Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Hogyan válassz kilincset beltéri ajtókhoz?

Hogyan válassz kilincset beltéri ajtókhoz?

Amikor beltéri ajtót vásárolunk, sokszor eszünkbe sem jut, hogy a hozzá való kilincs formája, színe, anyaga a végeredményt tekintve milyen fontos szerepet játszhat a dizájnban és a kényelmes használatban. Szerencsére ma már rendkívül sokféle kilincs között csaphatunk le az enteriőrhöz illőre, éppen ezért fontos, hogy a lehetőségekhez mérten, a lakás stílusához illőt válasszunk. Cikkünkből megtudhatod, milyen fajtái léteznek a kilincseknek, s mit kell figyelembe venni a vásárlásnál.

A kilincs formája

Az első legszembetűnőbb dolog talán a kilincs formája. Első ránézésre úgy láthatod, sokféle kilincs van, de a szakemberek valójában csak két nagy csoportba sorolják őket. Az egyik a hosszúcímes, a másik a rozettás.

Ez a két elnevezés arra utal, hogy az úgynevezett kilincscím hogyan néz ki. A hosszúcímes esetében a kilincs fogantyúja alatt lévő takaró leér egészen a kulcslyuk aljáig, azaz összefüggő felületet alkot, takarja az ajtónak ezt a részét. Ez a hagyományos megoldás.

Termékeink között sok ilyet találsz a beltéri ajtók kategóriában. Ilyen például az elegáns Firenze hosszúcímes kilincs, melynek bronzos felülete elegáns antik hatást kelt. Polgári lakásokba, múzeumokba, rusztikus vendéglőkbe vagy mediterrán stílusú otthonokba is tökéletes lehet.

A rozettás kilincsek modernebb változatok, nagyon divatosak manapság. A rozetta egy kerek formájú épületdísz, de ma már máshol is alkalmazzák a lakberendezésben. A kilincsek esetében a fogantyú és a kulcslyuk területén találjuk meg, itt tehát két külön elem a kilincscím.

Persze nem biztos, hogy csak kerek formában találkozol vele: lehet ovális vagy szögletes alakú is. Ez utóbbit a minimalista stílus kedvelői részesítik előnyben. Webáruházunk kínálatából a Cubic rozettás kilincs a neked való, ha az otthonod stílusa inkább a modern vonalat képviseli. Az alumínium kilincs ezüstszínnel eloxált, ez megfelelő dizájn egy minimalista lakásba, ahol a fémes felületek kiemelt szerepet kapnak.

A kilincsek anyaga

Ha már az alapanyagoknál tartunk, vizsgáljuk meg részletesebben azt is, miből készülnek a kilincsek! Nem meglepő módon ezeket a fémeket használják leggyakrabban a készítésükhöz: réz, rozsdamentes acél, zamak, alumínium és kovácsoltvas.

Az alapanyagokat természetesen a gyártók további felületkezelő bevonatokkal is ellátják, az állagvédelem érdekében. Az Aranyablaknál kapható kilincsek esetében mindig megtalálod a műszaki leírásnál, hogy az adott termék miből készült és milyen a felülete. Mi mindenben segítünk dönteni, így azt is megtudhatod a terméklapokról, milyen típusú zárhoz való az adott kilincs.

A zártípusok

A záraknak három fajtája létezik:

  • BB zár: a tollas kulcsokhoz való, ez a hagyományos verzió. A lakások többségében ilyen található.
  • PZ zár: cilinderzár vagy hengerzár néven is ismered. Itt a zárban helyet kap egy biztonsági zárbetét. Lakásokban kevésbé alkalmazzák, inkább irodáknál, bejárati ajtóknál gyakori.
  • WC zár: a fordítógombos zár, amihez nem is kell kulcs. Illemhelyeken ezt használják.

Akár intézményekben, akár magánlakásokban alkalmazzuk, tökéletes választás.

A megfelelő kilincs kiválasztása

Ha ajtóvásárlás előtt állsz, vagy csak a régi kilincseidet szeretnéd lecserélni, akkor a fentebb vázolt szempontok szerint válaszd ki magadnak a tökéletes kilincset. Röviden összefoglaljuk számodra a legfontosabb tudnivalókat:

  • A hosszúcímes kilincs a klasszikus otthonokban mutat jól, a rozettás kilincs a modernekben, de ezen belül is választhatsz, hogy kerekebb vagy szögletesebb formájú rozettát szeretnél.
  • A beltéri ajtókhoz fém kilincset válassz! Ez leggyakrabban rozsdamentes acél. Felületi kezelése miatt különösebb karbantartást nem igényel,
     tartós és kopásálló felülettel rendelkezik. Vagy Alumínium, aminek felületét eloxálással teszik tartóssá a gyártók, így a végeredmény lehet ezüst- vagy bronzszín is.
  • Nagyon kedvelt még a rézkilincs is, ebből is többfélét találsz nálunk a hosszúcímes kilincsek kategóriában, ráadásul a felszerelésükhöz is minden eszközt megtalálsz a csomagban.
  • Kilincseink BB és PZ zárakhoz is használhatók.

Rendelj tőlünk beltéri ajtót, és válaszd ki mellé az otthonod stílusához illő kilincset is!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás