Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Hitek és tévhitek a fa bejárati ajtóval kapcsolatban

Hitek és tévhitek a fa bejárati ajtóval kapcsolatban

A bejárati ajtó dizájnja, anyaga nagymértékben meghatározza, milyen az a ház vagy lakás, ahová belépünk. A szépen megmunkált, masszív fa bejárati ajtó már első pillantásra is természetességet és igényességet sugároz, ezért sokan választják külső ajtóként. Vannak azonban, akik nem bíznak a faajtók biztonságában vagy tartósságában és a műanyag vagy fémajtót részesítik előnyben.

Kiknek van igazuk? Milyen érvek szólnak a fából készült bejárati ajtók mellett? Hogyan lehet hosszú távon megőrizni a kültéri faajtók szépségét? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Amit a fa bejárati ajtókról tudni érdemes

A fa bejárati ajtók a külső ajtók közül a legelegánsabbak, ez tény. A fa természetességével egyetlen más anyag nem veheti fel a versenyt. Azokban az otthonokban, ahol fontos a minőség és megbízhatóság, mindenképp érdemes fából készült bejárati ajtót választani.

Szögezzük le az elején: ezek a nyílászárók valódi fából készülnek, nem pozdorjából, nem MDF-lapokból, hanem fenyőből. Az Aranyablak fa bejárati ajtóinak alapanyaga borovi fenyő vagy lucfenyő. Mindkettő könnyen megmunkálható, éppen ezért többféle stílusú, méretű bejárati ajtó készíthető belőlük egyedi igények szerint.

Márpedig pont erre van a legtöbbször szükség: ahogyan nincs két egyforma ember, ugyanúgy nincs két egyforma otthon sem. Az ott élő emberek személyisége, a lakberendezés stílusa, a tájolás, a házat körbevevő környezet is meghatározhatja, milyen bejárati ajtó lesz a legmegfelelőbb.

Aki a faajtót választja, az a minőséget és az ízlésességet választja, hiszen a fa bejárati ajtók fő előnye ez: egyedi megoldások létrehozását teszi lehetővé ez a sokoldalú alapanyag. Ha belegondolunk, hogy a korábbi századokban csak faajtókat használtak a bejárat kialakításához, akkor nem lepődünk meg azon, hogy a fa ma is nagyon népszerű. Csak tudni kell vele bánni!

Tévhitek és a valóság a fából készült bejárati ajtókkal kapcsolatban

Hogy eloszlassuk a külső faajtókkal kapcsolatos tévhiteket, bemutatjuk, milyen további előnyei vannak ezeknek a nyílászáróknak.

  1. tévhit: A fa bejárati ajtók nem olyan biztonságosak, mint a fémajtók

A bejárati ajtók fő szerepe a védelem: megakadályozzák, hogy illetéktelenek jussanak be az otthonunkba. Sok esetben különlegesen erős védelmet kell biztosítaniuk az ajtóknak, ezt a problémát azonban a többpontos zárak oldják meg.

A nálunk kapható fa bejárati ajtók mindegyike a modern, többpontos ROTO NT zárral készül, azaz a lehető legmagasabb színvonalú vasalattal kapható. Jelenleg ez az egyik legbiztonságosabb zártípus, de a legelterjedtebb is, így bármilyen hiba esetén könnyen és gyorsan javítható.

A fenyőfából készült fa bejárati ajtók igen tartósak, nem karcolódnak és a kopásállóságuk is magas. Ez máris előny a műanyag vagy fémajtókkal szemben! Legyen tehát szó családi házról vagy társasházi lakásról, biztosak lehetünk benne, hogy a faajtó megvéd bennünket a behatolóktól. Ha azonban a biztonsági előírások miatt tűzálló ajtóra van szükség, akkor az acélajtók mellett kell döntenünk.

  1. tévhit: A faajtók vetemednek, nem tartósak

Igen, a faajtók valóban vetemedhetnek, hiszen a fa élő anyag. Épp ebben rejlik a szépsége, ezért választják oly sokan. Már vásárláskor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a faajtóban az idők során apróbb változásokat észlelhetünk, hiába van kezelve a felület. Ilyen például a natúr szín láthatóvá válása a mikrorepedések miatt vagy a borovi fenyő ajtók esetében a kigyantásodás. Ezek azonban természetes folyamatok és kellő odafigyeléssel akár el is kerülhetők.

Az Aranyablak külső faajtói északi típusú, jó minőségű erdei fenyőből készülnek speciális eljárással. A vetemedésmentes szerkezet elérése érdekében a három rétegben ragasztott, hossztoldott, csomómentes, válogatott borovi vagy luc fenyőt használunk. Ez azt jelenti, hogy e különleges technológiának köszönhetően a faajtó még évek múlva sem vetemedik, nem kell lecserélni.

A felületkezelésre azonban figyelmet kell fordítani: az oldalon megtekinthető fa bejárati ajtók egységesen 100x210-es szabványméretben, natúr színben készülnek, de igény esetén UV-álló, vízbázisú vastaglazúrral felületkezeljük őket. Természetesen a méret és a szín is megváltoztatható - akár 140x210 kétszárnyú fa bejárati ajtó is kérhető - ez ügyben vegye fel szakértő kollégáinkkal a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi üzletünkben!

A lazúros és festett felületű külső faajtók kezeléséhez a következőt javasoljuk: a beépítést követő első évtől kezdve évente egy-két alkalommal célszerű a nyílászárót az XGC 35 jelölésű ápoló termékkel felfrissíteni. Ha elmozdulás miatt láthatóvá válik a natúr felület, akkor színazonos festékkel lehet javítani a hibát. E feladatok elvégzéséhez nem kell szaktudás, bárki könnyedén el tudja otthon végezni, azonban munkatársainktól ez ügyben is lehet segítséget kérni.

Látható tehát, hogy nem kell attól tartani, hogy a fából készült bejárati ajtó nem lesz tartós. Sőt! A jól megmunkált, masszív faajtó hosszú távon jobban szolgálja a család védelmét és kényelmét, ha rendszeresen karbantartják.

  1. tévhit: A faajtó nem illik a modern stílusú otthonokhoz

Ez is egy igen téves nézet, hiszen gyártóüzemünkben egyedi igényekre szabott, modern fa bejárati ajtókat tudunk készíteni. Mindegyik modell kapható egyszárnyú, kétszárnyú, valamint aszimmetrikusan nyíló kétszárnyú változatban is, ezenkívül pedig a dizájn is megválasztható.

Vannak tele faajtók kínálatunkban, mint például a CIRKON külső fa bejárati ajtó, mely egyszerűségével hívja fel magára a figyelmet. A Softline Euro 68 időtálló, kiváló minőségű vésett profil alkalmassá teszi a bejárati ajtót a funkciójának ellátására. A legömbölyített élekről könnyen lecsorognak a vízcseppek, így a faajtóban a nedvesség nem tesz kárt.

Az üvegezett fa bejárati ajtók között is igen nagy a választék: az otthona stílusához illő modellt mindenki könnyedén megtalálhatja. Két különleges ajtót mutatunk most be segítségképpen, inspiráció gyanánt. Mindkettő jól funkcionál egy modern stílusú ház vagy lakás bejárataként.

A GRÁNÁT fa bejárati ajtó extravagáns kinézetével hódít. A szögletes minták miatt a minimalista otthonokba is ajánlott és elérhető fehér színben is. A középen elhelyezett két kis üvegablak épp elég fényt biztosít akkor is, ha a folyosón vagy az előszobában nincs más nyílászáró. Kérhető reflexiós, katedrál és savmart üvegezéssel is, de az exkluzív megjelenés érdekében egyedi Tiffany üveg is választható hozzá.

Az AMAZONIT üveges bejárati ajtó nem véletlenül lett az egyik legkülönlegesebb termékünk: elegáns és igényes kivitele miatt igencsak közkedvelt vásárlóink körében is. Különlegessége, hogy a nyílászárón megjelenített famotívum a természetességet hangsúlyozza, ráadásul nagy a bevilágító felület, ami az ajtó biztonságosságából semmit nem von le. De természetesen az extra védelem érdekében ez a típus is kérhető betörésbiztos üveggel.

Amire a bejárati ajtók esetében nem feltétlenül gondolnánk: az energiatakarékosság

Fontos szempont lehet még az ajtóválasztásnál – leginkább az új építésű, modern otthonok esetében vagy  lakásfelújítás során – az energiatakarékosság. Nos, a fa bejárati ajtók e tekintetben is megfelelnek a követelményeknek. Az üzemünkben gyártott borovi fenyő és lucfenyő ajtók mindegyike szigetelt, a fabetétek között polifoam szigetelőanyag található. Így nem kell számolni hőveszteséggel a faajtók esetében sem. Amennyiben társasházi lakáshoz készül a bejárati ajtó, érdemes fokozott hangszigeteléssel kérni, az extrák között ez az opció is elérhető.

A köztudatban élő tévhitek ellenére a fa bejárati ajtó igenis jó választás, ha biztonságos, igényes és minőségi nyílászárót keresünk, amely természetességével otthonossá, elegánssá teszi a ház vagy a lakás megjelenését. Külső faajtóink egyenesen az üzemből kerülnek a megrendelőkhöz egyedi igényekre szabva. Érdeklődjön munkatársainknál a választható opciókról, kérje ajánlatunkat!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás