Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Milyen üveg kerüljön a beltéri ajtóba?

Milyen üveg kerüljön a beltéri ajtóba?

Float, csincsilla clear, punto, matt delta, santuk, basak, flutis. Ha te sem érted, mit jelentenek ezak a szavak, nem vagy egyedül! Az üvegfajták közül soroltunk fel néhányat, hogy bemutassuk, mennyiféle verzió közül választhatsz, amennyiben üveges beltéri ajtót rendelsz. Nézzük mindezt kicsit átláthatóbban!

Üvegtípusok beltéri ajtókhoz

Hétköznapi felhasználásra az alábbi három üvegtípus a leginkább javasolt: a síküveg, a matt üveg és az anyagában mintás üveg. Persze ezeket a köznyelv hívja csak így, mindegyiknek megvan a szakkifejezése is. Sőt, mindegyiknél eltérőek a paraméterek, ezért nem mindegy, hova fognak kerülni a lakáson belül.

De egy érdeklődő főleg arra fókuszál, hogy milyen mintájú legyen az üveg, és hogy átlátszót vagy tejüveget válasszon-e. Így nem is csoda, hogy a szakkifejezéseket nem értve sokan félnek attól, hogy rosszul döntenek. Ezt megelőzendő egyik legjobb lehetőség az Aranyablak oldalán található ajtótervező használata.

Most azonban röviden és érthetően bemutatjuk, milyen típusú üvegek léteznek, valamint azt is, hogy melyik hol használható és milyen színekben érhető el. Tarts velünk!

  1. Síküveg, szaknyelven float

Ezt a típust mindenki ismeri, egy sima üvegről van szó, mely 2-25 mm-es vastagságban készülhet. Ez a leggyakrabban használt ablaküvegtípus. Előnye, hogy egyszerűen megmunkálható, vágható, laminálható és edzhető is. Sokrétű felhasználása ismert.

Neve az angol float szóból ered, ami azt jelenti: úsztatott. A gyártás során ugyanis a nyersanyagokból magas hőfokon összeolvasztott üveget ónfürdőben úsztatják, hőkezelik, majd lehűtik és formázzák.

Mivel a síküveg vas-oxidot is tartalmaz, sokszor zöldes színűnek látszik, és minél vastagabb, annál inkább. Ez miatt a modern lakberendezésben a kevesebb vas-oxidot tartalmazó változatát, az úgynevezett víztiszta üveget (clear) alkalmazzák. Főleg zuhanykabinok, üvegkorlátok, akváriumok esetében találkozhatunk vele ebben a formában, de ajtóüvegek is készülnek így.

  1. Savmaratott üvegek

Az ajtóüvegek másik nagy csoportját a köznyelvben mattnak vagy tejüvegnek nevezett savmart üvegek alkotják. Ezek a legkelendőbbek, mert sokféleképpen felhasználhatók. Alapjuk a legtöbbször fehér, azaz víztiszta síküveg.

A savmaratott üvegek úgy készülnek, hogy az üveglap felületére nem mérgező fluorsavat visznek fel és ennek hatására megkezdődik a kristályképződés. Ezek azonban nem ülnek ki az anyag felületére, viszont megvédik az üveget a sav maró hatásától.

Az eljárástól függően különböző minták alakíthatók ki, melyeket röviden bemutatunk:

  • punto: ránézésre pöttyös felület
  • mercan: mint ha egy szétfolyó tintát látnánk
  • basak: búzakalász mintázatú
  • santuk: szögletesebb mintákat tartalmaz

A savmaratott üvegek nagyon esztétikusak, emellett ellenállóbbak is, mint a float. Tisztításuk egyszerűbb, mint a katedrál üvegeké. Többféle színben is kaphatók: jellemző árnyalat ezeknél az ajtóüvegeknél például a bronz.

A beltéri ajtókhoz ezek tehát a legalkalmasabbak, bármekkora felületen is történik az üvegezés. Mivel nem átlátszóak, de átengedik a fényt, akár gyerekszobához, akár fürdőszobához megfelelőek.

  1. Katedrál üvegek

A katedrál üvegek is mintásak, de itt a minta kitüremkedik az üvegfelületről. Végig simítva az üveg egyik felét, azt érezzük, hogy az érdes, recés.

Elsősorban olyan helyeken találkozunk velük, ahol meg akarják őrizni egy-egy helyiség intimitását, ezért az üvegfelület segítségével megakadályozzák a belátást. Emiatt főleg fürdőszoba ajtókhoz, bejárati ajtók ablakához vagy erkélyajtókhoz használják. Készülhet ez is bronzszínben. Jellemző minták a fatörzs, a csincsilla, a screen, a flutis és a matt delta. A sokak által ismert pókháló és a gríz mintázat ma már kevésbé közkedvelt.

  1. Homokszórással díszített üvegek

Létezik még egy fajtája az üvegeknek. Igazán exkluzív hatást keltenek a homokszórással díszített üvegek, ahol az üveg mattított mintáját egyedi igényeknek megfelelően homokfújással készítik el.

Reméljük, ezek után könnyedén el tudod dönteni, milyen üveget válassz a beltéri ajtódhoz. Float, csincsilla clear, punto, matt delta, santuk, basak vagy flutis? Mind megtalálható az Aranyablak kínálatában, keress minket bizalommal!


 

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás