Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

A szellőzés és a szigetelés tökéletes összhangja

A szellőzés és a szigetelés tökéletes összhangja

Napjainkban a résszellőző egy igen hatékony funkció, mellyel a szellőztetés könnyedén megoldható. Ennek ellenére sokan mégsem tudnak róla, vagy csak nem tudják hogyan működik és mire használható. Pedig egy olyan funkcióról beszélünk, ami kifejezetten jó szolgálatot tehet bármelyik háztartásban.

A résszellőzők között is megkülönböztetünk típusokat, melyeknek működési elve jelentősen eltér egymástól. Használatával sokat tehetsz azért, hogy a legnagyobb melegben vagy a téli fagyok idején, amikor nem szívesen szellőztetsz, a helyiségek páratartalma ne jelentsen problémát. De nézzük meg közelebbről, hogyan is működik a résszellőző és hol találhatod meg a saját ablakodon!

Hogyan tudod aktiválni a részszellőző funkciót?

A résszellőzőt úgy érheted el, ha az ablak kilincsét negyedes állásba teszed, általában a bukó és a nyitott állás közé. Ilyenkor a nyílászáró csukva van, viszont a vasalatok között egy keskeny rés keletkezik, amelyen keresztül szellőzni tud a szoba anélkül, hogy drasztikus hőmérsékletbeli változás történne.

Miért előnyös ez a szellőztető állás?

Ahogyan arra már a cikk elején is felhívtuk a figyelmedet, a résszellőzés egy igen hatékony funkció az ablakokon. Számos lakásban okoz problémát a levegő páratartalma. Van, ahol túl magas az érték, máshol épp ellenkezőleg, túl alacsony.

Amennyiben nem ideálisak az értékek, akkor ezen sokat segíthet a szellőztetés, ami valamelyest helyreállítja a levegő nedvességtartalmát, segít megelőzni a száraz, poros levegő, vagy épp a penészesedés folyamatait.

Ha túl jó a szigetelés…

De miért áll elő egyáltalán ez a probléma? A műanyag ablakok szigetelése kimagaslóan hatékony, hiszen tökéletes záródást biztosít. Ez remek tulajdonság akkor, hogyha szeretnéd kizárni a kinti zajokat, szennyeződéseket vagy az időjárás viszontagságaitól kímélnéd meg magad. Viszont így a belterek levegője egyáltalán nem tud cserélődni.

Biztosan megesett már veled is, hogy egy hosszabb nyaralás után állott, kellemetlen levegő fogadott otthon. Ez pontosan a fenti jelenségnek köszönhető. Attól viszont óva intenénk, hogy nyitva hagyd az ablakot a nyaralás idején, mivel ez nyilvánvalóan nem biztonságos megoldás. Ilyenkor elég, ha a belső oldalon, vékony vonalban rögzített pöcökkel ellátott légbevezető szellőzőt nyitod ki, mely szintén megtalálható már a legtöbb modern ablakon és minimális levegőcserét biztosít!

Mi a teendő, ha a résszellőző nem megoldás?

A fentiek fényében joggal merül fel benned a kérdés, hogy mi lenne a jó megoldás az említett, hosszabb utak alkalmával és hogyan kerülhető el, hogy a levegő „állott” legyen érkezésünkkor. Ilyen esetekben javasoljuk inkább a légbevezető valamelyik típusát, ami biztosítja a helyiségben a légcserét anélkül, hogy nyitva maradna az ablak.

Emellett ez a megoldás sokat segíthet a konyhában keletkező szagok vagy a zuhanyzás után visszamaradó pára megszüntetésére. Ráadásul ez akkor sem okoz problémát, ha elfelejted bezárni, hiszen olyan minimális légcserét biztosít, ami semmiképp nem okoz jelentős hőmérsékleti változást, mégis enged egy kis friss oxigént és cseréli a gőzt, párát a kinti és benti oldalak között.

Ablakokból is széles kínálatot találhatsz üzleteinkben, melyekről a tájékoztató információinkat már az oldalon is megtalálod. Árajánlattal, műszaki kérdésekkel kapcsolatban is szívesen állunk rendelkezésre.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás