Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Ajtó lengési útmutató kezdőknek, avagy hogyan tudom meghatározni a nyitási irányt?

Ajtó lengési útmutató kezdőknek, avagy hogyan tudom meghatározni a nyitási irányt?

Megérkezett otthonodba az általad megálmodott csodaszép ajtó, azonban a nyitási irány meghatározására nem figyeltél oda? Egyszerre lehangoló és költséges hiba! Ha szeretnéd magad megkímélni hasonló bosszúságtól, akkor már az elején tedd fel magadnak a kérdést: jobbos vagy balos ajtó legyen? A lakás szempontjából melyik az ideális választás? Eláruljuk, hogy nincs rossz döntés, hiszen főként a helyiségek kialakítása és a vásárló elképzelése határozza meg.

Legyen szó egy teljesen új ház felépítéséről vagy a már meglévő kipofozásáról, ha az ajtók felszerelésére vagy cseréjére kerül sor konkrétan határozd meg a nyitási irányt. Ha olyat rendelsz, aminek a forgópántjai rossz oldalon vannak, az rendkívül zavaró hatást jelent éveken keresztül kényelem és esztétikum szempontjából is.

Ezért fontos az ajtó nyitási irányának meghatározása!

Legtöbb ember számára elsőre bonyolult feladatnak tűnhet az ajtó nyitási irányának a definiálása. Ne aggódj, nagyon egyszerű dolgod van!

Mit kell tennem? Állj szemben az ajtó pánt felőli oldalával, úgy, hogy magad felé tud kinyitni. Amelyik oldalán van a pánt, olyan nyitásirányú lesz a szerkezet. Vagyis, ha a jobb oldalon található, akkor jobbos, ha pedig a bal oldalon van, akkor balos.

Például, ha az ajtó vagy a szekrény egyik oldalán fal van, akkor az a legjobb a pántok beszereléséhez, mivel így az ajtó a falhoz nyílik, és nem veszi el a szabad teret. Persze arra is vigyázni kell, hogy az ajtó ne ütközzön állandóan falnak vagy bútornak, mert hamar tönkremegy.

Gyakori jelenség, hogy a jobb kezesek a jobb oldali kart részesítik előnyben, de természetesen nem mindenki jobb kezes, és nem minden helyiség van kialakítva ehhez a konfigurációhoz. Az ideális, ha már az elején tudod, hogy milyen lengésirányra van szükséged, mivel, ha később szekrényt, ágyat szeretnél beépíteni a szobába, akkor lehet, hogy változtatni kell az irányon. Azonban, ha figyelembe veszed az adott szoba tulajdonságait, nem kell utólag ilyen változtatásokra költened.

A befelé nyíló hálószobaajtó előnyeiről

A közhiedelemmel ellentétben nincs kötelező szabály arra vonatkozóan, hogy a hálószobaajtónak merre kell nyílnia. A végső döntést a lakástulajdonos elképzelése határozza meg. Azt azonban jó, ha tudod, hogy hosszú évek tapasztalata azt igazolja, hogy a befelé nyíló ajtók minden tekintetben célszerűbb.

Ezeket az ajtókat eleve úgy tervezték, hogy a belépéshez nyomni kell, a kilépéshez pedig húzni,

  • mivel az ajtó kilengése akadályozhatja a közlekedést, ha az egy folyósora nyílik,
  • mert ha keskeny területet érint, nagyobb az esély, hogy egy arra járó közvetlen útjába esik,
  • mert sokkal megbízhatóbb, ha egy gyermek bezárja magát a szobába, sokkal könnyebb bejutni.

Akár külső, akár belső ajtóról van szó a befelé nyíló ajtók rendelkeznek egy extra tulajdonsággal, sokkal veszélytelenebbek. Mivel a zsanérok belül vannak, így kívülről senki sem tud babrálni vele, míg fordított esetben egy megfelelő csavarhúzóval védtelenné válik.

Továbbá a belső oldalon lévő pántok az ajtót is rendezettebbé és esztétikusabbá teszi.

Igazából nincs helyes vagy helytelen választás, leginkább az számít, hogy melyiket érzed a legtermészetesebbnek. Gyere segítünk, együtt megtaláljuk lakásod számára, azokat az ajtókat, amelyek hosszú éveken keresztül védelmezik és szebbé teszik otthonod.

 

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás