Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Tetőablak beépítése: praktikus tippek a sikeres kivitelezéshez

Tetőablak beépítése: praktikus tippek a sikeres kivitelezéshez

Egy tetőablakkal több szempontból is hasznos lehet: növeli a természetes fényt a térben, javítja az esztétikát, ráadásul az energiahatékonyság javításában is fontos szerepet tölt be. Elsődleges funkciója, hogy lehetővé teszi a napfény beáramlását az adott helyiségbe, csökkentve ezzel a mesterséges világítás szükségességét és a potenciális energiaköltségeket. A tetőablakok beépítése kapcsán több tényezőt is érdemes figyelembe vennünk, hogy kihasználjuk az előnyeit. Alábbi cikkünkben a tetőablakok jellemzői és a választás szempontjai kerülnek előtérbe, majd részletesen bemutatjuk a beépítés folyamatát is.

A tetőablak jelentősége: fény, levegő a tetőtérben

Elsőként vizsgáljuk meg részletesebben, hogy pontosan milyen helyzetekben, milyen céllal kerülhet sor tetőablak beépítésére.

Lakóterület bővítése a tetőtér kihasználásával

A tetőtér funkcionális élettérré alakítása népszerű lakásfelújítási projekt. A tetőablak beépítése ebben az esetben elengedhetetlen ahhoz, hogy a terület lakhatóvá váljon. Ezek az ablakok lehetővé teszik, hogy a természetes fény elárassza a tetőteret, világosabb és hívogatóbb környezetet teremtsen. Emellett szellőzést is biztosítanak, segítik a hőmérséklet szabályozását és a páratartalom csökkentését.

Több természetes fény és jobb szellőzés

A természetes fény jótékony hatással van mind fizikai, mind mentális állapotunkra. Azok a helyiségek, amelyekben nincs elegendő ablak (vagy ahol a hagyományos ablakok nem praktikusak), például a fürdőszobák, a konyhák és egyes folyosók, egyaránt profitálhatnak a tetőablakok beépítéséből. Az ablakok nemcsak természetes fényt juttatnak be, amitől a terek tágasabbnak és barátságosabbnak tűnnek, hanem a szellőzést is javítják. A megfelelő légáramlás különösen fontos a nedvességre és szagokra hajlamos területeken, mivel segít megelőzni a penész kialakulását.

Modernizálás az energiahatékonyság figyelembevételével

Az idő múlásával a tetőablakok az elhasználódás miatt egyre kevésbé lehetnek hatékonyak, melynek következményeként már nem nyújtanak megfelelő szintű szigetelést és energiahatékonyságot. Az elavult tetőablakok modern, energiahatékony modellekre történő cseréje éppen ezért jelentősen javíthatja otthonunk hőteljesítményét. Az újabb ablakok gyakran fejlett üvegezési és szigetelési technológiákkal készülnek, amivel mindenképp érdemes számolnunk.

Milyen tetőablak típusok vannak?

Anyag szerint

Anyag szerint megkülönböztethetünk fa, műanyag és alumínium ablakokat.

A hagyományos és esztétikus faanyag kiváló szigetelő, mely melegséget és karaktert kölcsönöz a belső tereknek. Ugyanakkor rendszeres karbantartást igényel, és hajlamos a nedvesség okozta károkra. A könnyű és sokoldalú műanyag költséghatékony, alacsony karbantartási igényű és korrózióálló, viszont kevésbé jól szigetel. A tartós és erős alumínium burkoló kerettel rendelkező tetőtéri ablakok időjárásálló, alacsony karbantartási igényű kerettel rendelkeznek, viszont önmagában gyenge szigetelő lehet.

Nyitás módja szerint

Nyitás módja szerint beszélhetünk forgó, billenő és felnyíló tetőablakokról.

A forgó ablakok könnyen kezelhetőek, jó szellőzést biztosítanak, viszont a nyitási szög korlátozott kilátást biztosít, mivel általában középső tengelyük mentén nyithatóak. Ideálisak olyan helyiségekbe, ahol a szellőzés fontos, de a hely korlátozott.

A billenő tetőtéri ablakok könnyen tisztíthatóak, jó választás, ha mérsékelt légáramlásra és könnyű karbantartási hozzáférésre van szükségünk.

A felnyíló ablakok biztosítják a legjobb szellőzést, ráadásul potenciális vészkijáratként funkcionálhatnak. Hátrányuk a nagyobb helyigény, mivel magasan elhelyezve nehézkes a működtetés. Ahol teljes nyílás szükséges a hozzáféréshez, leginkább ezek a típusok jönnek szóba, valamint a megemelt forgástengelyű ablakok.

Üvegezés szerint

A tetőablak üvegezését tekintve lehet hőszigetelt, készülhet biztonsági üvegből, illetve hangszigetelt üvegből is. A hőszigetelt üveg csökkenti a hőátadást, ezáltal javítja az energiahatékonyságot, amire egy külső árnyékoló csak részben képes. A jobb szigetelésnek és az alacsonyabb energiaköltségeknek azonban ára van, a kezdeti költségek magasak lehetnek. A biztonsági üveg megakadályozza a sérülést törés esetén, emiatt bizonyos területeken az építési előírások megkövetelik a használatát. Hátránya, hogy meglehetősen drága. A hangszigetelést akkor érdemes megfontolnunk, ha a külső zajok csökkentése különösen fontos számunkra.

Kezelés módja szerint

Kezelés módja szerint megkülönböztethetünk kézzel és távirányítással működtethető tetőtéri ablakokat. A kézi nyitás előnye, hogy egyszerű és megbízható. Hátránya azonban, hogy bizonyos esetekben nehéz lehet elérni, ami kevésbé kényelmes. Ez a megoldás ideálisabb a könnyen hozzáférhető ablakokhoz, illetve akkor, ha a költségvetés szempontjait is figyelembe kell vennünk. A távirányítós nyitási funkció drágább ugyan, de roppant kényelmes, mivel az ablak így bárhonnan működtethető. Jó választás a nehezen hozzáférhető terekben, továbbá a kényelem és automatizálás fokozása érdekében.

Milyen szempontok alapján válasszunk tetőablakot?

A megfelelő tetőablak kiválasztásához olyan tényezőket kell figyelembe vennünk, mint a méret, az elhelyezés, az éghajlati viszonyok és a fogantyú helyzete.

Méret és elhelyezés

Ezen szempontok kiválasztása döntő fontosságú az előnyök maximalizálásához. Az ablakméret meghatározásánál ügyeljünk rá, hogy arányos legyen a helyiség méretével. A megfelelő elhelyezésnél több tényezőt is figyelembe kell vennünk a természetes fény és a szellőzés optimalizálásához. Az északi fekvésű tetőkön elhelyezett tetőablakok egyenletes, de hűvös megvilágítást biztosítanak, míg a déli fekvésű tetőablakok több napfényt és meleget kínálnak. A keleti fekvésű tetőablakok a reggeli fényt fogják be, ami ideális a konyhák és reggeliző helyek számára, míg a nyugati fekvésű tetőablakok délutáni és esti fényt biztosítanak, ami a lakóterek számára alkalmas. Vegyük figyelembe a lehetséges akadályokat, például a fákat vagy a szomszédos épületeket.

Éghajlati és időjárási megfontolások

A szélsőséges hőmérsékletű régiókban a szigetelt üvegezés elengedhetetlen a beltéri kényelem és az energiahatékonyság fenntartásához. A nagy hóesésre hajlamos területeken a meredek dőlésszögű tetőablakok előnyösek a hó felhalmozódásának megakadályozása érdekében. Az erős széllel sújtott régiókban ütésálló tetőablakokra van szükség, hogy ellenálljanak az erős széllökéseknek. Az esős éghajlaton lévő tetőablakoknak erős szigeteléssel kell rendelkezniük a szivárgás megelőzése érdekében. Végül az UV-álló bevonatok segíthetnek a napsütéses területeken, hogy csökkentsék a tükröződést és megvédjék a belső tereket a káros sugaraktól.

A kilincs pozíciója

A tetőablakon lévő fogantyú helyzete befolyásolja a könnyű kezelhetőséget és a funkcionalitást. Az alsó kilinccsel ellátott modellek ideálisak a könnyen elérhető közelségbe szerelt tetőablakokhoz, például alacsonyabb mennyezetű helyiségekbe. Ezek a modellek egyszerű kézi működtetést tesznek lehetővé. A távvezérlésű tetőablakok nagyobb kényelmet nyújtanak, és tökéletesek magas mennyezetek vagy lépcsőházak fölé. Az elektromos vagy napenergiával működő tetőablakok különösen előnyösek a többfunkciós terekben, ahol gyakori beállításokra van szükség a fény és a szellőzés szabályozásához.

A tetőablak beépítési folyamata

 

A megvásárolt nyílászáróink beépítéséhez szakember szükséges. Az ő munkájukat segítendő és a lelkes barkácsolóknak az előkészületektől kezdve a részletes útmutatón keresztül, egészen az elkerülendő hibákig minden lényeges tényezőre kitérünk az alábbiakban.

Előkészületek

A tetőablak beépítése előtt gyűjtsük össze a szükséges szerszámokat és anyagokat. Szükségünk lesz mérőszalagra, kalapácsra és szögekre, fúrógépre és csavarokra, tömítő készletre, szigetelőanyagokra, de ne feledkezzünk meg a létráról és a biztonsági felszerelésről (kesztyű, védőszemüveg) sem.

Útmutató lépésről lépésre

  1. A tetőszerkezet előkészítése során mérőszalaggal jelöljük meg a tetőablak kívánt helyét a tetőgerendák között. Győződjünk meg róla, hogy középen van, és nincs rajta semmilyen akadály, például csövek vagy vezetékek. Fúrjunk kis vezető lyukakat a megjelölt hely sarkaiba - ezek lesznek a referenciapontok a nyílás tetőből való kivágásakor.
  2. Egy körfűrész segítségével vágjuk ki az ablaknyílást a megjelölt vonalak mentén. Távolítsuk el a tetőfedő anyagot és az alatta lévő burkolatot, a tetőablak nyílásának kialakításához. Legyünk óvatosak minden olyan szerkezeti elemmel, amelyet nem szabad levágni.
  3. Helyezzük a tetőablak keretét a nyílásba, és a gyártó utasításai szerint szögekkel vagy csavarokkal rögzítsük a tetőgerendákhoz. Szükség esetén szereljünk fel további támasztékokat, például keretező fejléceket a felső tengelyre, hogy biztosítsuk a tető stabilitását.
  4. Helyezzük be a tetőablakot a keretbe és rögzítsük a gyártó által biztosított kötőelemekkel. Ügyeljünk rá, hogy szorosan legyen rögzítve, így megakadályozzuk a mozgást és a szivárgást. Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a tetőablak megfelelően illeszkedik és vízszintes.
  5. A hőveszteség és a páralecsapódás megelőzése érdekében töltsük ki a tetőablak kerete és a tető közötti hézagokat szigetelőanyaggal.
  6. A tetőablak köré fektessünk tetőfedő filcet, hogy további gátat képezzünk a víz behatolása ellen. Fejezzük be a belső burkolatot gipszkarton, szegélyléc vagy más burkolóanyag beépítésével a tetőablak nyílása körül. A légmentes illeszkedés biztosítása érdekében tömítsük be a hézagokat tömítőanyaggal.

Gyakori hibák és azok elkerülése

A tetőablakok gondos és helyes beépítése elengedhetetlen többek között a szerkezeti integritás biztosítása, az energiahatékonyság fenntartása, a vízkárok elkerülése, az UV-sugarak elleni védelem és a biztonság garantálása érdekében. Lássunk néhány gyakori hibát, ami némi odafigyeléssel elkerülhető.

Az egyik ilyen hiba lehet, ha pontatlan méretvétel miatt a tetőablak nem illeszkedik tökéletesen a nyíláshoz. Emiatt célszerű többször ellenőrizni a méréseinket és a tetőablak méreteit a nyílás kivágása előtt. A nem megfelelő szigetelés szintén probléma lehet, amely komoly hőveszteséghez vezethet. A vízszigetelés elmulasztása szivárgáshoz vezethet, gondosan kövessük hát a gyártó erre vonatkozó utasításait.

Karbantartás és ápolás

Mint minden berendezés esetében, a tetőablakoknál is fontos, hogy a megbízható működés és a hosszú élettartam érdekében gondot fordítsunk a karbantartásra. Rendszeresen tisztítsuk meg a tetőablak üvegét kívül-belül, a szennyeződések, törmelékek eltávolítása és a penészesedés megelőzése érdekében. Ha a tömítőanyagon hézagokat vagy repedéseket látunk, esetleg az üvegen és a kereten karcolások keletkeztek, végezzük el a kisebb javításokat, a további károk megelőzése érdekében.

Míg a tetőablak saját kezűleg történő beszerelése kifizetődő barkácsprojektnek tűnhet, ha nem rendelkezünk a megfelelő készségekkel és szerszámokkal, összetett és kockázatos lehet. Ha tapasztalatlanok vagyunk, vagy a telepítés bonyolult, ajánlatos szakembert hívni, hogy a munkát biztonságosan és helyesen végezze el.

 

A megfelelő típus kiválasztása során tehát számos tényezőt figyelembe kell vennünk, hogy megtaláljuk az igényeinknek és elvárásainknak leginkább megfelelő modellt. Az Aranyablak minőségi tetőtéri ablakai kiváló vízzáró és szigetelő képességgel rendelkeznek, így tökéletes megoldást nyújtanak otthonunk tetőtéri helyiségeibe. Az Aranyablak kínálatában elérhető tetőablakokhoz különféle kiegészítőket (pl. szúnyogháló) is vásárolhatunk, melyekkel még magasabb szintre emelhetjük a tetőtéri helyiségek luxusát.


 

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás