Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Milyen gyakran történjék a faablakok karbantartása?

Milyen gyakran történjék a faablakok karbantartása?

Sokan szeretnének faablakot választani otthonukba, de félnek a sok feladattól, amit a faablakok karbantartása jelent. Holott nem kell nagy dolgokra gondolni, egyáltalán nem nehezebb e típusnak az ápolása a műanyagénál. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni.

A faablakok karbantartása milyen feladatokkal jár?

Ahogy minden más ablak, a fából készült is egy tokból, szárnyból, üvegből és vasalatokból áll. Ezek karbantartására, ápolására mind-mind oda kell figyelni. A faablakok esetében annyi a nehezítés, hogy sokszor nem elég csak áttörölni a keretet egy nedves ronggyal, hanem felületkezelésre is szükség lehet.

Ehhez azonban minden információt megadnak már az ablakvásárlás során az eladók, és azt is elmondják, milyen tisztító-, ápolószereket érdemes alkalmazni. Éppen ezért fontos, hogy megbízható helyről rendeljük nyílászárót! Kollégáink többéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren is, így hozzájuk bármikor lehet fordulni segítségért.

Milyen gyakran kell időt fordítani a faablakok karbantartására?

Az ablaktisztítást nem sok háziasszony kedveli, hiszen gyakran létrázással jár, és a tökéltesen csillogó üveg még ma is sokak álma. Az interneten számos praktikát lehet olvasni a témával kapcsolatban, mi most inkább a fakeret, a szárnyak tisztítására térnénk ki.

Teljesen természetes, hogy az üvegtisztítással egy időben kell sort keríteni a farészek tisztítására is. Hogy milyen gyakran? Ez függ attól is, hogy hol élünk, de általánosságban az mondható, évente kétszer kell nekiesni a nagytakarításnak.

Érdemes egy tavaszi és egy őszi időpontot kijelölni, mikor már (vagy még) nem kell fűteni, huzamosabb ideig nyitva lehetnek az ablakok. Kerüljük az esős, viharos, szeles napokat, de a tűző napfényt is, hiszen ezek egy esetleges lazúrozás esetén is negatívan hatnak.

A faablakok karbantartása évente kétszer történjen meg tehát: ekkor legyenek áttörölve a farészek és az üveg is, de fordítsunk gondot a tömítésekre és a vasalatokra is. Fontos, hogy a takarítás megkezdése előtt vizsgáljuk át a fafelületeket, és ha változást tapasztalunk, akkor először a hibákat javítsuk ki. Ebben akár szakemberek segítségét is kérhetjük, de ezermesterek nyugodtan nekiállhatnak önállóan is a rendbetételhez, ha lakkozásról vagy karcolások kijavításáról van szó.

Hogyan történik a faablakok karbantartása?

A faablakok keretét először nedves ronggyal töröljük át, enyhén szappanos vizet lehet használni, de kerülni kell a vegyszereket. Amikor ez készen van, jöhet az ápolás. Nagyon sokféle módszer van arra, mivel kenjük be a faelemeket. Vannak, akik a természetes dolgokra esküsznek, így például méhviaszt vagy citromolajat használnak.

Ha teljesen szakszerűen akarunk eljárni, akkor külön e célra kifejlesztett ápolószereket szerezzünk be. Itt is érdemes kikérni szakemberek tanácsát, mi az XGC 35 lazúr- és festékápoló folyadékot szoktuk javasolni, mivel használata végtelenül egyszerű. A tisztítás után egy vékony kendővel fel kell kenni a felületre. Több órán át hagyni kell megszáradni, addig ne érjünk hozzá!

Ha esetleg azt tapasztaljuk az átvizsgálás során, hogy a festék kezd lekopni, akkor érdemes minél előbb cselekedni. Csiszolópapírral menjünk át az adott felületen, majd kezeljük a fát, végül két rétegben fessük újra. Tudni kell azonban, hogy az időben elvégzett ápolási munkálatok mellett a nagyobb meghibásodásra ritkán kerül sor.

A vasalatok olajozását elég évente egyszer megtenni, ehhez műszerolajat vagy szilikonmentes kenőanyagot használhatunk. Ne felejtsük el csavarhúzóval meghúzni a csavarokat a kilincsnél!

A faablakok karbantartását nem szabad elhanyagolni: évente minimum kétszer tisztítsuk meg a felületet, előzetesen pedig nézzük át, van-e karcosodás, kopás, egyéb hiba, és ha igen, azonnal cselekedjünk!

Minden további kérdésére szívesen válaszolunk, keressen bennünket bizalommal. Mivel már közel 30 éve foglalkozunk minőségi faablakok gyártásával, pontosan tudjuk, mit kell tenni, hogy éveken át jó szolgálatot tegyenek ezek a nyílászárók megőrizve eredeti szépségüket.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás