Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Biztos a megfelelő ajtó van használatban?

Biztos a megfelelő ajtó van használatban?

Ajtóválasztáskor általában két kategóriát szoktak az emberek megkülönböztetni: bejárati ajtókat és beltéri ajtókat. Utóbbiak olcsóbbak ugyan, de nem is nyújtják mindazt, amit egy bejárati ajtó: kevésbé biztonságosak, nem szigetelnek annyira, nem annyira masszívak, és a külső körülményeknek sem állnak annyira ellen. Ez érthető, nem is kell nekik, teljesen más funkciót töltenek be. A beltéri ajtók a lakáson belül biztosítják a magánszférát, illetve a csendesebb, nyugodtabb körülményeket, ha arra van igény.

A bejárati ajtó már kicsit érdekesebb kérdés, ugyanis nem egy kalap alá tartozik mindegyik, bár gyakran van rá példa, hogy laikusként ezzel nincs tisztában az, aki éppen ilyen ajtót vásárol. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy az adott ajtó pontosan hová kerül: egy lépcsőházon belül nem ugyanazokat kell nyújtania, mintha közvetlenül a külvilágba nyílna.

Mi van, ha külső bejárati ajtó kerül belülre?

Valójában ez a jobbik verzió, ugyanis hátrány nem ér emiatt, bár nem feltétlenül szükséges ilyen ajtó egy folyosón belülre. Többnyire a kültéri bejárati ajtók drágábbak, így a legrosszabb, ami történhet, hogy pénzt veszítünk, ha ilyet teszünk a lépcsőházon belülre. Egyes típusok érdekesen is nézhetnek ki abban a környezetben, de ez nem mindegyikre igaz.

Na és ha belsőt rakunk kintre?

Ez már problémásabb. A beltérre tervezett bejárati ajtóknál ugyanis nincsenek olyan külső tényezők belekalkulálva a tartósságba, mint például néhány kiadós vihar, jégeső, csapadékos időjárás, fagy, vagy éppen tűző napsütés. Ennél fogva ezeket az ajtókat hamarabb kikezdheti az időjárás (habár ez nem törvényszerű). A legtöbb gondot a hőszigetelő képesség szokta okozni, ugyanis a lépcsőházba szánt bejárati ajtóknak nem kell olyan hőmérsékletkülönbség esetén szuperálniuk, mint a kültériknek. Ha kívülre lépcsőházba szánt bejárati ajtó kerül, az ajtó környéke a házban huzatos lehet, és komoly gondok lehetnek télen a benti hőmérséklet megtartásával a nem megfelelő hőszigetelő képesség miatt.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás