Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Hogyan díszítsd a bejárati ajtót?

Hogyan díszítsd a bejárati ajtót?

Közelegnek az ünnepek, az őszi-téli időszak pedig gyakran a rokonlátogatások ideje is. Ilyenkor az emberek kicsinosítják a lakásukat, előkerülnek az illatgyertyák és az apróbb, szezonális dísztárgyak. Egyre elterjedtebb trend, hogy sokan már a bejárati ajtó díszítésére is figyelmet fordítanak. Az ünnepi koszorúk, kopogtatók felhelyezése azonban gyakran akadályokba ütközik, erre a problémára ajánlunk most pár megoldást.

A bejárati ajtó díszítése

A bejárati ajtó díszítése ma már számtalan módon lehetséges. A legkedveltebb dísz az úgynevezett kopogtató, amely egy kisebb koszorút takar, amit az ajtóra tudunk felfüggeszteni. Főleg az adventi-karácsonyi időszakban kap szerepet, amikor gyakori a vendégvárás, de egyre elterjedtebb a húsvéti ajtókoszorú használata is.

Egy ilyen tárgy nagyon szépen mutat egy fa bejárati ajtó felületén, igazi otthonná varázsolja a házat. A külső ajtókon elhelyezett kopogtató célja eredetileg az volt, hogy ezzel jelezzék a látogatók a megérkezésüket. A csengők elterjedésével azonban a kopogtatók szerepe háttérbe szorult, helyüket a szép, virágos koszorúk vették át.

A koszorúdíszeken kívül azonban üvegfestéssel is ünnepivé tehetjük a bejáratot. Webáruházunkban is számos olyan bejárati ajtó kapható, melynek van üvege is. A Jasmine műanyag bejárati ajtó például nagy felületen üvegeztethető, nagyon dekoratív megjelenésű. Bármely üveget választva bele tökéletes összképet ad, de a homokfúvott üveget díszítheted is.

Ma már sokféle üvegmatrica, üvegfesték kapható a boltokban, amelyek segítségével az évszaknak és az aktuális ünnepi időszaknak megfelelő mintákat készíthetsz a bejárati ajtóra. Ezekkel is a lakás szépségét, otthonosságát hangsúlyozhatod.

Hogyan helyezd fel az ajtódíszt a fa bejárati ajtóra?

A kopogtató elkészítése még a kisebbik gond, a felhelyezése már okozhat nagyobb problémát. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény és se a dísz, se az ajtó ne sérüljön, érdemes a jól bevált praktikákat alkalmazni. Mutatjuk, mit lehet tenni!

A fa bejárati ajtóra kerülő díszt sokan rajzszöggel teszik a helyére, azonban ez nem túl elegáns látvány, ráadásul felsértheti az ajtó felületét, a nyomokat pedig nem lehet majd teljesen eltüntetni.

Éppen ezért páran azt javasolják, hogy a rajzszöget ne a frontoldalra rakjuk, hanem az ajtó tetejére, és ide akasszuk be a szalagot, amin lóg a kopogtató. Itt figyelj arra, hogy a rajzszög behelyezésével is megfelelően csukódjon az ajtó, ne karcolódjon meg semmi.

Egy nagyon praktikus megoldás lehet a lakás felőli oldalra felrakni egy öntapadós kampót fejjel lefelé, majd a koszorú szalagját átvezetve az ajtó tetején ebbe beleakasztani. Nagyon stabilnak tűnik ez a díszítési mód, csupán arra kell figyelni, hogy az öntapadós kampó használata előtt jól tisztítsd meg az ajtó felületét. Így később sem fog megsérülni az adott rész, ha eltávolítod az akasztót.

További tippek az ajtódíszek elhelyezésére

Kaphatók ma már úgynevezett koszorúkampók, azaz kimondottan ajtódíszek felrakására való, fémből készült akasztók is. Ezeket is az ajtó tetején kell elhelyezni, és mivel vékonyak, nem gátolják az ajtók csukódását. Egyszerű, gyors és olcsó megoldást jelentenek a problémára.

Hátrányuk lehet, hogy felsérthetik, megkarcolhatják a felületet, főleg, ha nincs bevonva semmivel az akasztó hátoldala. Mások azért kerülik a használatát, mert nem tartják esztétikusnak a látványát.

Fémajtóra - mint amilyen például az RA08 acél bejárati ajtó - kiválóan használható egy mágneses kampó is, mely képes megtartani egy párkilós díszt is.

Többen esküsznek a kétoldalas ragasztóra is, melyet nemcsak faajtóra rakhatsz fel, hanem fém- vagy műanyag ajtóra is. Ezzel is könnyű bánni: vágj ki egy kisebb csíkot és helyezd a felületre, majd tegyél rá a díszt! Használat után egyszerűen eltávolítható a ragasztó, nem hagy nyomot. Nagyobb súlyú dekorációnál ne alkalmazd ezt a megoldást, de egy kisebb kopogtató esetében jó szolgálatot tehet.

Az ajtódíszek tekintetében tehát mindegy, miből készült a bejárati ajtó, mindegyik dekorálható. Ha nem tudod eldönteni, mégis melyik kültéri ajtót válaszd a kínálatunkból, vedd fel velünk a kapcsolatot, mi mindenben tudunk segíteni!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás