Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Tippek a biztonságos bejárati ajtó kiválasztásához

Tippek a biztonságos bejárati ajtó kiválasztásához

Egy bejárati ajtó sokat elárul az adott lakásról, házról. Házad veszélytelen „erőddé” alakítása erős és tartós bejárati ajtó nélkül nem fog működni. Ha te is szeretnéd otthonodat minden tekintetben biztonságban tudni, akkor is, amikor nem vagy otthon, vagy amikor éppen alszol, válassz fém bejárati ajtót, amelyik magas szintű betörésgátló funkcióval rendelkezik, valamint növeli otthonod értékét.

Házadnak vagy lakásodnak bejárati ajtaja sokkal többet ér, mint amennyibe valójában kerül, hiszen a hangszigetelés, a hőszigetelés és a biztonság is függ tőle. A fémajtók szinte minden tekintetben ideálisak, hiszen védelemben is biztonságban jelentősen felülmúlják társaikat. Ugyanakkor azt is meg kell fontolnod, hogy milyen modellt szeretnél, hogy szín és anyag szempontjából is illeszkedjen otthonod külső és belső részéhez.

Mielőtt bármit is tennél, ismerkedj meg a fém ajtók jellemzőivel és fontosabb paramétereivel!

1. Fém ajtó tervezési előnyei

Az ajtó szilárdsága és megbízhatósága függ az egyes alkotóelemek jellemzőitől, amelyek a következőek:

 • ajtólap – a szerkezet fő és legnagyobb területe, keretből, belső és külső borításból, merevítőkből áll;
 • ajtókeret;
 • zár;
 • hurok;
 • tömítés egy vagy több körben;
 • kukucskáló és egyéb kiegészítők;

Továbbá az acéllemez ajtólap, amelyet meleg vagy hideg hengerelés eredményeként kapnak, és amelytől az ajtó tulajdonságai nagymértékben függnek:

 • melegen hengerelt acél – sötét színű, de nem látható a dekoratív bevonat alatt. Ez egy viszonylag olcsó anyag, amely érzékenyebb a korrózióra;
 • hidegen hengerelt acél – ez drágább, de a teljesítmény szempontjából ez a legjobb megoldás;

Az ajtó erősségét a burkolat is nagyban befolyásolja, például a legmegbízhatóbb az az ajtó, amelyben a keret egyvarratú profilcsőből készül. Egyszerűen fogalmazva: minél kevesebb hegesztés van a keretben, annál jobb, mert mindegyik csökkenti a mechanikai igénybevétellel szembeni ellenállást.

2. Acél vastagsága

Az ajtóválasztásnál a legfontosabb szempont az acéllemez vastagsága. Minél magasabb, annál megbízhatóbb és tartósabb lesz az ajtó. A megnövekedett biztonsággal együtt jár a megnövekedett ár és a súly is, amit szintén fontos figyelembe venni. Ahhoz, hogy teljesen biztonságos legyen otthonod, jobb, ha két acéllemezes ajtót választasz.

3. Fém ajtó hő- és hangszigetelése

A fém nem a legjobb hideg- és külső hangszigetelő, ezért korábban, amikor a fémajtók nagy mennyiségben kezdtek megjelenni a belső térben, bevett gyakorlat volt, hogy egyszerre két ajtót helyzetek el: egy fémet, hogy megvédje az illetéktelen hozzáférést, és másodikként egy fát, hogy megtartsa a hőt a lakásban. Mára a helyzet jelentősen megváltozott: a fémhídban ugyan vannak hideg-részek (ez a keret és a merevítők), de önálló védelemmé válhat a huzat, a szag és a hideg ellen.

A következő elemeknek köszönhetően magas zaj- és hangszigetelési jellemzők érhetők el:

 • az ajtótömítő rendszer kiküszöböli a szagokat és csendesen bezárja az ajtót. A gyártók manapság két vagy akár három tömítési körvonalú ajtókat kínálnak, viszont ha minőségi gumitömítést használnak és megfelelően szerelik fel akkor egy is elég, ami mindenféle behatásnak ellenáll.
 • az ajtólapon belüli réseket radiátorral töltik ki, ami nemcsak a melegen tartását teszi lehetővé a lakásnak, hanem megakadályozza a „dobhatást” is.
 • dekoratív panelek, amelyeket általában az ajtó belső oldalára és néha a külső oldalára szerelnek fel, csillapíthatják a hangrezgéseket, és kiegészítő hőszigetelő szerepet tölthetnek be.

4. Fém ajtó külső és belső dekorációja

Az ajtólap acéllemezei díszíthetők. Ellenállniuk kell a páratartalom változásának, a csapadéknak és a napfénynek, ha az ajtó az utcára vezet, valamint a mechanikai igénybevételnek, ha házi kedvenceid vannak.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás