Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Hagyományos hangulatú árnyékolók: minden, amit tudnod kell a spalettákról

Hagyományos hangulatú árnyékolók: minden, amit tudnod kell a spalettákról

Bizonyára te is láttál már régi parasztházak ablakain olyan árnyékolót, amik fadeszkákból voltak elkészítve. Ezeket a berendezéseket spalettáknak hívjuk, és akár a te házadat is díszíthetik.

Milyen házakhoz ideális a spaletta?

Minden olyan házhoz tökéletes árnyékoló megoldás, ami hagyományosabb stílusban lett építve. Ugyanis a spaletta kivitelezése tradicionális hatást kelt, így kiegészíti a régi parasztház jellegű épületek látványvilágát.

Amennyiben a spaletták mellett döntünk, az Aranyablak kínálatában két típus közül választhatunk:

Hagyományos léces spaletta

Valószínűleg, ha a spalettákra gondolunk, akkor a legtöbbünknek ez a spaletta kialakítás ugrik be. Ugyanis a legtöbb régi ház ablakán is ehhez hasonló árnyékolók láthatóak, ezért ez a típus terjedt el a köztudatban.

Ezek a spaletták deszkákból vannak összerakva, amiknek a szélessége változó: 70 mm és 90 mm között változik a szélesség, hiszen minden spaletta szárnyat egyedileg gyártunk le.

A belső részéken egy átlósan fektetett deszkát is felhelyezünk a szárnyakra, amit szaknyelven „Z” alakú hevedernek nevezünk. A heveder garantálja azt, hogy a spaletta hosszú évekig bírja a kiképzést, hiszen plusz stabilitást ad az összerakott deszkáknak.   

A spalettákat belülről tudjuk bezárni a forgatható rúdszár segítségével. Az összes vasalat kovácsolt eljárással készül el, ami plusz védelmet nyújt az oxidáció ellen. Így a fém részek nem tudnak elrozsdásodni, ami miatt tovább tudjuk használni a spalettát. Alapvetően sárgás színűek a vasalatok, ám felár fejében a kovácsolt eljárás után fekete színű porfestéssel színezzük a vasalatokat, ami kiegészíti a deszkák meleg tónusú barna színvilágát.

A hagyományos léces spaletta egy-szárnyas és két-szárnyas kivitelben is kérhető. Viszont azt mindenféleképpen érdemes felmérni vásárlás előtt, hogy jobbos vagy balos kivitelben kérjük-e a spalettát. A jobbos kivitelű ablakokra balos kivitelű spaletta szükséges, a balos kivitelű ablakokra pedig jobbos. Amennyiben nem tudod az ablak nyitásirányát, itt szemléltetjük nyitásirányokat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabvány méretű spaletták névleges méreténél 3 centivel kisebb spalettát szerelünk fel. Tehát egy 190x190 cm méretű ablak esetében 187x187 cm méretű árnyékoló kerül felhelyezésre.

Ám ez a méret is változhat az ablak szigetelésétől függően: ha például 5-10 cm szigetelés van a falakon, akkor célszerű ezt jelezni, hogy ehhez a vastagsághoz tudjuk igazítani a spaletta méreteit. Másképp az árnyékoló túl nagy lesz az ablak méreteihez, és nem lehet beszerelni, így mindenképpen érdemes előre felmérni a szigetelés nagyságát, és jelezni azt számunkra.

Ha ragaszkodnál a spalettákhoz, de túl hagyományos hatásúnak gondolod a ház stílusához, akkor vess egy pillantást a betétes spalettákra.

Betétes spaletta

A betétes spaletta gyakorlatilag egy keretből áll, amibe szárnyanként egy vagy több betétet helyezünk el. Ezek a betétek domború mintával ellátott borovi fenyőből készülnek. A spaletta az anyag kialakításánál fogva tartja eredeti méretét még folyamatos csapadékos idő esetén is. Ugyanis a függőleges- és vízszintes osztásokkal készül el, ezért nem tud a fa megduzzadni a csapadéktól.

Egy betét nem lehet több, mint 50 cm széles és 150 cm hosszú, ezért, ha az ablak nagyobb ezeknél a méreteknél, akkor több betéttel kell kitölteni a keretet. Tehát egy 200 cm széles ablaknál mind a két szárnyon két betétet kell helyezni a spaletta keretébe.

A betétes spaletta kinézetét fel tudjuk dobni belefaragott formákkal. Így be tudunk engedni egy kis napfényt, és még egyedibbé tudjuk varázsolni a spalettát.

Építkezés vagy felújítás előtt állsz, és nem tudod, honnan szerezd be a szükséges dolgokat? Ez esetben hozzánk is fordulhatsz! Kínálatunk széles skálát fed le, több kategóriában is válogathatsz.

Legyen szó…

  • ablakokról,
  • beltéri ajtókról,
  • bejárati ajtókról,
  • redőnyről, vagy egyéb árnyékoló eszközökről,
  • garázsajtókról,
  • vagy nyílászárókról, az Aranyablaknál minden bizonnyal meg fogod találni azt, amit keresel.

Felkeltettük az érdeklődésedet? Ez esetben nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot!


 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás