Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mindent az ablakpárkányokról: típusok és főbb funkciók

Mindent az ablakpárkányokról: típusok és főbb funkciók

Egy ablakrendelés során sokan elfeledkeznek az ablakpárkányról, holott ez a kiegészítő nagyon is hozzájárul az épület tökéletes kinézetéhez és működéséhez. A párkány kívülre, az ablak alá kerülő kiegészítő, több funkciója is van. Többféle anyagból is készülhet. Cikkünkben igyekszünk bemutatni ezek főbb jellemzőit.

Mire való az ablakpárkány?

Az ablakpárkány az épületek külső felületén kap helyet: az ablakok alatt elhelyezkedő, keskeny, polcszerű kiegészítő, amelyre sokan úgy tekintenek, mint virágtartóra. Funkciója azonban ennél jóval több, hiszen az ablakpárkány a lefelé hajló kialakításával nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az eső és más csapadék ne álljon meg az ablakban, hanem lefolyjon. Ezzel párhuzamosan a ház falát is védi a csapadék okozta szennyeződésektől.

Nem mellesleg dekorációs elemként is szolgál, hiszen látványa annyira megszokott, hogy az olyan épületet, ahová nem szereltek fel ablakpárkányt, furának tartunk.

Bár csak kisebb mértékben, de az ablakpárkány is hozzájárul a tökéletes hőszigeteléshez: amennyiben redőnnyel is fel van szerelve az ablak, lehúzott állapotában a párkány megfelelő tartást képes biztosítani számára.

Ablakpárkány és könyöklő: mi a különbség?

Mindannyian hajlamosak vagyunk a bent felszerelt párkányt is ablakpárkánynak nevezni, valójában azonban ennek az elemnek a szakmai elnevezése könyöklő. Kissé más funkciókat lát el, mint a kültéri változat, hiszen itt nem kell elvezetni a csapadékot, elsősorban tehát dekorációs kellékként szolgál.

Éppen ezért gyakori, hogy nem ugyanabból az anyagból készítik a könyöklőt, mint az ablakpárkányt, valamint nem egy esetben szélesebb is a benti változat. A szobában használhatjuk ezt a helyet a könyvek, szobrok, dísztárgyak tárolására, rakhatunk rá virágcserepeket, de mostanában az is nagy divat, hogy tágas könyöklőket alakítanak ki, amelyet akár kis kuckónak is be lehet rendezni pihenéshez, olvasáshoz.

Semmi esetre sem feledkezzen meg a könyöklő, illetve párkány kialakításáról, amikor új ablakot rendel otthonába! Az üzletünkben tett személyes látogatás alkalmával meg is tudja nézni, tapintani az egyes típusokat.

Milyen típusai vannak az ablakpárkánynak?

Az ablakpárkányokat elsősorban anyaguk alapján szoktuk csoportosítani. Kínálatunkban háromféle termék található:

  • műanyag ablakpárkány
  • alu ablakpárkány
  • kő ablakpárkány

A fából készül darabokat kültérre nem ajánljuk, ezek beltéri változatként funkcionálhatnak, tehát könyöklőként.

Nagyon népszerűek az alu párkányok hiszem magas élettartamúak és egyszerű a beépítésük. Sokan azért döntenek e termékek mellett, mert már eleve alumíniumablakot, illetve alumíniumredőnyt választottak, így az összhatás meglesz.

A fehéren kívül egyedi igények szerint is kérhető, RAL-színekben is készítjük. Felülete minden esetben szinterezett, a végzárója műanyag vagy alumínium, ami szintén kérhető RAL-színekben.

Az alu párkány nagy előnye, hogy teljesen ellenáll az időjárás viszontagságainak, egyedi hosszmérettel is rendelhető, de maximális hossza 6 folyóméter lehet – 90-360 mm szélességgel.

Igen kedvelt verzió még a kőpárkány a dekoratív kinézete miatt. Ez is időjárásálló, ráadásul nem karistolódik, maximálisan vízálló. Továbbá tűzálló is, ezért gyakran beltéren is alkalmazzák, például kandallók leülőjének.

A kő ablakpárkányok (ez lehet mészkő, gránit, de akár márvány is) alapvastagsága 2 cm, de 3 cm-es változat is kérhető. Mind többféle hosszban választható – maximum 200 cm-ig. Szélességük lehet 100, 40, 30, 25, 20 és 15 cm is.

A kőpárkányok végén található vízelvezetőt szaknyelven vízorrnak nevezik. Ez a párkány szélétől 1-1,3 cm-nél kezdődik és 6 mm széles, a vége tehát 2 cm-nél van. Mi azonban szoktuk javasolni a 4-5 cm-es túlnyúlást, hogy a vízorr ne vezesse a vizet a falazatra (mert amennyiben közelebb lenne, akkor ez történne).

Kő- és fahatású párkányokat kínálunk ebben a kategóriában, érdeklődjön mindig a lehetőségekről az önhöz legközelebbi üzletben! Amennyiben ezt a típust választja, biztos lehet a legmagasabb minőségben és a tartósságban.

A műanyag párkányok előnyei

A legtöbben műanyag nyílászárókkal szerelik fel az otthonukat és ennek megfelelően műanyag ablakpárkányt választanak maguknak. E termékeknek is számos előnye van: hosszú távon megbízhatóak, a kiegészítők gyorsan beépíthetők és nagyon könnyen tisztíthatók. Az általunk forgalmazott modellek kemény PVC-ből készülnek, beltéri és kültéri felhasználásra egy ajánlhatók.

Időjárásállóak, hő- és UV-állóak, kamrás szerkezetűek, éppen ezért a hőszigetelésben is szerepet játszanak.

Nem csak fehér, hanem aranytölgy, mahagóni, dió és antracit árnyalatban is rendelhetők a fóliázásnak köszönhetően. Az utóbbi esetben a rendelhető szélesség maximum 35 cm lehet, de fehér ablakpárkányból 50 cm széles is kapható.

Az ablakpárkány egy nagyon fontos kiegészítője minden háznak, otthonnak, így fontos, hogy Ön is előre megtervezze, melyik típust fogja választani. Kérje ki kollégáink szakszerű segítségét, keressen bennünket bizalommal! Az ország több pontján is található Aranyablak-üzlet.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás