Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Minden, amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

Minden, amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

Az idei évben igényelhető támogatás remek lehetőség arra, hogy otthonunk új nyílászárókat kapjon. A támogatás minden esetben megengedi a külső és belső nyílászárók korszerűsítését, cseréjét, ezért érdemes kihasználni a lehetőséget. Cikkünkben részletesen elmondjuk, mit kell tudni a támogatásról.

Ki igényelheti?

Amennyiben ön saját tulajdonú ingatlanban lakik és legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevel, akkor minden bizonnyal felveheti az államtól az otthonfelújítási támogatást, melynek maximális összege 3 millió forint.

A támogatást az igényelheti, aki nagykorú, cselekvőképes személy, legalább egy 25 év alatti gyermeket nevel a háztartásban, magyar állampolgár, magyarországi TB-jogviszonnyal rendelkezik legalább egy éve, emellett nem rendelkezik köztartozással. Közfoglalkoztatottak nem igényelhetnek támogatást.

A kérelem 2022. december 31-ig nyújtható be, emellett fontos tudni, hogy a támogatás a felújítási munkálatokat követően utólag, csak egy alkalommal vehető igénybe, tehát a támogatás utófinanszírozásos. Az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül kell beadnunk a kérelmet, teljes elutasítás esetén viszont az igénylés ismételten benyújtható.

Hol adjuk be a kérelmet?

A támogatás iránti kérelem a Magyar Államkincstár által rendszeresített formanyomtatványon a Kincstár által üzemeltetett elektronikus felületen, postai úton vagy személyesen, kormányablaknál nyújtható be. A sikeres igényléshez a vállalkozói szerződések, az anyag- és munkadíjról szóló számlák, valamint a számlaösszesítő mellett még számos dokumentumot szükséges csatolnunk, melyeknek listája itt található.

A támogatás maximum 3 millió forint lehet, mely a számlákkal igazolt felújítási költségek legfeljebb 50%-át jelenti. A támogatás fele-fele arányban anyagköltségre, illetve munkadíjra vehető igénybe. Mindkét költségtípusnak el kell érnie akkora összeget, hogy belőle a teljes megcélzott támogatási összeg 50%-a kijöjjön. Ha ez kissé bonyolultnak tűnik, akkor a kalkulátor segítségével könnyen utána számolhat.

Az ingatlan

A támogatás olyan ingatlanra vehető fel, mely az ingatlan-nyilvántartásban lakásként, lakóházként szerepel, tehát nyaraló nem lehet. A lakás az igénylő legalább 50%-os tulajdonát kell, hogy képezze, tehát lízingelt ingatlanra nem vehető fel. Fontos még, hogy legalább egy éve az igénylő lakóhelyéül szolgál, vagyis állandó lakcíme van benne.

A számlák

A felújítási munkák igazolására vállalkozói szerződést, anyagköltségekről és munkadíjról szóló számlát és egy számlaösszesítőt is be kell nyújtani. Az átutalással teljesített számlák esetén igazolni kell a számla kiegyenlítését egy dokumentummal, amin könnyen beazonosíthatóak a kiegyenlített számlák tételei.

5%-os áfa tartalmú, illetve falusi CSOK kapcsán már elszámolt, vagy elszámolni kívánt számlák nem fogadhatók el. Az anyagköltség vagy munkadíj a számlán egy tételként összevontan nem szerepelhet.

Az elbírálás

A Magyar Államkincstár a hozzá érkező igénylést a beérkezés időpontját követően 30 napon belül bírálja el, ami alatt egy alkalommal hiánypótlásra is sor kerülhet. Amennyiben nem rendelkezünk a lakásfelújításhoz szükséges saját forrással, akkor igényelhető az otthonfelújítási hitel.

A futamidő végéig az államilag támogatott hitelforma fix, 3%-os kamattal, igen kedvező feltételekkel. A hitel maximális futamideje 10 év. Fontos, hogy a hitel felvételét követő 1 éven belül be kell mutatni a hitelnyújtónak a kifizetett számlákat, vagy azok másolatát. A támogatás igényelhető minden nyílászáróval és ajtóval kapcsolatos munkálatokra, anyag és munkadíj költségekkel együtt.

Ez igencsak jó hír, hiszen itt a lehetőség, hogy állami támogatással cseréljük le nyílászáróinkat szeretett otthonunkban. A támogatás igényléséhez érdemes kifejezetten ezzel foglalkozó szakembert keresni, aki segít eligazodni az igénylés és az esetleges hitelügyintézés folyamatában.

Összességében nagyon érdemes megtenni az első lépést és tájékozódni a lehetőségekről, hiszen cikkünkből kiderülhet, hogy ki alkalmas a támogatás felvételére és ki nem. Reméljük meghoztuk a kedvét az új, tökéletes minőségű nyílászárók beépítésére

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás