Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Ablakpárkány a lakáshoz szabva

Ablakpárkány a lakáshoz szabva

Az ablakokhoz számos kiegészítő tartozik, amiket ki kell választanunk akkor, amikor nyílászárókat vásárolunk. Az egyik ilyen az ablakpárkány, amiről a legtöbben azt gondoljuk, csupán esztétikai elem, de ez nem így van. A párkányoknak, könyöklőknek megvan a maguk szerepe például a hőszigetelés terén. A külső ablakpárkánynak ugyanis pontosan az a feladata, hogy az ablakszigetelő képességeihez hozzájáruljon, ezáltal növelve a hatékonyságot. A belső párkány ugyanakkor valóban elsősorban az esztétikáért felel – ha jól választjuk ki, sokat hozzátesz a helyiség hangulatához, ezért érdemes jó alaposan átnézni a lehetőségeket, mielőtt döntünk.

A párkány szélessége

Az egyik első szempont, amit érdemes átgondolni, hogy milyen szélességű legyen a belső ablakpárkányunk. Erre a területre legtöbben előszeretettel pakolnak különböző dekorációs elemeket, szobanövényeket, művirágokat, szép vázákat, kisebb szobrokat. Ha hasonló terveink vannak, akkor szélesebb ablakpárkányra lesz szükségünk, amin mindezek kényelmesen elférnek, és nem fenyeget az a veszély, hogy könnyen lebillennek. Ha nincsenek ilyen tervek, akkor egy keskenyebb párkány is elég.

Különböző színűek lehetnek

Az ablakpárkányoknak a színe is megválasztható, legyen szó akár fa, akár fém, akár műanyag ablakról. Fa ablakok esetében általában a párkány is az, így olyan értelemben korlátozottak a lehetőségek, hogy nyilvánvalóan a választott fa színéhez kell alkalmazkodni, attól nagyon nem tudunk eltérni a lakkozással sem. A műanyag ablakoknál ugyanakkor fóliázással szokták megoldani a színezést, így szinte végtelenek a lehetőségeink.

Célszerű a színekkel egyrészt alkalmazkodni az ablakkeret színéhez, hiszen a párkány az ablakhoz tartozik, másrészt pedig a helyiség többi árnyalatához: a beltéri ajtóhoz, a padlóhoz, szőnyeghez. Így lesz szép és harmonikus az összhatás.

Persze az ablakpárkány tisztán tartása is fontos, ha már esztétikáról van szó. A műanyagokkal különös teendő nincs, elég egy vizes ronggyal áttörölni időnként, ugyanez igaz a fémre. A fát ugyanakkor jó ötlet speciális szerekkel ápolni, hogy sokáig szép maradjon.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás