Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Ön ismeri a mondást? :

Ön ismeri a mondást? : "Mutasd az ajtód, megmondom ki vagy!"

A jó bejárati ajtó – Hogyan válasszunk bejárati ajtót?

Pár évtizede a bejárati ajtók elhelyezkedése a lakóépületeken általában az oldalsó vagy belső, udvari homlokzaton volt. A ma épült lakások, házak esetében ez áthelyeződött az utcáról jól látható homlokzatra. Elsődleges szerepük mellett, jelentőssé vált az esztétikai megjelenésük is. A bejárati ajtók piacán is óriási választékkal találkozhatunk és igen nehéz döntés előtt állunk, hiszen azon túlmenően, hogy fa, fém vagy műanyag bejárati ajtót vegyünk számos más kérdést meg kell válaszolnunk a jó döntés meghozásához és a jó minőség kiválasztásához.

Minőség alatt értjük az összes mechanikai, épületfizikai, szerkezeti és esztétikai jellemzők összességének optimumát. Természetesen azt a szempontot kiemelve, amit az adott beépítési hely leginkább megkövetel.

A bejárati ajtókra vonatkozó műszaki szabályozás hazánkban megfelelőnek tekinthető, hiszen Európai Uniós és hazai rendelet is elő írja a funkcionális szempontokból szükséges méreteket, minimum jellemzőket. Ezen túlmenően követelményszabvány (MSZ EN 14351-1:2006+A1:2010 Ablakok és ajtók termékszabvány) határozza meg azokat a műszaki paramétereket, amelyekkel egy bejárati ajtó optimálisan jellemezhető.

Sok esetben a vásárlók a választásánál a funkcionális (nyitásmód, nyitásirány), esztétikai és gazdasági szempontok szerint választanak és elfeledkeznek arról, hogy elsősorban az alkalmazási területét kell meghatároznunk.

Milyen követelményeknek kell megfelelniük a bejárati ajtóknak? A felsorolt tényezőknél a következő szempontok fontosak.

Légzárás:
- Az ajtó egy vagy kettő lágy ütközésű legyen (gumitömítés)
- Vasalata legalább három ponton zárjon, és az ajtónak legalább három pántja legyen
- A jó légzárás feltétele az ütköző, tömített küszöb
- Az ajtólap vagy betételemek tömítéssel illeszkedjenek a kerethez.

Vízzárás:
- Befelé nyíló ajtó esetén a küszöb legyen tömített
- Hasznos a szélfogó építése
- Vízvető felszerelése ajánlott, ha nem védett helyen van az ajtó


Hőszigetelés:
- A toknál megfelelő szerkezeti vastagság legyen, - fa esetén legalább 68 mm, műanyag esetén legalább 58-60 mm, - fém esetén legalább 60 mm, 
- Legyen megfelelően hőszigetelt az ajtólap, a betételem vagy hőszigetelő üveg is. A lap és tok hőszigetelő értéke legalább (Uf = 1,5 W/m²K), a teljes szerkezet hőszigetelése pedig (Uw =1,6 W/m²K) legyen,
- Törekedjünk a hőhídmentes beépítésre, a toknál és az ajtólapon ne legyenek átmenő fémrészek, szigeteletlen hézagok.


Hangszigetelés:
-A tömítés alkalmazása folytonos legyen
- Sokat tehetünk a többrétegű üvegezés, vagy jó hangszigetelő üveg alkalmazásával


Mechanikai jellemzők:
- Az ajtólapok merevek legyenek, ne deformálódjanak normál mechanikai igénybevételek hatására
- A kisebb ütéseket maradandó sérülés nélkül viseljék el
- Általában, normál használat során követelmény a minimum 50 000 nyitás és zárás (kb. 10 év használat,) pl.: lakások, irodák esetén.

- Különleges igénybevétel esetén a követelmény 100 000 nyitás-csukás, ami többlakásos - társasházak, forgalmas közintézmények, kórházak, iskolák és áruházak esetén érvényes.


Biztonság:
- Az ajtó könnyen kezelhető legyen, a nyitáshoz szükséges erő ne legyen nagyobb, mint 100 N
- Az épületszerkezeti és épületfizikai jellemzők teljesülése mellett az ajtó legyen "betörésálló", rendelkezzen a MABISZ minősítésével.


Egy tanács:
Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a megfelelőségi igazoláson kívül beépítési útmutatót és kezelési, karbantartási utasítást is kapjunk, amivel egy sor későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.


Sikeres választást kívánunk!

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás