Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Automata küszöb. Mi az?

Automata küszöb. Mi az?

Automata küszöb

A körülöttünk lévő világban a technika fejlődése során időről időre szinte minden változik, fejlődik, korszerűbbé válik. Ez a folyamat természetesen a nyílászárók világába is beépül.  Nézzük az ajtó alapvető szerkezeti felépítését.

- ajtó tok - ajtó lap - küszöb - zárszerkezet - kilincs - vasalat

Ezek az ajtó elemek is időről időre változnak, korszerűsödnek.

Megvizsgálva a küszöb szerepét a múltban és a jelenben, bizony-bizony sok változást fedezhetünk fel. Míg elődeink által gyártott ajtóknál a küszöb elsődleges  szerepe a  szerkezeti stabilitás megvalósítása volt,  addig ez mára már egyes típusú nyílászáróknál teljesen szerepét vesztette  .

A küszöb egyrészt megakadályozhatta a nedvesség befolyását a helyiségbe, a rágcsálók, rovarok bejutását, illetőleg a huzat térhódítását. Fontos megjegyeznünk azt is, hogy az építkezések technológiai  sorrendjének felállítása során mint visszaemlékezhetünk, a kőműves falazta be az ajtó tokokat falhúzás során. Ez sok esetben nem volt tökéletes beépítés, illetőleg maga a tok is sérülhetett mechanikailag, esztétikailag egyaránt az építkezés folyamán.  A jelen kor építési technológiai átalakulása során a nyílászárókat már az épület elkészültének végső fázisában építik be. Ezeket a beépítéseket  ma már célszerűen a leghozzáértőbbek a nyílászáró beépítők végzik el, akik az adott termékek minden paraméterét, tulajdonságait ismerik, ennél fogva a legprecízebben tudják elvégezni a nyílászárók beépítését.

 

A küszöbnek mint említettük sok esetben megszűnt a szerkezet stabilitási jelentősége, hiszen gyakran a nyílászárók elemeire bontva érkeznek a beépítés helyére, ahol végül összeállítják őket. ( Pl.: CPL )

A küszöbnek persze volt úgynevezett helyiségek szintkülönbségének eltakarására szánt funkciója is, ami a mai burkolati lehetőségek mellet már-már, okafogyottá vált.

Azt viszont beláthatjuk, hogy sok esetben okozott a küszöb bosszúságot is, amikor esetenként megbotlottunk benne, és ez által a feltálalandó finom ebédet a kedves vendégünk nyaka közé szervíroztuk.

Ilyen oknál fogva is került a küszöb,  mint  nyílászáró elem fókuszba, és kezdtek el gondolkodni fejlesztők azon, hogy a pozitív előnyeit megtartva, de a negatívumait megszüntetve a régi hagyományos küszöbök helyett fejlesszenek egy olyan küszöböt, ami szinte észrevétlenül, de még is kényelmünket segítve szolgál minket.

A küszöbnek, mint már említettük van több funkciója is, de mi mit is szerettünk volna megszüntetni, és mit megtartani belőle? Nem szeretnénk megbotlani benne!

 

 

A helyiségek burkolati összhangja miatt nincs szükségünk elválasztó funkciójára

viszont

szeretnénk, ha megakadályozná a nyílászáró alatt áramló huzat bejutását

szeretnénk, ha megakadályozná a por bejutását

szeretnénk a pára, vagy nedvesség bejutását is megakadályozná

szeretnénk, ha csökkentené a beszűrődő zaj szintjét

szeretnénk, ha mind ezeket észrevétlenül, karbantartás nem igénylő módon tenné.

A fenti kívánalmak alapján megalkották az automata küszöböt, melynek szerkezeti kialakítása oly módon történt, hogy a régi hagyományos küszöb kimaradt az ajtótokból.  Annak érdekében, hogy az így keletkezett padlózat és ajtó lap közötti rést az ajtó csukott állapotában kellően le lehessen zárni megalkottak egy az ajtólapba süllyesztett mozgó küszöböt.

 

Amint az a fotón is látható a lapba mart nútban helyezkedik el a küszöb tartószerkezete, amelyben egy reteszként le-fel mozogva képes a küszöb  zárni-nyitni.  A mozgó küszöb aljára egy gumiszigetelés van rögzítve, amely biztosítja a fentiekben, számára megfogalmazott kívánalmainkat. Zárja a nedvességet, port, hőt, hangot.  A küszöb mozgatását egy rugó erő biztosítja,  amely az ajtó nyitott állásában a küszöböt behúzza az ajtólapba, míg  az ajtó csukott állapotában egy reteszeléses megoldással a küszöb lezáródik a padlózatra. (Vannak lapszerkezetek amelyek nem teszik lehetővé, hogy a fenti fotón látható besüllyesztett módon legyen beszerelve az automata küszöb.  Ilyen esetben a lap elejére csavarozzák fel, ami ugyan láthatóvá teszi, de funkciója azonos marad az előbbiekben taglaltéval. ) No és lám –  lám amit szerettünk volna elérni meg is oldódott ez által az egyszerű szerkezet által, és nincs miben a továbbiakban megbotlanunk, nem kell ügyelnünk a  lábunk elé, és így vélhetőleg az előzőekben említett példára hivatkozva az étel végül a kívánt helyre az asztalra kerül, ahogy azt szerettük volna eredetileg is.

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás