Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mi minden múlik a szigetelésen?

Mi minden múlik a szigetelésen?

Már egy ideje elkezdődött a fűtésszezon, igazán hideg azonban csak mostanra, a tél megérkezésével lett. Ha eddig ki lehetett húzni viszonylag takarékos fűtéssel, mostantól biztos, hogy kicsit jobban rá kell kapcsolni, legalábbis, ha nem akarunk a lakásban megfagyni. Hogy bent milyen idő van, az nem csak attól függ, hogy mennyire fűtünk be – fűthetünk akármennyire, ha a meleg kiszökik a lakásból.

Ha nem akarunk azért fűteni, hogy aztán a meleg nagy része elillanjon, fontos, hogy a lakásunk megfelelően legyen szigetelve, és megtartsa a hőt. Ezzel sok helyen probléma van. Gyakori jelenség, hogy csillagászati gázszámlát fizet az ember, a lakás mégis hidegnek tűnik, illetve fa tüzelés esetén nem ritka, hogy ipari mennyiségű fával gyújt be az ember, és mégis didereg, vagy naponta többször is rá kell rakni. Ez így semmiképpen nincs rendjén, olyan, mintha szórnánk ki a pénzt az ablakon.

Melyek a szigetelés gyenge pontjai?

Nos, ha szeretnék költséghatékonyan fűteni, az bizony ott kezdődik, hogy szigetelni kell a lakást. Sok esetben azonban ez adott, mégis panaszkodnak, hogy nem jó, olyan, mintha fölöslegesen fűtenének. És ilyenkor szokott előjönni az a probléma, hogy a nyílászárók hőszigetelése nem éppen a legjobb.

Régi építésű házakban fordulnak elő hatalmas, dupla faablakok, amik annak ellenére, hogy duplák, rengeteg hőt engedni ki, mert rosszul záródnak, és persze mert gyakorlatilag semmilyen hőszigetelő rendszert nem alakítottak ki bennük. Lehet akármennyire leszigetelve a ház, ha a nyílászárók ilyenek. Ugyanez vonatkozik az ajtókra is.

Csak a szigetelés a fontos?

Nagyon sok ember küzd azzal a problémával, hogy penészedik a lakása. Ennek oka többnyire az, hogy bent párás a levegő, a lakás pedig nem szellőzik jól. A mosott ruhák teregetése is kiválthatja ezt a helyzetet, ezért aki csak teheti, kint tereget, de előfordul, hogy erre nincs lehetőség, télen pedig nem is száradnak meg odakint a ruhák. A főzéssel járó gőz is fokozza a problémát.

Csak olyan lakásban nem alakul ki penészedés, ami jól szellőzik, ezért pedig a megfelelő nyílászárók beépítésével nagyon sokat tehetünk. Nem elég ugyanis, ha jól szigetelnek az ajtók és az ablakok, nagyon fontos, hogy a szigetelés mellett a szellőzés is megfelelő legyen.

Jól szigetel, de nem szellőzik?

Ez a probléma az „olcsó, de jól szigetelő ablakokkal”: bár a hőszigetelő képességük valóban megfelelő lehet, a szellőzés megoldása valahogy elmarad. Ennek megfelelően a fölösleges pára nem tud a lakásból távozni, lecsapódik a nedves, párás levegő és falak pedig kitűnő táptalajt jelentenek a penészgombáknak. Azon túl, hogy nagyon ronda egy penészes fal, nem is túlzottan egészséges, mert ezek a gombák számos betegséget képesek okozni.

Nem érdemes tehát félvállról venni a problémát, pláne nem beletörődni, és egyszerűen letörölni néha az érintett területről. Ez ugyanis a látványos részt eltünteti ugyan, a gombákat azonban nem öli meg, tehát az egészségügyi kockázat megmarad.

Fontos a szellőzés és szellőztetés!

Hogy a penészedés problémáját egyszer és mindenkorra megoldjuk, olyan nyílászárókra van szükség, amik nemcsak jól szigetelnek, hanem szellőznek is. Ez persze már egy magasabb minőségi kategória, de ha nem akarunk penészt látni otthonunkban, érdemes rászánni a pénzt. Mindemellett fontos, hogy naponta legalább 2 alkalommal alaposan kiszellőztessük a lakást, nyissuk ki az ablakokat, engedjünk be friss levegőt.

Egyrészt, nem lesz olyan állott a levegő, és a bent tartózkodók közérzete is jobb lesz a friss levegőtől, másrészt, a penészgombák dolgát is megnehezítjük, ha gyakran szellőztetünk télen is.

Mindenkit szeretettel várunk üzleteinkben, illetve a weblapunkon!


 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás