Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Két különleges belső árnyékoló: a roletta és a szalagfüggöny

Két különleges belső árnyékoló: a roletta és a szalagfüggöny

A beltéri árnyékoló kiválasztása sok esetben nehéz döntéseket követően születik meg. Nem mindig egyértelmű, melyik lesz a jó eszköz a fény kizárására, sötétítésre, belátás elleni védelemre. A sávroló? Vagy inkább a roletta? Netán a szalagfüggöny?

Ez utóbbi kettő előnyeit és hátrányait vesszük most szemügyre.

A beltéri árnyékolás módja

Mint említettük, a megfelelő árnyékoló kiválasztása nem kis feladat, mivel többféle lehetőség közül is választhatunk. Dönthetünk úgy például, hogy bent a lakásban csak függönyt használunk, és a kinti árnyékolókkal – redőny, zsalugáter, spaletta – oldjuk meg a sötétítést.

De egyre elterjedtebb a belső árnyékolók használata is, ám ebben az esetben is több lehetőség áll előttünk. Kínálatunkban reluxa, sávroló, roletta és szalagfüggöny található, így nem egyszerű a választás.

Mielőtt döntenénk, érdemes megtudni, melyik árnyékoló mire jó, melyik biztosítja a teljes fényzárást, melyiket hogyan kell karbantartani, de persze a színe és a kezelési sajátosságok is számítanak.

Vannak olyan nyílászárók – például a tetőtéri ablakok – ahol egyértelműen a roletta lesz a győztes. Irodaházakban, rendelőkben, bankokban leginkább szalagfügönnyel találkozunk. Nézzük, melyikről mit érdemes tudni!

A roletta mint egyszerű árnyékolási mód

A roletta egy kifeszített textil, amelyet fel-le húzhatunk a nyílászáró előtt. Alkalmazható fényszűrésre, sötétítésre, de gyakran dekorációs célokat is szolgál. A legismertebb felhasználási módja a tetőtéri ablakok belátás elleni védelme, itt ez az árnyékolás egyetlen eszköze.

A roletta – vagy más néven roló – egyre divatosabb manapság, különösen a minimalista stílusú otthonokban találkozhatunk vele. Világosabb, naturálisabb színű változatait a mediterrán stílusú házaknál is szívesen alkalmazzák.

A roletta nagy előnye, hogy könnyű kezelni, és karbantartást sem igényel. A szövet, amelyből készül portaszító tulajdonsággal rendelkezik, emellett UV-álló is. Egyre gyakoribb a rolók kültéri árnyékolóként való felhasználása is.

A roletta nemcsak kézzel működtethető, hanem motorizált változatban is kapható. Látogasson el valamelyik Aranyablak-üzletbe, ahol meg is tekintheti e termékeinket. Szín alapján is lehet köztük választani, és kérhetők fényzáró vagy fényáteresztő változatban is.

Típusaik:

  • gyöngyláncos
  • tokozott gyöngyláncos
  • rugós-tetőtéri

Elsősorban ablakokhoz ajánljuk – akár konyhaablakhoz is – ajtók esetében a motorizált változatot érdemes választani, hogy ne kelljen hajolgatni a roló mozgatásakor.

Mi a helyzet a szalagfüggönnyel?

A szalagfüggöny függőleges lamellák sorából álló textilfüggöny, amely szintén egyre többek érdeklődését kelti fel. Ha ajtóhoz keresünk árnyékolót, ez tökéletes választás lesz, hiszen sokkal praktikusabb egy hagyományos függönyhöz képest.

Korábban a szalagfüggönyökkel is csak irodai helyiségekben találkoztunk, manapság a lakóházakban is egyre gyakoribb. Népszerűségének oka a könnyű kezelés mellett az, hogy ezek az árnyékolók többféle színben és méretben is elérhetőek. Sőt! Akár az egyes lamellák színét is megválaszthatjuk, nem kell egyformáknak lenniük.

A szalagfüggöny esetében is szabályozhatjuk, mennyi fény jöjjön be a szobába. Teljes sötétséget ez sem biztosít, de megfelelően árnyékol. Nagyobb üvegfelületen is alkalmazható. Ez a termék is motorizálható, de a gyöngylánccal működő függönyök igazán esztétikus látványt nyújtanak.

Kínálatunkban többféle típusuk is elérhető:

  • A kezelővel azonos, illetve ellentétes irányba gyűjtő szalagfüggöny-szerkezet.
  • A középről kétfelé gyűjtő, illetve a két oldalról középre gyűjtő szerkezet.
  • Létezik szakaszosan gyűjtő szalagfüggöny-szerkezet is, ferde karnisoknál pedig a ferdén gyűjtőt használunk.

Melyiket válasszuk: roletta vagy szalagfüggöny?

Sok esetben az egyedi igények felmérése után lehet megválaszolni helyesen a kérdést. Tetőtéri ablakokhoz roletta, ferde ablakokhoz inkább szalagfüggöny való. Az egyik vízszintesen, a másik függőlegesen húzható el. Más-más problémára kínálnak megoldást.

A roletta talán kevésbé koszolódik, így ideális lehet a konyhába, a nappaliban viszont szebben mutat a szalagfüggöny, főleg, ha az erkélyre is innen nyílik az ajtó. Mind a roló, mind a szalagfüggöny speciális árnyékoló, általában akkor jönnek számításba, ha valamiért a hagyományos függöny nem megfelelő a helyiségbe.

Érdemes szakszerű tanácsot kérni a választáshoz: munkatársaink örömmel állnak rendelkezésre. Keressen fel minket üzleteink egyikében, vagy kérjen ajánlatot és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot pár napon belül.

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás