Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Az ablakpárkányok fajtái, előnyei és hátrányai

Az ablakpárkányok fajtái, előnyei és hátrányai

A belső ablakpárkányok fontos szerepet töltenek be minden otthonban, hiszen egyfajta tömítést képeznek az ablak és a falazat között. Vizsgáljuk meg tehát, hogy milyen típusú ablakpárkányok ajánlottak, és mik azok előnyei és hátrányai.

PVC ablakpárkányok

Az úgynevezett műanyag ablakpárkányok a leggyakrabban választott opció közé sorolhatók, különösen a városi lakásokban. Ugyanabból az anyagból készülnek, mint az ablakprofil, és merevítőkkel rendelkeznek, hogy szilárdságot adjanak. A PVC profilban légkamrák találhatóak, ami nagyban megkönnyíti a tervezést, de fontos, hogy megtartsa a szilárdságot is.

A PVC ablakpárkányok előnyei a következőek:

  • ellenáll a nedvességnek és a napfénynek;
  • magas hő- és vízszigetelési arány;
  • hosszú élettartam – akár 30-50 évig;
  • alacsony költségű;
  • szilárdság és tartósság;

Azonban, mint mindennek, a műanyag párkányoknak is akadnak hátrányai. Például az olcsó anyagokban formaldehidek, gőzök jelenhetnek meg, amelyek az emberi szervezetre is rossz hatással lehetnek. Valamint van egy terhelési korlátja is – például a kis számú merevítőkkel ellátott ablakpárkányokon nem lehet nehéz tárgyakat elhelyezni, rájuk ülni vagy állni.

Mindent egybevetve, cégünk elsősorban beltéri felhasználásra ajánlja az anyagában színezett, fehér, illetve fóliás kivitelben kapható, maximálisan 300 mm szélességű műanyag párkányokat.

Fa ablakpárkányok

Ez a fajta ablakpárkány egy ideig kissé háttérbe szorult, kiment a divatból. A természetes összhatás azonban ismét visszatért, és a natúr fa ablakpárkányok, könyöklők keresettek lettek az építőiparban.

Ha ezt a lehetőséget választod az ablaktér elrendezésére, mindenekelőtt figyelmet kell fordítanod arra a fajtára, amelyből az ablakpárkány készül. A fa alapanyagú párkányokat inkább beltérre érdemes választani. Könyöklő funkcióra kiváló választás a hossztoldott, réteg ragasztott borovi fenyő könyöklő.

Hosszú élettartamával fa ablaka kiegészítője maradhat éveken keresztül. Egyszerű a beépítése, nem igényel különösebb procedúrát a szerelése.

Ezeknek a termékeknek a fő előnye a megjelenése. Fizikai tulajdonságuk szerint viszont a fa sokkal rosszabb, mint a műanyag, hiszen árt neki a nedvesség és sokkal több figyelmet igényel. Ezenkívül a fedőréteget néhány évente érdemes újra kenni, felfrissíteni.

Műkő ablakpárkány

A mesterséges követ úgy is lehetne jellemezni, mint a természetes kövek kiváló alternatíváját, ami nem is olyan drága. Megjelenésében gyakorlatilag semmiben nem különbözik a természetesektől, fizikai és esztétikai tulajdonságai viszont sokkal magasabbak.

Ásványi töltőanyagokból és polimer kötőgyantákból készül, és különböző színezékek adják a színt. Ennek a technológiának köszönhetően olyan monolitot kapunk, amely tulajdonságaiban és megjelenésében nem rosszabb, mint a természetes kő. Az anyag magas viszkozitása lehetővé teszi, hogy teljesen kiküszöbölje a repedések és forgácsok kockázatát. Ezenkívül a műkő ablakpárkány beszerelésének folyamata sokkal egyszerűbb – a vele való munka nem vesz igénybe sok időt, és a súlya sokkal kisebb.

A természetes kőtől eltérően nem árt neki a kiömlött folyadék, a mechanikai igénybevétel és az ultraibolya sugarak. Egy ilyen ablakpárkány nem igényel különös gondot, továbbá két hatás közül is választhatsz:

  • kő hatású párkányok,
  • fa hatású párkányok.

A biztos és könnyebb döntés érdekében gyere el szaküzletünkbe, ahol kézzel foghatóan ismerkedhetsz meg a különböző ablakpárkányokkal.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás