Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Páralecsapódás az ablakon? Van megoldás!

Páralecsapódás az ablakon? Van megoldás!

A hideg beköszöntével gyakran tapasztalják az emberek, hogy páralecsapódás képződik az ablak belső felületén. Ilyenkor sokan megijednek, hogy talán a nyílászárókkal van gond, ez azonban nem így van. Mutatjuk, hogy miért párásodik valójában az ablak, és mit lehet tenni ellene!

Fizikai törvényszerűségek állnak a háttérben

Azok, akik kicserélik régi nyílászáróinkat egy új, modernebb változatra, gyakran tapasztalják, hogy az új ablakon páralecsapódás történik. Ettől nem kell megijedni, azt kell megnézni, hol is van a pára.

Ha a külső üvegfelületen, az egy teljesen természetes dolog: azt jelenti, hogy az ablakunk jól szigetel, nem engedi be a hideg levegőt.

Gyakori azonban az is, hogy az ablak belső felületén keletkezik a pára, de ez sem jelent problémát. Ennek az az oka, hogy a meleg szoba levegőjében magasabb a páratartalom, ami a hideg felülethez (az ablak pereméhez) érkezve kicsapódik a hőmérséklet-különbség miatt, ez jelenik meg az ablaküvegen.

Valójában ez is egy teljesen természetes folyamat, és a régi nyílászárók esetében azért nem tapasztaltunk ezt, mert ott nem volt annyira jó a hőszigetelés, nem volt nagy különbség az ablak közelében a hideg-meleg levegő hőmérséklete között. Az apró réseken át a levegő könnyebben tudod cserélődni, az új nyílászárók beépítésével azonban megszűntek ezek a rések: a meleg levegő bent marad a szobában, ennek köszönhetően pedig a hőszigetelés is jobb lett a lakásban. Örüljünk ennek!

Akkor van baj, hogyha a két ablaküveg között fedezünk fel párásodást: ez azt jelenti, hogy valamiért nem szigetel jól az ablakunk, ilyenkor érdemes szakember tanácsát kérni, mit tegyünk.

Mit lehet tenni, ha az ablak belső felülete párásodik?

A párásodás oka az, hogy magas a szobában a levegő páratartalma: a 40-60% közötti érték az ideális. Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni tudjuk, érdemes beszerezni egy olyan eszközt, amely megmutatja a valós értéket. Ha azt tapasztaljuk, hogy a szám igen magas a szobákban – főleg, ahol alszunk –, akkor célszerű gondoskodni egy párátlanító berendezésről.

A pára ugyanis nemcsak az ablakfelületen csapódhat ki, hanem a falak mentén is, és így a penészedés is megjelenhet. Ez pedig nemcsak esztétikai probléma, hanem káros az egészségünkre nézve is. Állandó irritációt okozhat, megbetegíthet bennünket és gyermekeinket is a spórák belélegzése.

Az teljesen természetes dolog, hogy a fürdőszobában a fürdés, illetve a konyhában a főzés után nagy gőz keletkezik, megemelkedik a páraszint, amely ajtókon, ablakokon, a falburkolaton is lecsapódhat.

A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy a tevékenység végeztével kinyitjuk az ablakot, szellőztetünk. A konyhában használjunk páraelszívót a főzés során, de egy kisebb páramentesító készüléket a fürdőszobába is betehetünk, főleg, ha nincs a helyiségben ablak.

Ma már nagyon modern eszközök vannak a piacon: kaphatók légtisztító-párásító, illetve légtisztító-párátlanító berendezések is. Igényeinknek megfelelően válasszuk ki azt, amelyiknek hasznát vesszük. Ha allergiában szenvedők is élnek a lakásban, akkor pláne jó lehet egy ilyen multifunkcionális készülék.

Levegőztessünk minél gyakrabban: naponta legalább háromszor 5-10 percen át minden helyiségben! Ilyenkor tárjuk ki teljesen az ablakot, ne csak bukóra nyissuk. A levegőcserével a magas páratartalom csökkenthető.

Minőségi ablakot válasszunk!

Sokkal kevesebb páralecsapódásra kell számítanunk, ha modern, jól záródó nyílászárókat építünk be a lakásba! Remekül hőszigetelnek a műanyag ablakok, amelyekből többféle is kapható nálunk.

A Brügmann ablakok a legmagasabb minőséget képviselik: az Art Line és Ad Line modellek is nagyon népszerűek.

A Brügmann Art Line műanyag ablak igazán elegáns formában kapható, lekerekített profiljai miatt kedvelik annyian. Ez nemcsak dizájnos, hanem arra is alkalmas, hogy a kinti csapadékot elvezesse az ablaküvegtől.

Az 5 kamrás profilrendszer kiválóan véd a hideg ellen, megakadályozza a hőhidak kialakulását, de ezt segíti a dupla tömítő réteg is. Használható bukó, nyíló és bukó-nyíló ablakként is.

Válasszon minőségi termékeket kínálatunkból, ha azt tapasztalja, hogy régebbi nyílászáróin gyakori a páralecsapódás! Az ablakcserére bármilyen évszakban sor kerülhet, de a fűtésszámla csökkentésének érdekében tegye meg minél előbb! Jöjjön el üzletünkbe, nézzen szét a termékeink között! Keresse munkatársainkat elérhetőségeinken vagy kérjen az oldalunkon egyedi árajánlatot!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás