Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mit kell tudni az ablakok U értékéről?

Mit kell tudni az ablakok U értékéről?

Mivel az építkezések, felújítások, bővítések során igen nagy szerepet kap az energiahatékonyság, természetes, hogy mindenki a jó hőátbocsátási tényezővel rendelkező nyílászárókat keresi. Ezt az adatot az ablakok U értéke mutatja meg. De hogy mi is ez, mit jelentenek a különböző kifejezések ezzel kapcsolatosan, és mire érdemes figyelni az ablakok kiválasztása vagy cseréje során, kiderül a cikkünkből.

Az U érték

Kezdjük a legfontosabb dologgal, az U érték magyarázatával! Az U érték egy energetikai mérőszám, amelynek mértékegysége: W/m²K. Azt mutatja meg, mekkora egy adott felület hőátbocsátási tényezője.

A szakemberek ilyenkor azt nézik, hogy a melegebb helyről a hideg felület felé milyen gyorsan, milyen mértékben távozik a hő, azaz mekkora lesz egy adott szerkezet (például házfal, ablak, födém) hővesztesége. Minél kisebb ez a szám, annál jobb, annál energiahatékonyabb lesz az épület, amelyben élünk.

Nem is kérdés, hogy mindenki azt szeretné, hogy minél kevesebb legyen a rezsiszámla, télen legyen jól fűtött a szoba, nyáron pedig kellemesen hűvös. Ez csak úgy érhető el, ha az épületszerkezeti egységek jó hőátbocsátási értékkel rendelkeznek.

Ezeket összességében is kell nézni, de egyesével is hozzájárulnak a komforthoz. Például az ablakokra is vonatkozik egy U érték, (Uw) amelyet a gyártók fel is tüntetnek a terméklapokon. (Itt a w az angol window-t jelenti, ami magyarul ablak.)

Évek óta van arra jogszabály, mennyi lehet ez a szám. Például a fa és műanyag ablakok esetében az U érték minimum 1,1 W/m²K kell, hogy legyen. Ezt legfőképpen az üvegezés módja befolyásolja, de erre is van egy külön mérőszám.

Az Uf érték

A legtöbben azt nézik, mekkora az U érték egy ablak esetében, holott további hasznos információkat is be lehet gyűjteni egy termék műszaki adatlapjáról. Az ablak ugyanis egy eléggé összetett szerkezet.

Van egy kerete (profilja), ez lehet fa, műanyag vagy alumínium. Azonban ez sem egységes, hiszen ebben is találunk vasalatokat, csavarokat, síneket stb., amik csökkenthetik az U értéket. Egyáltalán nem mindegy, milyen vastag ez a profil, milyen tömítéseket alkalmaznak benne, és milyen vasalatokkal van felszerelve. A kamrák száma is igen lényeges – ez minél több, annál jobb.

Az Uf értéket kell nézni, ha a proflil hőátbocsátási értékére vagyunk kíváncsiak. Az f az angol frame, azaz keret rövidítése.

A műanyag ablakoknál a profilt illetően ma már minimum 70 mm-es 4-5 kamrás verzióval találkozunk, de a komolyabb szerkezetek, mint a kínálatunkban megtalálható BluEvolution 82 ablak ennél jóval többet tud. Ez a modell például 82 mm-es profillal rendelkezik, 6 kamrás, és 3 soros gumitömítése van. Az üvegezés is prémiumminőségű.

Az Uf értéket egyébként ritkán tüntetik fel, megközelítőleg 1,2-1,3 szokott lenni, de nívósabb termékek esetében akár 0,9 is lehet.

Az Ug érték

Sokkal fontosabb adat az ablak Ug értéke. A g a glass, azaz üveg szó rövidítése, és természetesen az üvegezésből származó adatokat nyerhetjük ki ebből a számból.

A cél az, hogy az Ug érték is minél jobb, minél alacsonyabb legyen. Mivel az ablakok legnagyobb felülete üveg, amely érintkezik a benti és a kinti levegővel is, ezen át tud kiszökni, illetve beáramlani a legtöbb hő.

Az Ug érték javítható például azzal, ha minél több rétegű az üvegezés. Éppen ezért keresik a 3 rétegű üvegezéssel ellátott modelleket a házépítők, lakásfelújítók. Az egyrétegű megoldással ma már szinte csak a beltéri nyílászárók esetében találkozunk, kétrétegű üvegezés egy ritkábban használt épületnél (pl. nyaraló, garázs) lehet elegendő.

Nem mindegy azonban az elemek közti távolság és az üveg bevonata sem, de az is számít, milyen nemesgáz van töltve az üvegek közé. Ezek mind fontos műszaki adatok, de a vásárlókat leginkább az érdekli, hogy az energetikai hatékonyság szempontjából a legjobbat válasszák.

Különösen népszerűek ma a melegperemes üvegezéssel készült ablakok: itt a két üveg között nem alumínium, hanem műanyag távtartó van, ez csökkenti a hőveszteséget, így akár 0,1-0,2 W/m2K-nel javítja az Uw értéket.

Másik lényeges szempont lehet az üveg bevonata. Manapság a Low-E bevonatosakat ajánlott választani: ez nemcsak energiahatékony, hanem a káros UV-sugárzást és infravörös sugárzást is csökkenti. A Low-E kifejezés azt jelenti: low emissivity, azaz alacsony emisszió.

Érdemes minden esetben hozzáértők segítségét kikérni, akár egy energetikai szakemberrel is konzultálni, milyen nyílászáró beépítését javasolja az új vagy felújított, kibővített otthonunkba.

Jó azonban tudni, hogy a minőségi ajtók, ablakok nem oldanak meg minden problémát, az épület homlokzati szigetelése, a lábazat és a padlástér szigetelése is hozzájárul ahhoz, hogy minél kevesebb legyen a hőveszteség.

Az ablakok U értékén is sok múlik azonban, célszerű ezt a szempontot is figyelembe venni a választáskor, nemcsak a dizájnt vagy a hangszigetelő képességet. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal, kollégáink műszaki adatokkal is tudnak szolgálni, mind a műanyag, mind a fa-, mind az alumíniumablakok kapcsán!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás