Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Zsalugátert vagy spalettát érdemesebb választani?

Zsalugátert vagy spalettát érdemesebb választani?

Ha nyár, akkor meleg, ha meleg, akkor viszont szükség van árnyékolóra. De milyet válasszunk? Bár a külső árnyékolók közül a legnépszerűbb manapság a redőny, nem szabad megfeledkezni a vidékies hangulatot keltő, mégis oly divatos fa alapanyagú változatokról sem.

Zsalugáter vagy spaletta?

Kiderül a cikkből!

Mi a közös a kétféle külső árnyékolóban?

Sokan összekeverik a zsalugátert és a spalettát, holott a közös tulajdonságuk csupán az, hogy fából készülnek és kihajthatóak. Ám ezek a jellemzők épp elegek ahhoz, hogy különlegessé tegyük velük a ház külső kinézetét.

Mind a zsalugáter, mind pedig a spaletta kiváló védelmet nyújt a szobába behatoló napfény ellen, remekül védi az épületet a nemkívánatos behatolásoktól is. A régi házak kedvelt árnyékolói voltak, mígnem a műanyag redőny kiszorította őket a piacról. Manapság azonban újra egyre divatosabbak.

A mediterrán stílusú házak kiváló kiegészítői lehetnek. Nagy előnyük, hogy mivel fából készülnek, bármilyen színre festhetők. Egy fehérre meszelt ház kék zsalugáterekkel, vagy egy provence-i hangulatot árasztó épület zöld spalettával csodás látványt nyújt. De a barna, a piros, a bordó, a sárga vagy a szürke faárnyékoló is ugyanolyan elképzelhető a nyílászárók mellett, mint a természetes hatást keltő natúr színű.

És mi még a közös bennük? Az, hogy mindkettő kapható az Aranyablaknál! Saját gyártású termékekről van szó, így egyedi igényeket is tudunk teljesíteni, ha spalettáról vagy zsalugáterről van szó. Kérjen ingyenes árajánlatot!

A zsalugáter előnyei

A zsalugáter lamellás szerkezetű. Hasonló a redőnyhöz, de ennek az alapanyaga borovi fenyő. A lamellák lehetnek fixek és mozgathatóak. Ez utóbbi esetében némi plusz költséggel is kell számolni, de megéri.

A zsalugáterek állítható lamellák segítségével tudják szabályozni, mennyi napfény jusson be a házba. Teljes sötétséget azonban sosem nyújtanak, ellenben becsukott állapotban is biztosítják a levegőáramlást.

Ahhoz, hogy a zsalugátert behajthassuk, ki kell nyitnunk az ablakot, és azon kihajolni. Így mindenképpen olyan nyílászáró mellé válasszuk őket, amely ezt lehetővé teszi. Szúnyoghálóval is használhatjuk, ez esetben viszont felhúzható, rolós szúnyoghálót kérjünk.

Még egy tipp: zsalugátert ajtók mellé is rakhatunk. A régi parasztházaknál találkozhattunk már ezzel a megoldással. Nagyszerű árnyékolást és biztonságot nyújt egy zsalugáteres ajtó, amely fokozza a vidékies stílus hatását.

A spaletta sokszínű felhasználása

A spaletta fő jellemzői a következők:

  • Zárt felületű.
  • Készülhet deszkás vagy táblás kivitelben.
  • Teljes fényzárást biztosít.
  • Szokás valamilyen mintát elhelyezni benne, ezáltal juttat némi fény a szobába zárt állapotában is.
  • Alapanyaga csomómentes, hossztoldás nélküli borovi fenyő, magas minőségű kivitelben.
  • Remekül védi a nyílászárót a külső hatásoktól: napfénytől, széltől, esőtől.

 

Nem is hinnénk, de létezik belső spaletta is. Vannak olyan régi épületek, amelyeknél még találkozhatunk ezzel a verzióval, és ha a házunk stílusához illik ez az árnyékolási mód, bátran élhetünk vele.

A spaletták is kérhetők bármilyen színben. Bár a megrendelt faárnyékolók felületkezelésen esnek át a kiszállítás előtt, érdemes 2-3 évente lazúrfestékkel átkenni a felületet.

Hogyan történik a rendelés?

Amennyiben a zsalugátert vagy a spalettát választotta lakóháza, irodaépülete, üzlethelyisége külső árnyékolójaként, vegye fel velünk a kapcsolatot. Érdemes ellátogatni a legközelebb eső Aranyablak-üzletbe, ahol kollégáink meg is tudják mutatni a termékeket, és a méretválasztásban is tudnak segíteni. A zsalugáter például nemcsak egy-, hanem két-, három-, sőt négyszárnyú kivitelben is kapható.

Ezeket a külső árnyékolókat akkor célszerű felhelyezni, ha már minden a helyén van: be van építve a nyílászáró, kész a vakolás, szigetelés. A felszereléshez szükséges kovácsolt vasalatok és a működtetéshez szükséges, belülről forgó rúdzár-garnitúra és a billenős kitámasztó a termékek tartozékai.

Az Aranyablaknál a megfelelő nyílászárókat is kiválaszthatja. Elsősorban faablakokhoz ajánljuk a zsalugátert és spalettát, de egyéb elképzelések teljesítésében is partnerek vagyunk.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás