Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Milyen extrákkal rendelhető az erkélyajtó?

Milyen extrákkal rendelhető az erkélyajtó?

Milyen extrákkal rendelhető az erkélyajtó?

Az erkélyajtó rendelése esetén van pár dolog, amit célszerű átgondolni. Nem csak azért, mert nem lesz mindegy, hogy nyíló, emelő-toló, esetleg bukó-toló erkélyajtót választunk-e, hanem azért is, mert az extrákkal, egyéb kiegészítőkkel is érdemes kalkulálnunk. Cikkünkben végigvesszük, milyen egy praktikus teraszajtó a hétköznapokban.

Először a típust döntsük el!

Az erkélyajtóknak több fajtája van, és igényeinknek megfelelően érdemes választani közülük. Hosszú távon gondolkozzunk, olyan megoldást keressünk, amely valóban a kényelmünket szolgálja, így nem feltétlenül az árakat kell nézni a döntés során.

A nyílóajtók a legismertebbek: ebben az esetben az ajtószárny befelé nyitható a belül elhelyezett kilincs segítségével, ám ilyenkor át kell gondolni, van-e ehhez elég hely, nincsenek-e útban a bútorok. Már itt gondoljunk az árnyékolásra is: egy sötétítő függöny ez esetben nem biztos, hogy jó lesz, körülményessé teszi az ajtó nyitását-csukását.

Sokkal praktikusabbak és divatosabbak is a tolóajtók, amelyeknek két változatuk ismert:

Ismerjük meg mindkét fajta előnyeit, mielőtt választunk!

A két legkedveltebb erkélyajtótípus: az emelő-toló és a bukó-toló

Az emelő-toló verzió mellett több érv szól: egyrészt nagyon könnyen működtethető, akár egy kézzel is nyitható, másrészt a tokküszöb itt 5 centiméter, de ez teljes egészében padlószint alá süllyeszthető! Így tehát alig pár milliméter az, ami kilátszik, végeredményben tehát egy 15 mm magas futósín áll csupán a szabad ki-be járás útjában.

Olyan családok számára ideális ez a típus, akik gyakran használják a teraszt, gyakori a ki-be mászkálás a benti és a kinti tér között. Ha gyakran zajlanak odakint az erkélyen étkezések, akkor az étkészlet, a tálak, poharak kihordása is egyszerűbb így.

Kisgyermekes családoknak szintén ez a jobb opció, hiszen kevésbé balesetveszélyes az alacsony küszöb. Kerekesszékkel közlekedők is könnyebben tudnak kimenni levegőzni, ha az emelő-toló erkélyajtót választottuk otthonunkba.

Bár az emelő-toló erkélyajtó nem buktatható, résszellőző funkciót itt is találunk: ezzel elérjük a rendszeres levegőcserét akkor is, ha nem vagyunk otthon.

A bukó-toló erkélyajtó előnye az előbbivel szemben, hogy bukó funkció is van benne, azaz levegőztetéshez ideálisabb. Nyári estéken akár egész éjszaka is maradhat így a teraszajtó, csak a szúnyogok, bogarak elleni védekezést kell még megoldanunk.

Az alsó vasalatoknak köszönhetően jobban zár ez a típus, mint az emelő-toló ajtó, viszont emiatt az ajtóküszöb is magasabb itt, de körültekintő beépítés esetén ez sem haladja meg a 7 centimétert.

Az árakat tekintve a bukó-toló verzió a kedvezőbb, de persze sok múlik azon is, milyen alapanyagból készül a teraszajtó, és milyen extrákkal szereljük fel. Csapatunk műanyag és fa toló erkélyajtók készítését vállalja kedvező határidővel, igények szerint. Érdeklődjön munkatársainknál a lehetőségekről, vagy kérjen árajánlatot a termékoldalon! A műanyag típus esetén is van lehetőség fahatású ajtót készíteni, de a fa erkélyajtók is kérhetők a RAL-színskála minden színében.

Külön ki kell emelnünk, hogy mind az emelő-toló, mind a bukó-toló erkélyajtó tökéletes lég- és vízzáró funkcióval rendelkezik. Nem kell tehát attól tartani, hogy egy nagyobb üvegfelület esetén majd hamarabb hűl ki a szoba, ahogy attól sem, hogy nagyobb esőzés idején majd befolyik a víz a küszöbnél. Az általunk gyártott termékek magas minőségben készülnek.

Néhány fontosabb extra – köztük az erkélyajtó átmenő kilincs

Az erkélyajtó akkor nyeri el maximálisan a funkcióját, ha olyan extrákkal szereljük fel, mint az árnyékoló – ez a legtöbb esetben redőny –, a szúnyogháló vagy az átmenő kilincs. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy az ajtó kívülről, a terasz felől is nyitható legyen.

Ha mást nem is, egy erkélyajtó behúzót mindenképp érdemes felszereltetni a külső részre, mert így egyszerűbbé válik a közlekedés. Ha kimegyünk például teregetni, kávézni, míg bent megy a fűtés, nem kell, hogy kihűljön a lakás, míg mi kint vagyunk, behúzhatjuk magunk mögött az ajtót.

A szúnyogháló a nyíló- és a tolóajtó esetén is fontos, leggyakrabban az eltolható, a sínbe beépített verziót szoktunk javasolni, de lehet nyílóajtót is választani. Ez a kiegészítő nyáron megvéd a bogaraktól, szúnyogoktól akkor is, ha maga az erkélyajtó nyitva van.

Az árnyékolás előnyeit nem kell ecsetelnünk. Ha kellemes hőmérsékletet szeretnénk elérni odabent, akkor mindenképp kell valamilyen eszköz, amellyel kivédhetjük a tűző napsütést. A műanyag redőny nagyon praktikus megoldást jelenthet.

Ez is megrendelhető oldalunkon a többi kiegészítővel együtt. Kérjen árajánlatot a kiválasztott extrákról is, keressen bennünket elérhetőségeinken!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás