Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Mi biztosítja az ajtó mozgását? Ismerkedjünk a nyílászáró működésével

Mi biztosítja az ajtó mozgását? Ismerkedjünk a nyílászáró működésével

Arról már számos cikket írtunk korábban, hogy miért fontos jó minőségű ajtót vásárolni, vagy arról, hogy milyen típust érdemes a különböző felhasználási területeken alkalmazni. Habár ezek valóban fontos kérdések, nem árthat egy kis figyelmet szentelni az ajtók működésére is, hiszen annak megértésével gondoskodhatunk a megfelelő karbantartásról és szükség esetén cserélhetjük.

Vajon te tudod, hogy mit kell vásárolnod, ha az ajtót rögzítő pánt tönkremegy? Ha szerencséd van, akkor az áruházban segítenek, de ez nem minden esetben van így. De akár az is megeshet, hogy a régi ajtóidat szeretnéd lecserélni, vagy az elavult pántokat. Ebben az esetben is jól jöhet, ha tudod, mivel fogsz dolgozni és hogyan működik.

Lássuk, hogy működnek az ajtópántok!

Ha egy kicsit jobban szemügyre veszed a lakásod ajtóit, láthatod, hogy mindegyikhez tartozik egy forgó szerelvény. Ezek a szerelvények tartják meg a nyílászárót a keretben, valamint biztosítják annak megfelelő mozgását.

Ezek a pántok ajtónként eltérőek lehetnek, mivel bizonyos alapanyagok és szerkezetek erősebb tartást igényelnek, valamint sokszor a pántok rögzítési módja is eltér. Ez azért is fontos, mert ha a nyílászáró tartása nem megfelelő, egy idő után arra lehetsz figyelmes, hogy egyre nehezebb becsukni. Szerencsére ez mára a múlté, a modern ajtópántok nem igényelnek karbantartást.

Milyen variációk léteznek ajtópántra?

A régi típusú ajtókon még megtalálhatod a régi, bevésős verziót. Ezek gyakran meglehetősen bumszli szerkezetek, amelyekkel viszonylag sok a macera. Ebben az esetben a pánt rögzítéséről egy lemez gondoskodik. Amennyiben a rögzítés túl mély, a lemez befúródik az ajtófélfába, ilyenkor alátétet kell behelyezni.

A modernebb darabok viszont egészen máshogy működnek. Műanyag és fa ajtókban állítható 3D pántokat alkalmazunk, míg a karcvédett és dekorfóliás darabokban táskáspántot. Ezeket már közvetlenül a tokhoz és az ajtóhoz kell rögzíteni, így biztonságosabb tartást adnak és biztosítják a zavartalan használatot is.

És hogy miért nem kell őket karbantartani? Azért, mert a fém részek egyáltalán nem érintkeznek egymással, így olajozásra sincs szükségük. Ez a megoldás nemcsak hasznos, de kényelmes is, hiszen nem kell vele külön foglalkoznod.

Miként állíthatod be a pántokat?

A modern pántok zöme állítható, így könnyedén igazíthatóak, ha szükséges. Ehhez mindössze egy 4-es imbuszkulcsra lesz szükséged, melynek segítségével több irányba is állíthatod a pántot. Ezzel az eljárással oldalirányú, magassági beállításokat végezhetsz, valamint a szárnyak közti mélységet is. A megfelelő beállítás sokkal masszívabb tartást biztosít a nyílászáró számára.

Amennyiben egy meglévő ajtón szeretnéd lecserélni a pántokat, akkor ügyelj rá, hogy az új darabok ne a korábbi szerelvények helyére kerüljön. Ahhoz, hogy a fentebb említett masszív tartás meglegyen, elengedhetetlen az erős tok. Ha mégis ugyanoda szeretnéd szerelni őket, akkor a korábbi pántok helyét töltsd fel.

A korszerű ajtókat már a pántokkal együtt szerezheted be, amelyek a fentebb említett, modern darabok közül kerülnek ki.

Új nyílászárót vásárolnál? Lecserélnéd az elavult darabokat olyan megoldásokra, amelyekkel kevesebb a probléma és esztétikusak is? Tekintsd meg beltéri ajtóink széles és változatos kínálatát!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás