosítani. Ezek a fóliák kiválóan ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Összegezve nem érdemes megvenni az utólag fóliázott ajtókat, ablakokat, még akkor sem, ha az ár kedvezőbb, mert hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő a választás.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás