Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Műanyag nyílászárók tisztítása és karbantartása

Műanyag nyílászárók tisztítása és karbantartása

A műanyag nyílászárók, ajtók és ablakok kiváló választásnak bizonyulnak otthonunkban, hiszen nemcsak esztétikusak, hanem tartósak és energiatakarékosak is. Azonban, mint minden háztartási elem, ezek is igénylik a rendszeres tisztítást és karbantartást, hogy hosszú távon is megőrizzék minőségüket és működőképességüket.

A műanyag nyílászárók legfontosabb előnyei közé tartozik a hosszú élettartam és az alacsony karbantartási igény. Azonban megfelelő gondoskodás nélkül ezek az előnyök gyorsan elhalványulhatnak. A rendszeres tisztítás és karbantartás révén például megőrizhetjük a műanyag ablakok és a műanyag bejárati ajtók esztétikai megjelenését is. A por, szennyeződések és időjárási hatások folyamatosan érik a nyílászárókat, melyek idővel elszíneződhetnek, koszosak lehetnek.

Ezen felül a rendszeres karbantartással növelhetjük a nyílászárók élettartamát is.  A megfelelő gondoskodás segíthet elkerülni a korai elhasználódást és meghibásodásokat, illetve biztosíthatjuk a megfelelő működésüket. Például a zsanérok, tömítések és zárak rendszeres ellenőrzése és karbantartása révén elkerülhetők a nyitási-zárási nehézségek.

Milyen veszélyek leselkednek a műanyag nyílászárókra?

Műanyag ablakok

Az időjárásból eredő veszélyek közé tartozik z eső és a szél szennyeződéseket hozhat magával, melyek megtelepedhetnek a nyílászárók réseiben, zsanérjaiban. Emellett nem feledkezhetünk el a napsugarakról sem, ami hosszú távon károsíthatja a műanyag ablakok felületét, elszíneződést és anyaggyengülést okozva.

A használatból eredő veszélyek közé tartoznak a nyitás-zárás során fellépő mechanikai igénybevételek. Ha a zsanérok vagy a tömítések elhasználódnak, esetleg eltömődnek, akkor az ablakok nem zárnak rendesen, ami hőveszteséget és magasabb energiaszámlákat eredményezhet.

 

Műanyag ajtók

A műanyag ajtók is ki vannak téve az időjárási elemek hatásainak. Az ajtók esetében a leggyakoribb problémák közé tartozik a szél által okozott sérülések és az esővíz bejutása, ami a tömítések elhasználódásához vezethet.

A használatból eredő veszélyek az ajtók esetében gyakrabban jelentkeznek, hiszen ezek a nyílászárók naponta többször is használatban vannak. Az ajtók zsanérjai és zárjai különösen nagy terhelésnek vannak kitéve, így ezek rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen.

 

A műanyag nyílászárók tisztítása és karbantartása

Műanyag ablakok esetén:

  1. Tisztítás: a műanyag ablakok tisztítása során használjunk enyhe tisztítószert és langyos vizet a műanyag ablakok keretének és üvegfelületének tisztításához. Kerüljük el a dörzshatású tisztítószereket és a durva szivacsokat, mivel ezek megkarcolhatják a felületet. A nehezen hozzáférhető helyeket, például a zsanérokat és a tömítéseket puha kefével vagy fogkefével tisztítsuk meg.
  1. Karbantartás: rendszeresen ellenőrizzük a zsanérokat és a zárakat. Ha szükséges, olajozzuk meg ezeket, hogy könnyen mozogjanak és ne szoruljanak, illetve ne adjanak ki nyikorgó hangot nyitás-zárás közben. Ellenőrizzük a tömítéseket is, hogy ne legyenek repedezettek vagy elhasználódottak. Szükség esetén cseréljük ki ezeket a részeket.

Műanyag ajtók esetén

  1. Tisztítás: a műanyag ajtók tisztításánál is ajánlott enyhe tisztítószert és langyos vizet használni a felület megtisztásához. Az ajtó felületét puha ruhával töröljük le, ügyelve arra, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk. A zárakat és a kilincseket rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük.
  1. Karbantartás: az ablakokhoz hasonlóan, itt is az ajtó zsanérjait, zárjait és tömítéseit ajánlott legalább 3-4 havonta ellenőrizni. Az ajtó zsanérjait olajozzuk meg, hogy ne nyikorogjanak és könnyen mozogjanak. Az elhasználódott tömítéseket cseréljük ki, hogy megakadályozza a meleg kiszökését és/vagy az esővíz bejutását.

A műanyag nyílászárók tisztítása, ellenőrzése és karbantartása tehát nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem jelentősen hozzájárul azok élettartamának meghosszabbításához és megfelelő működéséhez is.

A rendszeres tisztítás, az időjárás okozta károk megelőzése, valamint a rendszeres karbantartás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonában hosszú ideig élvezhesse a műanyag nyílászárók nyújtotta előnyöket és a termékek ár-érték arányát is maximálisan kihasználhassa.


 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás