Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Minden, amit a bejárati ajtó beépítéséről tudni kell

Minden, amit a bejárati ajtó beépítéséről tudni kell

A bejárati ajtó igen fontos szerepet játszik az otthonunkban. Kinn tartja a hideget, a meleget, és persze azokat, akik illetéktelenül szeretnének bejutni hozzánk. Ez azonban csak az érem egyik oldala. A bejárati ajtónak lényeges esztétikai funkciója is van, és alapvetően határozza meg a lakás, ház megjelenését. Néha a legjobb bejárati ajtó is megérik a cserére – például, ha már nem szigetel tökéletesen, vagy már nem biztonságos, esetleg meguntuk a kinézetét.

Az új ajtó kiválasztásánál és beépítésénél rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk az ajtó beépítésének menetét és azt, hogy milyen kritériumok szerint válasszunk ajtót az otthonunkba.

Milyen esetekben célszerű a bejárati ajtót kicserélni?

A legtipikusabb eset az, amikor új lakást vásárolunk, és felújítás keretében a bejárati ajtókat is vadonatújakra cseréljük. Ez sokszor egyben modernizálást is jelent, hiszen a régebbi ingatlanokon az ajtó már viseltes, törött és hézagos lehet. Akkor is gondolkodjunk el a bejárati ajtó cseréjén, ha a meglévő nem szigetel kielégítően, vagy a zárrendszer nem nyújt megfelelő biztonságot.

Ezek az aggályok merülhetnek fel a bejárati ajtó cseréjekor

Sokan azért ódzkodnak a bejárati ajtó cseréjétől, mert félnek, hogy a munkálatok hatalmas felfordulással, esetleg elhúzódó rendetlenséggel járnának. Ez azonban nem minden esetben igaz. Ha például az új ajtó a meglévő, régi tokba kerül, akkor falbontásra egyáltalán nincs szükség. Ilyenkor a beépítés alig egy-két órát vesz igénybe. A falbontástól sem kell félni, egy profi szakember ezt is elvégzi néhány óra alatt, minimális felfordulás mellett.

Szempontok, amiket érdemes tisztázni az új bejárati ajtó vásárlása előtt

Az első dolog, amit el kell döntenünk, hogy milyen anyagból készüljön az ajtó. Alapvetően három lehetőség áll előttünk: fa, műanyag és fém. A fából készült bejárati ajtók igencsak mutatósak és a tartóssággal sem lehetnek gondjaink. Nem illenek azonban mindenhova, és némi karbantartást igényelnek. A műanyag ajtók napjainkban a legelterjedtebb változatnak számítanak, hiszen megfizethetők, tökéletesen szigetelnek és rengeteg színben és dizájnban érhetők el. A fém ajtó főleg a modern otthonokban mutat jól, és biztonság szempontjából verhetetlennek számít.

A bejárati ajtó egyik fő funkciója, hogy megvédjen minket a természeti erőktől, például a széltől, a víztől, vagy attól, hogy az otthonunk melege a szabadba szökjön. Amikor tehát ajtót választunk, azt is meg kell néznünk, hogy a kiszemelt modell milyen lég- és vízzárás, illetve szélállóság értékekkel rendelkezik. Alighanem a légzárás ezek közül a legfontosabb, mert ez mutatja meg, hogy mennyi levegő jut át az ajtón. Az igazán jó termékek a 4. osztályba sorolhatók.

Maradjunk még a szigetelésnél: az sem mindegy, hogy az ajtó lapjai, illetve a keret milyen szigetelést biztosít. Aligha szeretnénk, ha a frissen beszerelt ajtó megdobná a rezsiszámlánkat, mert az utcára engedi a hőt. Ahogy sok esetben az is kellemetlen – főleg társasházakban -, ha a hangszigetelés hagy kívánnivalókat maga után. Ezekre a tulajdonságokra tehát feltétlenül kérdezzünk rá a boltban döntés előtt.

A biztonság kérdését sem vehetjük félvállról. Ahogy már említettük, ezen a téren a fém, acél ajtók teljesítenek a legjobban, amik egyébként tűzvédelmi szempontból is remekek. Utóbbi a műanyag ajtókra is igaz, de a fa ajtókból is találunk tűzvédelemmel ellátott típusokat. Tovább fokozhatjuk a biztonságot, ha olyan ajtót választunk, ami mechanikai védelemmel ellátott zárszerkezetet tartalmaz. Ez egyebek mellett finomnyitás, illetve kulcsmásolás elleni védelmet takar.

Bejárati ajtó beépítése lépésről lépésre

Méretkérdések

Mielőtt bármilyen munkának nekilátnánk, vagy akár megvennénk az új beltéri ajtót, először is tudnunk kell, hogy pontosan mekkora ajtóra lesz szükségünk. Elsőre talán nem tűnik nagy ördöngösségnek megmérni egy nyílást, mégis sokan itt hibáznak. Egyfelől vízszintesen és függőlegesen is több helyen kell mérni, mert könnyen lehet, hogy a fal nem egyenletes. Ha így van, akkor a kőművesmunkát sem fogjuk megúszni.

Másfelől pedig fontos a mérésnél, hogy minden irányba hagyjunk le legalább egy-egy centimétert. Az új bejárati ajtó köré ugyanis a beszerelésnél poliuretán hab is kerül majd. Ha ennek nem hagyunk helyet, a munkánk könnyen kárba veszhet.

Az előkészítés lépései

Vegyük most azt az esetet, amikor nem építkezünk, hanem a régi ajtót szeretnénk újra cserélni. Értelemszerűen a korábbi nyílászárót először el kell távolítanunk, mielőtt az újat a helyére tehetnék. Ez egy igen időigényes és komoly odafigyelést igénylő munka, amihez feltétlenül úgynevezett orrfűrészt kell vennünk. Ezzel az eszközzel érhetjük el, hogy minél kevésbé sérüljön a fal a bontás során, azaz minél kevesebb javításra legyen majd később szükség. Érdemes még előzetesen vésőkalapácsot, sarokcsiszolót, kalapácsot is többféle csavarhúzót is előkészíteni.

Magához a beépítési munkához is sokféle szerszám és anyag kell majd. Az olyan alapvető eszközök mellett, mint az ütvefúró, az imbuszkulcs és mérőszalag, néhány speciális szerszám is elkél majd. Ezek közé tartozik a zsanérbeállító, a vízmérték, a tokrögzítő csavarok, a PUR-hab és a hozzá tartozó pisztoly.

Az új ajtó beépítése

Most, hogy már megvan minden eszköz és anyag, illetve a megfelelő méretű ajtó, ideje elkezdeni a beszerelést. Semmiképpen ne essünk neki egyedül! A bejárati ajtó beépítése mindenképp legalább két embert igényel. Az első lépés az, hogy kijelöljük a tok helyét, behelyezzük a nyílásba, majd fa alátétekkel és ékekkel rögzítjük. Ügyeljünk arra, hogy a tok alsó része vízszintes legyen. Az ékelést mindig a tok sarkainál végezzük el, nehogy kárt tegyünk magában a szerkezetben.

Következhet az ajtó ráma, amit most próbaképpen feltehetünk a tokra. Végezzünk zárás- és nyitáspróbát, mert később már nem lesz lehetőségünk változtatni az ajtó pozícióján. Ha mindent rendben találtunk, akkor a rámát ismét levehetjük, és jöhet a tok végleges rögzítése, először is a tokrögzítő csavarokkal, majd PUR-habbal, esetleg a speciális RAL szalagokkal.

Maga a beépítés ezzel lényegében kész, néhány fontos feladat viszont még vár ránk. Fel kell szerelnünk az ajtószárnyakat és a vasalatokat, illetve le kell vágnunk a szerelési hézagból kitüremkedő PUR-habot. Végül nincs más hátra, mint tesztelni, hogy az ajtó tökéletesen csukható és zárható-e. Ha nem, akkor az ajtóba szerelt csavarokkal tudunk finomhangolni a végeredményen.

A leggyakoribb hibák, amiket érdemes elkerülni

A legtipikusabb hiba, amit elkövethetünk, hogy rosszul mérjük le a falrést, emiatt az ajtó nem illeszkedik pontosan. Ha nagyobb, akkor esetleg tágíthatjuk a rést, ha erre lehetőség van. Amennyiben viszont az ajtó jelentősen kisebb, mint a rés, akkor semmiképp ne próbáljuk extra PUR-habbal megoldani a problémát. Ez az anyag ugyanis elsősorban szigetelésre való, azaz nem fogja a helyén tartani az alulméretezett ajtót.

Szintén gyakori hibának számít, hogy véletlenül nem bejárati, hanem beltéri ajtót vásárolunk. Ezek azonban nem használhatók beltéri ajtóként, hiszen messze nem szigetelnek olyan hatékonyan, nem kapnak biztonsági zárat és nem állnak ellen az időjárás viszontagságainak sem.

Beépítés saját kezűleg vagy szakember által?

A bejárati ajtó beépítése akár saját kezűleg is megoldható, főleg, ha van némi DIY affinitásunk. Mivel nem vagyunk szakemberek, alighanem sok-sok szerszámot kell beszereznünk, és biztosnak kell lennünk a dolgunkban. A bejárati ajtó egyrészt drága, ezért a hibás beszerelés anyagilag is megterhelő lehet. Másrészt pedig a rosszul záró ajtó biztonsági kockázatot is jelent.

Ezért aztán érdemes szakemberhez fordulni, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Ami viszont 100% mindkét esetben, hogy az Aranyablak kínálatában megtalálhatjuk a számunkra ideális bejárati ajtót. Legyen szó fa, műanyag vagy fém ajtóról, a termékpalettán szebbnél szebb, és persze kifogástalan minőséget képviselő modell található. Sőt, minden szükséges kiegészítőt is beszerezhetünk, és akár profiktól kérhetünk hasznos szakmai tanácsokat!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás