Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Hogyan válasszuk ki otthonunkba a tökéletes ablakot?

Hogyan válasszuk ki otthonunkba a tökéletes ablakot?

Legyen szó lakásépítésről vagy otthonfelújításról, egy dolog biztos: a tökéletes nyílászárók megtalálása sosem egyszerű feladat. A megjelenés és a méret mellett ugyanis rengeteg dologra kell hangsúlyt fektetnünk, melyek számításba jöhetnek abban az esetben, ha új ablakokat szeretnénk vásárolni.

Éppen ezért most összegyűjtöttünk pár fontos dolgot, melyekre mindenképp érdemes odafigyelni abban az esetben, ha leendő, vagy épp felújítás előtt álló otthonunkba szeretnénk megtalálni a tökéletes ablakokat!

Milyen anyagból készült ablakot válaszunk?

Míg régebben a fából készült ablakok használata volt a leginkább jellemző, addig mára rengeteg fajta, kiváló hő- és hangszigetelő képességgel rendelkező nyílászáró közül választhatunk. A legnépszerűbb megoldást talán a műanyag ablakok jelentik, hiszen ezek többsége már kiváló tulajdonságokkal rendelkezik és egyben tartós is.

A szép műanyag ablakok kiválóan mutathatnak a letisztult, modern otthonokban, ha pedig a konzervatív megjelenés hívei vagyunk, akár mintás fóliával ellátott, fa hatású műanyag ablakot is vásárolhatunk. Ez lényegesen olcsóbb megoldást jelent, mint egy valódi fa ablak, azonban hőtakarékosság és hangszigetelés szempontjából is hatékony, időtálló alternatíva.

Természetesen választhatunk valódi fából készült nyílászárót is, mely szintén tökéltes képességekkel bír a szigetelés terén, azonban ebben az esetben már érdemes lesz valamivel mélyebbre nyúlnunk a pénztárcánkban, ha valóban szép és időtálló megoldást szeretnénk vásárolni.

Milyen méretű legyen az ablak?

A tökéletes ablak kiválasztása szempontjából természetesen nem csak a megjelenés, de a méret is számottevő lehet. Az pedig, hogy mekkora ablakkeretet választunk, alapvetően több dologtól is függhet. Egyrészt attól, hogy mekkora helyiségbe fog kerülni az új nyílászáró, másrészt pedig attól, milyen mennyiségű természetes fényt szeretnénk az adott szobában.

Egy szép, tágas nappaliban kiválóan mutatnak például az extranagy méretű üvegtáblák, azonban egy kisebb szobában vagy például a fürdőben egyértelműen kisebb nyílászárókra lesz szükségünk.

Mielőtt tehát kiválasztanánk a megfelelő méretet, előtte mindig gondoljuk át az adott helyiség funkcióját, és nézzünk utána annak is, mekkorák azok az ablakméretek, melyeket minimális esetben mindenképp be kell építenünk az élhető környezet kialakítása érdekében!

Egy lakószobába tervezett falon lévő ablakainak összes mérete például minimum az alapterület 1/8-a kell, hogy legyen. Ennél természetesen több is lehet, kevesebb azonban nem. A nagyobb ablakfelületek például tökéletes megoldást jelenthetnek egy modern, letisztult hangulatú otthon, vagy egy barátságos, napfényes iroda kialakítása során is.

Hány rétegű legyen az üvegezés?

Ha sikerült kiválasztanunk a megfelelő méretű és megjelenésű ablakkeretet, ki kell választanunk a hozzá illő, megfelelő üvegtáblákat is. Ezek esetében nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő hő- és hangszigetelő képességekre, hiszen ezek azok a funkciók, melyek egy ablak esetében a leginkább kritikusak lehetnek.

Ha lehetőség van rá, éppen ezért érdemes legalább 2-3 rétegű üvegben gondolkodni. Legjobb megoldást a 3 rétegű ablak jelenti, hiszen ez a 2 rétegű megoldások hoz képest jóval komolyabb hőszigetelő tulajdonságokkal bír, és az utca nem kívánatos zaját is hatékonyabban képes kizárni otthonunk nyugalmából.

Ne csak szép, hanem praktikus is legyen

Összességében elmondható tehát, hogy egy ablak kiválasztása során a legfontosabb szempont az, hogy a nyílászáró ne csak esztétikus legyen, de praktikus is. Tökéletesen kell illeszkednie saját környezetében, emellett pedig kiváló hő- és hangszigetelő képességekkel kell rendelkeznie, ellenkező esetben ugyanis gazdaságtalanná válik, és egy rossz választás akár otthonunk nyugalmát is képes lehet felforgatni.

Abban az esetben, ha a tökéletes nyílászárót keresi, nézzen körül webáruházunkban, ahol a modern és letisztult műanyag ablakok mellett kiváló fa- vagy alumínium megoldásokat is találhat!

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás