Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Ablak és ajtóbiztos dekoráció karácsonykor is

Ablak és ajtóbiztos dekoráció karácsonykor is

Az égősorok, az üvegfestés, a dísztárgyak elhelyezéséhez dekoratív megoldás lehet az ablakokat, ajtókat választani, de nézzük meg azt is, hogy mire kell feltétlenül odafigyelni, és milyen tippek, trükkök kínálkoznak a témában!

Tisztítás? Csak óvatosan!

A nagytakarításba belefeledkezve előfordulhat, hogy többet ártunk, mint használunk, ha a vegyszeres dobozokkal közelítünk nyílászáróinkhoz. A szakszerű fa-és műanyag ápolásról részletesebben is írtunk korábbi cikkeinkben, de gyorsan összefoglaljuk, hogy mik a lényeges pontok ebben.

Nagyon fontos, hogy legyen szó bármilyen makacs szennyeződésről, az ablaküveget ne dörzsis felületű szivaccsal, kefével tisztítsuk, mert könnyen összekarcolhatjuk a sima, tündöklő üveget. A kevesebb néha több alapon gondoljunk a tisztítószerekre is. A portalanítás után érdemes ablaktisztítóval, vagy egy kis ecetes vízzel áttörölni az üvegfelületeket egy puha rongy segítségével körkörös mozdulatokkal.

A műanyag, fém, vagy fa keretekre hasonlóan érvényes, hogy a mechanikus ingerektől óvjuk, kíméljük őket. Speciális tisztítószerrel, vagy egy száraz törlőkendővel, ronggyal töröljük őket tisztára. A párkányok, a könyöklők szintúgy óvatos gondoskodást igényelnek, a nagyobb igénybevételnek kitett felületeket egy terítővel, párnával is lefedhetjük részben, vagy egészen.

A karácsonyi időszakban nem kérdés, hogy mennyire hangulatos lehet egy szép csipkeabrosz, vagy egy mintás kendő a szélesebb, beltéri ablakpárkányon. Elhelyezhetjük a díszeket, szobrocskát, növényeke is ezen a központi helyen.

Ha már a nagytakarításnál járunk, érdemes egy pillantást vetni a maszatbiztos megoldásokra, és a nyílászárók vasalatainak és gumírozásának gondozására is, hogy még olajozottabban teljen a téli időszak!

Gyertyák, csillagszórók? Erre kell odafigyelni!

Az lángoló, szikrázó kiegészítők mutatósak ugyan, de köztudott, hogy nagyon oda kell figyelni a használatukra a lakásunkban. Legyen szó ajtókról, vagy ablakokról, mindenképp figyeljünk oda arra, hogy elegendő helyet és védelmet biztosítsunk a mécseseknek, gyertyáknak, mielőtt a párkányon helyezzük el őket! Veszélyforrások lehetnek a lelógó függönyök, instabil dekorációk, a koszorúk vagy a terebélyes növények!

Legyünk körültekintőek, ha kisgyerekek is jelen vannak, illetve sok esetben még a hosszú haj, a ruházat is veszélyforrás lehet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak az elhelyezésnél. Jó hír azonban, hogy a csúnya, kiégetett foltokat, füstnyomokat a párkányon könnyen elkerülhetjük egy-egy stílusos mécsestartóval, pohárkával, vagy ami még jobb: egy fedővel is ellátott, mécsestartó edénykében.

Dekoráció, amitől nehéz lesz szabadulni

A gyerekek többsége szívesen kiragasztja, kiakasztja az oviban, suliban készült alkotásokat, vagy a kedvenc üvegfestős szett újdonsült festményeit. Arra azért figyeljünk oda, hogy a nehezebben eltávolítható cellux helyett gyurmás ragacsot használjunk a papírlapok rögzítéséhez, mert a cellux, vagy szigetelőszalag egy idő után makacs foltot hagy a kereteken, üvegeken.

Ha ez már megtörtént, akkor sebbenzin segítségével könnyebben eltávolíthatjuk ezeket a maradékokat. Az üvegfestékek, és a nem vízbázisú festékek, spray-k esetében a terpentin tartalmú oldószerek lehetnek segítségünkre.

Összességében a legjobb tanács a makulátlan ablaküvegek megőrzésére, hogy ne ragasszuk rá ezeket a festékeket, hanem helyezzük például áttetsző plasztik lapokra, vagy egyszerűen ragasszuk kartonra, rajzlapra és körülvágva lógassuk ezeket az üveg elé, vagy helyezzük el a párkányon.

Ablak- és ajtóbarát megoldás lehet minden, ami egyszerű, nem gyúlékony, de mégis látványos eredményt érhetünk el vele. Ilyenek az üveg-a fém- és műanyag díszek, illetve önmagukban a természetes termésekből, növényekből készült kreatív csodák!

Örömteli készülődést kívánunk!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás